Mantrával teremtek

by , on
okt 6, 2009

Mantrázom…

Mantrázom reggel

Mantrázom délben

Mantrázom este…

Egyszerűen ez kell. Erre van szükségem.

Az ‘Elme jógája’: mantra zengetés

A mantra egy olyan szó, vagy szótag, vagy több szóból álló kifejezés, melyet általában szanszkritul vagy a Kundalíni Jóga hagyományában gurmukhi nyelven zengetünk.

De, ahogyan én is tapasztaltam, mantrázni az anyanyelvünkön is lehet. Amióta éber lettem erre az eszközre, folyamatosan megtalálnak belülről meginduló szövegek. Néha mondatok, néha szavak. Keverve angolul, magyarul, és a jógából megismert gurmukhi szavak egyvelege. Ráeszméltem, hogy itt nem más történik, mint a szavak – és számomra az ének hang is nagy mértékben – megteremtenek egy teret. Egy teret, amiben aztán leledzem. Ülök benne, úszom benne, és a hangommal gerjesztem, teremtem, fenntartom ezt a teret. Nagyon otthonos és pihentető. Egyszerűen létezem. Éneklek, és létezem ez általam megalkotott térben.

 

Tudatosan teremtek

Azt is érzékelem az utóbbi hetekben, hogy a mantrák erősen felhívják a figyelmemet a gondolataimra. Hisz a mantra sem más, mint sokszor elismételt gondolat. És a gondolatnak teremtő ereje van. A kiénekelt mantra pedig teremtés. Erős teremtés. Mint a kimondott szavak.

Megnyílt bennem a tér, és ráláttam arra, hogy mennyire fontos az, hogy tisztában legyek azzal, milyen szavak hagyják el a számat… hisz teremtek velük. Teret teremtek, amiben aztán élek. Elkezdtem megfigyelni a nap mint nap fejemben futó ‘mantrákat’, és tisztán látom, hogy a tudatom tele van ‘zümmögő’ ‘mantrákkal’. Azt is észre vettem a megfigyeléseim közben, hogy ritka szerencsés vagyok, ha találok ezek között a saját öntudatlan ‘mantrák’ között pozitív megerősítést sugallóakat. Mert be kell látnom, hogy sajnos a leggyakrabban hangoztatott mantráim a következők: “Jaj de fáradt vagyok!”, “Úgy sem fog sikerülni, nem vagyok én ehhez elég jó!”, “Nincs elég időm!”, “Nincs elég pénzem!”…

A mantrázás védikus tudománya arra a felismerésre épül, hogy minden gondolatunk, érzésünk, ha sokat hangoztatjuk megvalósul. A mantrázás felnyitotta a szememet arra, hogy vigyázzak arra, mi is az, amivel elmémet nap mint nap eltelítem. Így születnek újabb és újabb mantrák a teremben, hogy emlékeztessenek és megerősítsenek abban, amit valóban szeretnék. Amit valóban teremteni szeretnék.

Az anyanyelvünktől eltérő szavak zengetésének jótékony hatása a szavak frekvenciájában van. Hisz minden kimondott szó energia. Minden szónak meg van a maga rezgése, a hang ereje. E mellett, és ezzel együtt minden szó kiejtésekor nyelvünkkel a szájpadlás több ezer idegvégződését is stimuláljuk, egyfajta szájon belüli reflexológiaként.

A szakrális mantrák tehát pozitív megerősítést nyújtanak. Rendszeres gyakorlásukkal az életünk változhat meg, hisz zengetésükkel tudatosan teremtjük azt, amit valóban életünknek szeretnénk.

 

Életem jelen szakaszában én ezeket teremtem magamnak… énekléssel 🙂

 

Ez a Mangala Csarn Mantra, melyet védelemre kérünk. Az emberi test körüli elektromágneses mezőt, az aurát hangolja és borítja körül védő fénybe.

 

AD GURE NAME, DZSUAD GURE NAME,

SZAT GURE NAME, SZIRI GURU DEVE NAME

 

Tisztelettel hajlok meg a legfőbb, belső Tanítóm előtt

Meghajolok elmúlt korok bölcsessége előtt

Meghajolok az Igaz Bölcsesség előtt

Meghajolok a végtelen, láthatatlan bölcsesség előtt

Ez a Mul Mantra, a Gyökérmantra:

 

EK ONG KAR, SZAT NAM, KARTA PURK, NIRBAO, NIRVER,

AKAL MURET, ADZSUNI, SZAI BANG, GUR PRASZAD, DZSAP!,

AD SZACS, DZSUGAD SZACS, HEBI SZACS, NANAK HOSZI BI SZACS

 

Mindenek TeremtŐje Egy. Igazság az Ő neve. Amit tesz abban nincs félelem, nincs düh, halálon és születésen túlmutat, önmagát megvalósítva, valósan a (belső) Tanító bölcsessége és áldása által. Gyakorolj!

Ő igaz volt a kezdetekben, igaz minden korokban, igaz a jelenben is, Nanak mindig Igaz lesz.

 

 

Ez a Guru Gayitri Mantra, ami a két agyfélteke működését egyenlíti ki, és a Szívközpontra hat. Segít az együttérzés, a türelem, a tolerancia és a Végtelennel való jóga=egyesülés megélésében.

 

GOBINDE, MUKANDE, UDARE, APARE, HARIANG, KARIANG, NIRNAME, AKAME

 

Megtartó, Megváltó, Megvilágosító, Végtelen, Pusztító, Építő, Névnélküli, Vágynélküli

 

 

És az Extázis mantra:

EK ONG KAR

SAT NAM SIRI

WAHEY GURU

 

Egy a Minden Teremtő

Igazság az Én nevem, végtelen

Tudatosságom extázisa a tanítóm

 

 

Ez a mantra… huhhh… Erőteljes eszköz. Nagyon erősen segíti a kundalíni emelkedését és segíti az elmét beleringatódni egy emelkedett extázis állapotba. Micsoda élmények. Új… de valahogy régi is…