Yin és Yang

by , on
ápr 25, 2010

Az élet alapja a mozgás.

Minden mozgás alapja a különbözőség és az ebből fakadó kölcsönhatás-rendszer. Az életet, a mozgást a kölcsönhatásból születő vonzás és taszítás erők generálják és tartják fenn.

 

Kezdetben az ősi matéria nyugalmi állapotban volt. Ezt jelenti az üres kör. Ez a „kezdettelen”, a potenciális, láthatóvá még nem vált létet, a lét lehetőségét ábrázolja. Hívhatjuk úgy is, hogy meg nem nyilvánul Isten.

Az ősanyag poláris kettéválásából jött létre a két őserő, a yin és a yang, a föld és az ég. A körön belül teljesen egymásba fonódó fekete és fehér forma ábrázolja. A fehér szín a yangot tükrözi, a fekete pedig a yint. Az ábra megjeleníti az ellentétet és az összefüggést, az egymásba való átalakulási képességet… és az egyik eredet csíráját a másikban. Látható, ahogyan állandó változásban vannak, egymásba alakulnak. Egymás nélkül nem léteznek. Ketten együttesen alkotják az Egy Egészet. Pl. ha minden fehér lenne, nem lenne fekete, akkor nem látnánk semmit).

Egymást szabályozzák, és egy magától értetődő dinamikus egyensúlyban léteznek. Kölcsönös kapcsolatban, egymással kölcsönhatásban vannak. A Yin az anyag, Yang a mozgató, egyik nélkül nincs értelme a másiknak.

Növekedés és csökkenés állandó áramlásában léteznek. Amikor az egyik növekszik, a másik csökken. Egyensúlyi körülmények között ez azt jelenti, hogy a felesleg átalakul a másik elemmé.

Az Univerzum megnyilvánult tereiben minden dolog a végtelenségig osztható és minden apró részecske leírható a yin-yang elv
szerint ráadásul ugyan az a dolog a nézőpont függvényében lehet yin is és lehet yang is. Pl. a 40 fokos tea yin a 100 fokos forró vízhez képest, de yang a jégkockához képest. Az Univerzum megnyilvánult tereiben minden alkotó elem relatív, egymáshoz viszonyuló, egymás tükrében megnyilvánuló.

“Minden lét úgy keletkezik, hogy a két őserő, a yin és a yang törvényszerű változások során átmegy egymásba”.

(Változások könyve ie.1 évezred)

Erre egy egyszerű példa:
Bolygónk egyik oldalát süti a Nap. Ahol a napsütés éri, ott nappal van, világos van, meleg van, az emberek ébren vannak, aktívak. Ahol nem éri a napsütés, ott sötét van, éjszaka van, hidegebb van, az emberek alszanak, passzívak. Mivel a Föld forog, ezért más és más részét éri a nap, tehát a fenti tulajdonságok ideiglenesek, átváltoznak egymásba, és egyensúlyban vannak.