Thaiföldön nem esznek más gabonát csak rizst, így nem esznek kenyeret sem. Érdekes módon az európai étrendünkből ez az egyetlen, ami hiányzik. Annyira, hogy ez rávett minket, hogy megtanuljunk kenyeret sütni 🙂

A kenyér sütés egy új fogalom a házunk táján, azóta sütünk, mióta beköltöztünk. Mindig is szemeztem ezzel a tevékenységgel, de ezidáig csak vágyként élt bennem, hogy itthon készüljön a kenyér. És most eljött az idő! Itt nincs is sok más választásunk, ha kenyeret szeretnénk enni. És ez a szituáció szerencsére lehetőséget adott számunkra, hogy rájöjjünk, mennyire egyszerű, és milyen jó érzés, hogy szép, finom, és teljesen egészséges kenyér kerül az asztalra, mindenféle adalék, gyorsító, puffasztó, állományjavító, színezék nélkül… csak kenyér.

Rátaláltam egy blogra, ahonnan az ötleteket merítjük. Kezdetnek ciabattával indítottunk. Gondoltuk kicsi, aranyos… menni fog. És lám… tényleg ment is. Készült sima teljes kiőrlésű, szárított paradicsomos, és sült fokhagymás variáció is.

Tegnap a piacon találtam formára hasonló padlizsánt mint az otthoni. És már ki is találtam… estére padlizsán krémet készítek, csak úgy otthoniasan 🙂 Na de ehhez kenyér is kell!  Így hát felmerészkedtem a kenyérsütés következő lépcsőfokára: igazi kenyeret sütöttünk! És tényleg tökéletes lett!

Óriási attrakció! Első kenyér, sütőben, na de milyenben! Mini sütő melegszendvicsnek… benne mini cserép tálban a kenyér… és sikerült.

Még mondja Nekem valaki, hogy nehéz kenyeret sütni!

A tökéletes kenyér receptje

http://dolcevitablog.hu/2007/07/tokeletes-lukacsos-ropogos-szelu-kenyer-ezt-sosem-gondoltam-volna-2/

 

Ezt is olyan egyszerűre vettük, mint az eddig megtanult étel készítési módszereket…

Hát ez lenne az az ördöngős tevékenység? Nehéz? Macerás? Időigényes?

A tészta este 2 perc alatt elkészül, éjjel dolgozik, reggel 40 perc alatt megsül. Kis kevergetés, letakarás, tepsibe kanalazás, és már illatozik is a friss KENYÉR!

Nem kell hozzá se extra alapanyag, se drága gép, se millió idő.

Mint tudjuk a legjobb dolgok a legegyszerűbbek is!

 

A második alkalommal már teljes kiőrlésű liszttel készítettük a kenyeret, fele-fele arányban. Így is tökéletes lett. Nekem még jobban is ízlik, mert erőteljesebb az íze.

 

Egyre több cikket lehet találni arról, hogy mi is van a piacon kenyér téren. Szerintem érdemes utána olvasni. Azt eddig is tudtuk, hogy alig lehet jó kenyeret találni, ami finom, jó az állaga, és nem esik morzsáira egy nap alatt…. de hogy mitől rossz a kenyér, és milyen rettenetesen egészségtelen vacakkal etetik a népet? …. mi másért…. természetesen a haszonért… vagy egyszerűen a nem-tudásból…

Ezen a téren is érdemes tudatosságunkat tágítani… saját testünk érdekében…