Gyógyító gabonák

by , on
Júl 9, 2011

Elmélyülve az itthoni étrendem megalkotásába, ráeszméltem, hogy itthon bőségesen jelen vannak a gabonák, s igen széles választékban fellelhetők a boltok polcain. Thaiföldön ebből a szempontból volt rizs… meg rizs 🙂

Tehát találtam valamit, ami itthon megmutatja a bőség terét… és ez most nagyon jó érzés számomra.

 

Gabonák és gabonaként használható magvak:

BARNA RIZS
A hántolatlan barna rizs nagyon egészséges táplálék. Cukorbetegek is fogyaszthatják, vércukor szint csökkentő hatású. Egy marék barnarizs bőven fedezi a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket.

HAJDINA
A hajdina ugyan nem gabona, hanem egy fűféle magja, de változatossá tehetjük vele étrendünket. Erősíti az érfalakat, erősíti az emésztést. A hajdina tápanyag szempontjából értékesebb minden más gabonafélénél. 2-3-szorosát tartalmazza bizonyos életfontosságú aminosavaknak (lizin, arginin és triptofán), és sok benne a lecitin. Emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Zsírsavtartalmának 70 %-a telítetlen. Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítõ hatású étel. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, főételként, salátaként is ehető.

TÖNKÖLYBÚZA
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idővel azonban kiszorították a viszonylag bővebben termő egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. Ám tápanyag tartalmát, ha figyelembe vesszük, érdemes ezt az ősbúza félét étrendünkben tartani. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbőségének is köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütőértékét jelentős fehérjetartalmán kívül kiemelkedően magas sikértartalma garantálja. A tönkölyből készült kenyér nem csak finom, hanem magas értékű táplálék is. A tönköly a legértékesebb gabonafélék egyike. A még fellelhető ősbúza fajták – durum, alakor – mellett a tönkölybúza az egyik olyan gabona félénk, mely eredeti tisztaságában van jelen számunkra, tehát nem esett át emberi beavatkozáson. Az ősbúza teljesértékű, melegítõ hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthető, mint a többi, új nemesítésú gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik más búza fajtákkal, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan előnyökkel rendelkezik. Például tönköly lisztből készült kásával csecsemőket gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek is. A tönkölybúza további előnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az ereket rugalmasítja, ami jobb véráramlást tesz lehetõvé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elõ. Ez hatással van az agysejtekre is, ezért a tönköly fogyasztás a szellemi teljesítményt is fokozza.

ÁRPA
A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hűsítõ, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adhatjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfőzve kellemes “kávét” ihatunk. De köszvénynél borogatást, pakolást, gőzölést is alkalmazhatunk a segítségével. A vérkoleszterint csökkenti, daganatnövekedést gátolja, javítja a bélműködést.
* Az árpavíz készítése: egy rész egészséges, tisztára mosott árpát 12 rész vízzel 12 órán keresztül áztatunk, megfőzzük, és a szüredéket citrommal, fügével gyenge tűzön felfőz-zük. A főtt árpát köretnek használhatjuk fel. Főleg nyári étek, mert hűsítő hatású. Csíráztatva növeli az erőt, és a férfiak potenciáját. Hőmérséklet csökkentő hatása van, lázas és érzékeny bélrendszerű betegeknek árpanyákot adjunk.

ZAB
A zab a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer. Jó a szívnek, rákmegelőző, bőrgyulladás ellenes. A zabfajták jók a depresszió, a klimaxos tünetek enyhítésére. A zabkorpa segít a koleszterint kiüríteni a szervezetből. A zab főleg téli eledel, mert melegítő hatású. Egy-két napig áztatott zabot sós vízben, fűszerekkel megfőzzük, köretnek fogyasztjuk. Vagy főzhetünk belőle kását reggelire, kis mézzel, mazsolával, dióval. Pelyhesítve a müzli egyik fontos alkatrésze. A zabcsíra nagyon nagy energiatartalmú, sok fehérje, zsír és jód van benne. Hideg, fagyos időben kellemesen melegítő hatással van a szervezetre. Levesbetétnek is adhatjuk.

KUKORICA
Magas szénhidráttartalmú magunk. Gluténmentes gabona. Alkalmas bármely sós vagy édes étel elkészítéséhez. Olajtartalma is jelentõs. Finom a hidegen sajtolt kukoricaolaj, salátákhoz használhatjuk.

KÖLES
A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Vegetáriánus táplálkozásnál nélkülözhetetlen. Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz. Lúgosító táplálék, ami a gabonafélék között ritka. Savtúltengésben, reumatizmusban, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhidrátot. Nem hizlal. A gabonafélék királya, fiatalító szer.