Mono-diéták

by , on
Sze 20, 2011

 

Az egészséghez vezető út nem nehéz, és nem is drága.

 

A legegyszerűbb módszerek vezetnek a legjobb eredményhez. Ilyenek például a mono-diéták. Végtelenül egyszerű és olcsó módszer… hatásuk viszont igen felemelő 🙂

Az egykomponensű kúr azt jelenti, hogy a kúra ideje alatt csak egyféle anyagot fogyasztunk. Többféle olyan diéta létezik, amelyeknél egyetlen élelmiszert, vagy az élelmiszerek egy kis csoportját kell csak alkalmaznunk.

A növényi kúráktól lökésszerű méregtelenítő, salaktalanító hatás várható. Ezen diétákat nem ajánlott hosszú ideig folytatni, mert az egyoldalú tápanyagfelvétel miatt gondokat okozhat. Ám tudjuk, hogy a túlzások minden területen kerülendők. Minden diétának meg van az optimális időtartama, az abban szereplő alapanyagoknak megfelelően.

Vannak olyan kúrák, mely igen hatásosak ám csak 1-2 napig érdemes alkalmazzuk, vagy visszatérő verzióban hetente 1 napon.

Ilyen lehet a:

Krumpli kúra: Héjában főtt krumplit osszuk fel kis adagokra, 5-6 étkezésre. Só nélkül fogyasszuk E kúra célja az ásványi anyag bevitel, ami elsősorban káliumbevitelt jelent nátriumbevitel nélkül. Ehhez alapvetően fontos, hogy a krumpli jó forrásból, tiszta környezetből származzon, s tápanyag tartalma magas legyen. A legtöbb boltban vásárolható burgonya erre nem alkalmas. 1-2 napig alkalmazzuk. Hatása: vízhajtó, az anyagcserét tehermentesíti, vérkeringést és az emésztést javítja.

Sárgarépa kúra: Ehetjük nyersen, reszelve, vagy meg is főzhetjük. Ehetjük darabokban vagy akár turmixot is készíthetünk belőle. Kisebb adagokra osszuk el, 5-6 étkezésre. Ne sózzuk meg. A sárgarépa bélkímélő ballasztanyagokat tartalmaz. A nyersen lereszelt sárgarépához adjunk némi oliva olajat és pár csepp citromot, hogy a sárgarépában megtalálható zsírban oldódó A-vitamin jobban hasznosuljon. Ez esetben is révényes az, hogy biotermesztésű répát használjunk. Alkalmazása ajánlott: gyomor- és bélnyálkahártya gyulladásra való hajlam esetén.

Alma kúra: Az almát ehetjük nyersen egészben, vagy reszelve. Meg is főzhetjük kompótnak. Ehetjük darabokban vagy akár pépet, turmixot is készíthetünk belőle. Kisebb adagokra osszuk el, 5-6 étkezésre. Kedvünk szerint adjunk hozzá kevés mézet, pár csepp citromot. Az alma kúra igen erőteljes hatású gyógymód. Lúgosítja a szervezetet, erős méregtelenítő hatása van, tisztítja és karbantartja a bélflórát. E mellett jó hatással van az epe működésre is. Máj és epe tisztítások előtt kifejezetten jó módszer a szervekben található lerakódások ‘megolvasztásához’. Így a máj-epe-kúra könnyebben és nagyobb mélységekig tudja majd a szerveket tisztítani.

Friss gyümölcs kúra: Dr. Heupke javaslata: Egy napra 40 dg alma, 70 dg körte, 40 dg banán. Bio minősítésű, tápanyagban gazdag gyümölcsöket használjunk. A gyümölcsmennyiséget osszuk el 3-5 étkezésre. Ez a diéta nem tartalmaz zsírokat és fehérjét, tehát tehermentesíti az anyagcserét. Ha jól tudjuk emészteni a gyümölcsöket, hetente egy nap alkalmazzuk. A banán a vastagbélre gyakorol jótékony hatást oly módon, hogy az alma és a körte agresszív hatóanyagait enyhíti. Ily módon a gyümölcssavra érzékenyek is végezhetnek gyümölcs kúrát. Hatása elsősorban a húgysavszint, és vérzsírszint optimalizálásához elsőrangú.

Természetesen más gyümölcsökkel is végezhetünk kúrát. Például a cseresznye és meggykúra antireumatikus hatású, ugyanúgy, mint a ribiszke és a vörös áfonya is. A gyümölcsdiétát kiegészíthetjük diófélékkel. Kis mennyiségű dió a salaktalanító hatást még nem zavarja meg, viszont B1-, B6-, és E-vitamint tartalmaz, kiegészíti ezzel a gyümölcsök vitamintartalmát, és a benne található olaj is jó hatással van a folyamatra.

1-2 napnál hosszabb gyümölcskúrát csak úgy ne végezzük! A hosszabb távú kúrákat igen körültekintő felkészülés kell megelőzze, majd egy levezető szakasz kell kövesse.

Ilyen például a nyers lé kúra, vagy lé kúra optimális esetben nem egy odavetett nap a semmi közepén. A szervezetünk nem egy robot, amit érdemes csak úgy kapcsolgatni. A testünk a természet részeként ugyanúgy áramló folyamatokban létezik, mint akár az évszakok változása. Nem digitális műszer.

A nyers lé kúrák ismertek és közkedveltek is, de sokszor több gondot okoznak, mint a jótékony hatásuk, ha nem megfelelő módon állunk hozzá. A mai kor emberének szervezete magas fokon elszennyeződött. Ehhez az állapothoz pedig módszeresen kell hozzáállni, hogy a számunkra optimális végeredményre jussunk.

A nyers lé kúra azt jelenti, hogy egy nap alatt körülbelül másfél liter cukrozatlan levet (zöldséglé, gyümölcslé) fogyasztunk, 5-7 adagra felosztva. A zöldséglevek elsősorban nyomelemekben gazdagok, a gyümölcsökből készült levek pedig magas szőlő- és gyümölcscukor tartalmúak. Végezhetjük a kúrát úgy is, hogy az alapanyagokból turmixot készítünk vízzel. Ez esetben testünk kap rostanyagot a kúra időszakában. A szűrt leves változatban a kúra nem tartalmaz rostanyagot. Ez olyan esetben előnyös, ha az emésztőrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel. Ilyenkor az anyagcsere és a vérkeringés is kevésbé terhelt. Aktuális évszaknak és saját állapotunknak megfelelő leveket fogyasszunk. Minden esetben jó minőségű, tápanyag dús, természetes környezetben termesztett növényekből. Néhány példa: A káposztafélékből készült levek a gyomor-bél traktus megsegítésére jó eszköz. A céklában a májsejtek működését szabályozó aminosav van, amely a bélrendszerre is jó hatással van. Az articsóka olyan keserű anyagot tartalmaz, valamint az epeutakra és a májsejtekre gyakorolt védő hatása bizonyított. A retek lé segíti a bélflóra működését, és gátolja az epegyulladás kialakulását. Az uborkalé erős vér- és bőrtisztító hatású, a töklé segít a reuma kezelésében.

A nyers lé kúra helyett a tejsavas erjesztéssel készült levek, levesek is igen jó megoldás lehet a méregtelenítésre, testünk pihentetésére. Ilyen lehet például a savanyú káposzta leve (amiben minden eshetőséget kizárón nem lehet ecet). Lehet bármilyen kovászolással készített zöldségnek a leve, vagy az ezekkel a levekkel savanyított zöldség leves. Székrekedésre való hajlam esetén ezek jobb hatásúak.

Minden esetben igyunk tiszta vizet is a nyers lé kúra időszaka alatt. Egyéni felépítéstől függően a kúra ideje alatt ajánlott a 2-4 liter folyadék magunkhoz vétele.

Hosszabb időszakokra is alkalmazható mono-diéta például a mungóbab-barnarizs kúra, melyet meghatározott fűszerekkel készítünk el. Ez az étel minden tápanyagot tartalmaz, melyet a szervezetünk igényel, így hosszabb tisztító kúrák étrendjeként is szolgál az életemben.

Ha még sohasem végeztünk méregtelenítő kúrákat, fontos, hogy lassan haladjunk. Megtisztelve testünket azzal, hogy adunk neki időt arra, hogy megszokja új szokásunkat. Lazán és könnyedén, egyszerűen kezdjünk hozzá, fél vagy egy napos kúrákkal. Majd, ahogy a testünk megszokja ezeket a szeánszokat, tájékozódjunk arról, hogy mik is azok az igen fontos elemek, melyeket egy több napos, vagy akár hetes tisztító-kúrának tartalmaznia kell. A méregtelenítés nem játék, és nagyon fontos, hogy jól bánjunk ezekkel az eszközökkel, hogy a testünkben ne tegyünk kárt. Nagyon fontos az időzítés, az hogy mely hónapban tesszük ezt. S az is fontos, hogy a hónapon belül milyen holdállásnál kezdjük és fejezzük be a kúrát. Nagyon fontos az étrend mellé beállított mozgás, a meditáció, és az igen nagy mértékű vízfogyasztás. Nagyon fontos a kúra folyamatának kezdő, középső, és befejező szakaszának mozzanatai. Ezek sorrendje és aránya. Ha például májtisztítás előtt nem tisztítjuk a vesénket, önmagunkat károsítjuk. Ha egy májtisztítás előtt nem tisztítjuk meg a bélrendszerünket, önmagunkat mérgezzük vissza. Ez hatalmas megterhelést jelent a szervezetre, és nem hogy előnyös, de borzasztóan hátrányos folyamatnak tesszük ki a szervezetünket.

Kérek minden lelkes vállalkozót, hogy keressen fel hozzáértő embert, s kérjen tanácsot érdemben. Saját, egyéni állapotához megfelelő, céljait valóban segítő tisztító-kúrát érdemes végezni. A magazinok oldalain olvasott legtöbb cikk nem erre való.

A méregtelenítő kúrák velejárója lehet enyhe fáradtság, gyengeség, esetleg fejfájás is. Ez a testből felszabaduló méreganyagok testünkre gyakorolt elnehezítő hatásának eredménye. Tudatosítsuk magunkban, hogy a méregtelenítő folyamat alapvetően megterhelő a szervezetünk számára, tehát ezekre a napokra szervezzünk magunknak kevesebb feladatot. Optimális esetben egy szép ráhangolódással, a tisztító-kúra megélése kitölti a napunkat. Figyelmünkkel, szeretetünkkel támogatva testünket a munkában. Igyunk sokat, végezzünk könnyed mozgást, sétáljunk a friss levegőn… s legyünk önmagunkkal.