A valódi savanyú káposzta – a bél természetes orvossága

Biztosan mindenki ismeri, sőt, sokan szívesen is fogyasztjuk, ám kevesen tudatosítjuk gyógyító hatását. A vitaminok egész skáláját tartalmazza: béta-karotin – A, C, B, E és K provitamin, de bőségesen vannak benne különböző ásványok is: kálium, kalcium, foszfor, vas, cink és magnézium, valamint nyomelemek, amelyek közül legfontosabb a kén. Továbbá a savanyú káposzta gazdagon tartalmaz antibiotikus és daganatellenes hatású fitokemikáliákat. Emellett tartalmazza még az életfontosságú enzimek, valamint kén- és mustárolaj tartalmú aminosavak egész sorát. Tehát nem csak egy teljes értékű táplálék, hanem valódi gyógyír szervezetünk számára.

Elsősorban azonban

  • a sterilizálás, vagy más hőkezelési eljárás nélkül készült káposztáról van szó
  • a vegyszermentes módon elkészített (tartósítószer, egyéb kezelő szerek, aromák…) káposztáról van szó
  • és egyértelműn az eredeti, természetes érési úton készülő, magától savanyodó káposztáról van szó, melyben NINCSEN ECET és nincsen cukor sem

Az igazi savanyú káposzta esetében a só és az idő hozza el a káposzta számára a savanyodást, melyen saját levében megy keresztül. Ezt a folyamatot fermentációnak hívják (tejsavas erjedés), s egy természetes, magától végbe menő folyamat a földi térben. Így készül a kovászos kenyér, a bor, a cibere… sok-sok végtelenül fontos és finom emberi élelem, mely alapvető eszköze egészségünk fenntartásának, s mellesleg nagyon finomak is.

A hőkezelés a legtöbb esetben jó választás, de a savanyú káposzta fogyasztásának a nyers állapot a legjobb módja. Ugyanis csak ebben az állapotban tudja megőrizni az összes más tápanyagon kívül az olyan hőbomlékony elemeit, mint a C vitamin, a hasznos baktériumok – probiotikumok vagy az enzimek. A fermentációval előállított ételeknek pedig ezek a legfontosabb tartalmi elemük. Ezeknek az élő enzimeknek hasonló a hatásuk, mint a hasnyálmirigy enzimei, melyek az emésztésünkhöz fontosak. Ezért a savanyú káposzta napi fogyasztása nagyon hatásosan segíthet azokon, akiknél csökkent a hasnyálmirigy aktivitása, például a cukorbetegeknél a cukorszint fenntartása érdekében. E mellett a káposzta  remek bélrendszer-karbantartó, és használhatjuk tisztító-kúrák alkotó elemeként béltisztításra, vagy utána a baktérium flóra regenerálására.

A savanyú káposzta legértékesebb összetevője a tejsav. A B vitamincsoporttal való kölcsönhatásának köszönhetően regenerálja a sérült bélnyálkahártyát. Szintén elősegíti az emésztést közvetlenül a gyomorban azáltal, hogy kompenzálja a sósavképződés hiányosságát.
A savanyú káposzta leve ‘csodaszer’:

  1. a benne található probiotikumok fékezik a patogén és rothadásos baktériumok szaporodását a belekben és rendkívül kedvező hatásuk van az epe működésére – ezáltal csökkentik a vér koleszterinszintjét
  2. serkenti a bélműködést és a toxikus anyagok kiválasztódását
  3. támogatja az anyagcserét
  4. vízhajtó hatása van, ami lehetővé teszi a felesleges anyagok gyors eltávolítását a szervezetből
  5. segít székrekedés esetén is

1 dl friss savanyú káposztalé naponta 3-4-szer kiegészítő kúraként is használatos az emésztőrendszer különböző megbetegedéseinek gyógyításánál, mint például irritábilis vagy gyulladásos vastagbél, nemkívánatos bakteriális erjedés, vagy az emésztőrendszer más rendellenességei.

A savanyú káposzta hozzájárul a bélrendszer egészségi állapotának javulásához többek között azért is, mert nagy mennyiségű cellulózrostot tartalmaz, amely:

  1. javítja a bél áteresztő képességét
  2. elősegíti a rendszeres ürítést, és így megelőzi a székrekedést

 

Útifű – páratlan rostforrás

Bél tisztításhoz fogyasszuk együtt útifűmaghéjjal.

A mindennapi táplálék nem mindig tartalmaz elegendő mennyiségű rostanyagot, ezért néha szükséges kiegészíteni. Természetesen legjobb olyan táplálékkiegészítőt választani, amely a rost leggazdagabb természetes forrása, és ez a psyllium. Az indiai útifű magvának tisztításával készül. Langyos folyadékkal keverve erősen duzzadni kezd, térfogata akár 40-szeresére is növekedhet. A psyllium könnyen oldódó rostforrás, melynek magasabb a rosttartalma, mint például a zabpehelyé.

A psyllium rendszeres használata optimalizálja az emésztőrendszer, és főleg a vastag- és vékonybél működését. A rost ugyanis nagy mennyiségű vizet képes magába fogadni, ezáltal a béltérfogat növekszik, és ez serkenti a bélmozgást. A psyllium elkészítésénél fontos betartani a használati utasítást. Egy lapos evőkanálnyit beleszórunk 250 ml test meleg folyadékba (lehet az víz, tea gyümölcslé). Gyorsan megkeverjük, és azonnal megisszuk. Közvetlenül utána megiszunk még 250 ml vizet. ” órán át nem együnk, csak igyunk, lehetőleg önmagunkhoz képest emelt szintű mennyiségben. Ezt nagyon fontos betartani, mert a rost-anyag másképp elvonja a vizet a belekből… s ez nem célunk 🙂

Béltisztítás esetén, ha káposzta lével kombináljuk, akkor a káposzta levét ne közvetlenül az útifű előtt vagy után igyuk meg, hanem hagyjunk közöttük legalább fél óra különbséget. Nem célunk, hogy a rost anyag magába szívja az értékes levet.