A 3 dósa

by , on
okt 30, 2011

 

Az ayurveda rendszere szerint a világegyetemet öt elem alkotja, a levegő, a föld, a tűz, a víz és az éter (tér). E filozófia szerint ezekből áll össze minden anyagi jellegű teremtés, az emberi test is. Az öt elem különféle kombinációi alkotják a három alapvető bioenergetikai elvet, a 3 dósát.

A háromféle energia fel-alá áramlik a testünkben. Ez a kifejezés jól ismert bármely indiai ember számára, mindennapi szóhasználatuk részét képezik. Mindhárom dósa az 5 elemből kettőt tartalmaz, így a Vata levegőből és éterből, a Pitta tűzből és vízből, a Kapha pedig földből és vízből tevődik össze.

Amellett, hogy minden sejtben jelen vannak, a három dósa, tipikus elhelyezkedést mutatnak az emberi testen belül. Mindegyik dósának elsődleges lokalizációs helye – székhelye – van, amely a diagnosztika és a gyógyítási folyamat szempontjából is fontos vonatkozási helynek számít. Ha valamelyik dósa egyensúlya kezd billenni, az első tünet rendszerint annak székhelyén keletkezik. 

A Vata-egyensúlyzavar alsó háti fájdalmak vagy menstruációs görcsök formájában jelentkezhet. A gázképződés, a fájdalmak a belekben vagy a székrekedés is a túltengő Vata jellemző tünetei. Az égő érzés és fájdalom a felső hasban többnyire a túltengő Pittára utal. A mellkasi vérbőség, a köhögés vagy a meghűlés a Kapha-túltengés egyik jele lehet.

A három dósa három alapvető ismertetőjele a száraz, a forró és a súlyos. Ezen jellemzők segítségével azonnal láthatjuk a 3 dósa, az időjárás és egyéb helyzetek kapcsolatát is. A Vata van növekvőben, ha száraz az idő, ha száraz őszi szél fúj, ha száraz az étel (pattogatott kukorica, sós keksz, szárított szilva). Ha a bőr túlságosan száraz, vagy az arcüregek nagyon kiszáradtak, a Vata fokozódóban van, vagy talán már ki is billent egyensúlyából.

Bármi ami forró, a Pittát növeli. Egy forró augusztusi nap, egy forró fürdő és a tüzes érzelmek – mint a harag vagy a szenvedély – is idetartoznak. A Pitta van növekvőben, ha bárhol a testben égő érzés keletkezik (gyomorban, belekben, végbélben), vagy valahol begyullad a bőr.

Minden, ami súlyos, a Kaphát növeli. A súlygyarapodás, a belső nehézségérzet vagy egy erősen borús nap egyre több és több Kapha-dósát hoz felszínre. Ha az alvás a szokottnál nehezebbé válik, vagy felfrissülés helyett tompává és támolygóvá tesz, akkor ezért nagy valószínűséggel a Kapha a felelős. 

A dósák, akárcsak a prakriti (egyéni alkat), kétéltűek. Érezhetjük úgy, hogy kelepcébe ejtenek bennünket, szenvedünk tőlük, ám kitágítva perspektívánkat, láthatjuk, hogy tanulhatunk is tőlük, és ha megtanuljuk kezelni őket magunkban, akkor hasznunkra válik, ha hallgatunk szavukra. A Pitta-természet ellenséges hajlamokat, a Vata túlpörgő izgatottságot produkál, de ha ismerjük magunkat, akkor önismeretünkön alapulva nem választunk feszültségekkel teli életformába, amely a Pittában túlszítja a tüzet, vagy kimeríti a Vatát. Tudatos döntésünk, választásunk lehet életünk minden aspektusa, melyeket önmagunk megfigyelése, ismerete, szeretete alapján válogatunk össze, teszünk az életünkké.