A Kapha Dósa

by , on
okt 30, 2011

 

KAPHA – AZ ÖSSZETARTÓ

Elsimítja a problémákat, olajozottá teszi a szervezet működését. Lévén, hogy vízből és földből áll, ezért nedves, hideg, nehéz, tompa, ragacsos, kemény, és szilárd. Az állandóságot és nyugalmat testesíti meg. A Kapha dosha szolgáltatja a támaszt, az építőanyagot, ő képezi testünk tömegét. Lényegéhez tartozik az érzelmi szilárdság, a megbocsátás, a szeretet, a türelem, a szerénység és az állhatatosság erénye. A Kapha doshával nagy arányban rendelkező személy megbocsátó természetű, mindenfajta irigységtől mentes és végtelen türelemmel bíró ember.

A három dosha rendszerében a Pitta ég, hogy energiát szolgáltasson a Vata által ellenőrzött mozgásokhoz, a Kapha ezekhez a folyamatokhoz segítséget, keretet, alapot nyújt. Természete a nedvesség, védelem, konzerválás, megőrzés, raktározás. Ahol nyálka van a testben, vagy nedvesség, folyadék, az a Kapha energia jelenléte: hajzsír, szemek nedvessége, nyál, a légzés puhasága, a széklet mennyisége, állaga, a bőr olajozottsága, a menstruáció mennyisége, a nemi mirigyek váladékai.

Minden, ami súlyos, a Kaphát növeli. A súlygyarapodás, a belső nehézségérzet vagy az erősen borús nap mind több és több Kapha-doshát hoz felszínre. Ha az alvás a szokottnál nehezebbé válik, vagy felfrissülés helyett tompává és támolygóvá tesz, akkor nagy valószínűséggel a Kapha a felelős. Ha túl sok a Kapha megnő a test nehézkedési ereje. Erre példa a súlyfelesleg, mely akadályozza a test normális működést.

A Kapha hűvös, nyirkos, nehézkes, lassú, lagymatag, változatlan, sima modorú és nem világos. Fenntartja a test anyagi összetételét, súlyát, összetartja a testet.

Szabályos állapotában, a szilárdságért, a stabilitásért, a testnedvek és az ízületi folyadékok szinten tartásáért felelős, továbbá az olyan pozitív érzelmekért, mint amilyen a békesség, a szeretet és a megbocsátás.

Ha azonban túlsúlyba kerül, az emésztési energia csökkentését, váladék- és nyálkafelhalmozódást, kimerültséget, nehézség- és hidegérzetet, sápadtságot, a végtagok bizonytalanságát, légzési nehézséget, köhögést és túlzott alvásigényt okoz.

A mellkasban, a torokban, a fejben, a hasnyálmirigyben, a bordákban, a gyomorban, a plazmában, a zsírban, az orrban és a nyelvben található meg. Legfőbb helye a gyomor, ahol felgyűlve betegséget okoz, és ahonnan közvetlenül kiűzhető a testből.

 

A Kapha alkatú személy

Rendszerint lassú, és soha nem siet sehova. A gyors döntéshozatal nem az erősségük, és százszor is megrágnak mindent, de végül inkább hagyják, hogy a dolgok maguktól rendeződjenek el. Hiányzik belőlük a Vata típusú ember pezsgése, és a Pitta alkat lendülete. Sokkal inkább a félénkség jellemzi őket, és szívesen maradnak a háttérben. Nehezen találják a céljukat, de ha megtalálták, akkor végig is csinálják. Igen tisztelettudóak, és állhatatosságuk miatt legtöbb emberi kapcsolatuk tartós, hosszú távra szóló. Amikor egyensúlyban van, megjelenik a nyugalom, szeretet, leföldeltésg állapota. A Kapha erős emberi kapcsolatokat épít ki, mert erőssége a kapcsolódás, de túlzottan ragaszkodóvá is válhat.

A Kapha-alkatú emberek teste általában jól fejlett, nehéz csontozatúak, immunrendszerük erős, de hajlamosak a túlsúlyosságra. Az erek és inak nem feltűnőek, a bőr vastagabb, zsíros, nyirkos, általában sápadt, érintésre hűvös. Az arcbőrt általában a tág pórusok jellemzik. A haj sűrű, puha, dús. A kafa alkatúak étvágya kicsi de rendszeres, emésztésük lassan működik. Székletük többnyire lágy, világosabb, az ürítés lassú. Mozgásuk lassú, járásuk szintén. Verejtékezésük általában mérsékelt. Általában hosszú életűek, állóképességük jó.

Lélektanilag általában toleránsak, nyugodtak, megbocsátóak és hűségesek, türelmesek. Viszont hajlamosak a mohóságra, mások lekötésére és birtoklási vágyra. Felfogóképességük lassabb ám végérvényes. Jellemző rájuk: Stabil, megbízható, kiszámítható. Lusta, lefele húzza a föld. Állandóan felfelé néz, hogy stimulálja magát, ellensúlyozva a folyamatos lefelé húzó erőket.

A leggyakoribb betegségek, melyek a Kapha alkatú embert sújtják az elhízás, az asztma, a köhögés és a különféle anyagcsere-zavarok.

 

A Kapha elhelyezkedése

A Pittához és a Vatához hasonlóan, a Kapha is öt helyen található a testben, de fő székhelye a gyomor, illetve a gyomor falának nyálkahártyája.

Ez alapján így különböztetjük meg őket:

1. Klédak kapha: A bélben található, feladata, hogy védje a gyomrot a tüzes Pittától. Ez az a nyálka, amely kibéleli a gyomor falát, és megvédi a  gyomorsavtól. Ha túl sok, akkor álmos, nyomott az ember étkezés után, és hosszú ideig emészt. Ha kevés, akkor fekélyeket eredményez.

2. Tarpak kapha: Az agyban található, és az a feladata, hogy védje az agyvelőt a külső behatásoktól. A hosszú távú memóriához kapcsolható. Ha itt nincs elég nedvesség, akkor a víz és föld elemek lecsökkennek, ami teret ad a Vata növekedésének, ami figyelemzavarhoz, zavartsághoz, hiperaktivitáshoz vezet.

3.Bodhak kapha: A szájban székel, a nyál és a szájban lévő nedvességek, az étel ízlelését végzi. A nyál édes ízét adja, mely egy enzim jelenlétére utal a szájban, ami fontos az anyagcsere folyamatokhoz. A kevés nyál szájszárazsághoz vezet, vagy cukorbetegségre utal, ha az édes íz hiányzik, akkor az emésztés egy folyamata kimarad, és úgy kerül a gyomorba az étel. Stressz esetén is kiszárad a száj. Gyakorlás közben ha ezt az édes ízt megkeressük, sokat segítünk a Kapha-egyensúlyunknak. A nyelvkörzés beindítja ennek az édes íznek a megjelenését a szájban, ami azonnal csökkenti a stresszt a testben.

4.Shlesak kapha: Az ízületekben található ízületi folyadék formájában. Feladata, hogy megolajozza, kenje az ízületeket, rugalmassá és hajlékonnyá téve azokat.

5.Avalambhak kapha: A mellkasban és a torokban székel. Fő feladata a hörgőcskék, torok nyelőcső, és légcső  nedvesítése. A hörgők nedvesítése könnyíti a légzést, és a gázcsere folyamatok is csak így tudnak működni. Ha túl sok a Kapha, akkor blokk alakul ki, pl. nehézlégzés, gégegyulladás, mandulagyulladás.

 

Minden emberre igaz, de kifejezetten fontos a Kapha-karakterű ember számára, hogy eleget tartózkodjon friss levegőn, s ha teheti test-gyakorlásait végezze a szabadban. Általánosságban elmondható, hogy a Kapha túlsúllyal rendelkező alkatok, vagy akikben aktuálisan magas a Kapha-dosha szintje, olyan jóga gyakorlatokat végezzenek, amelyek serkentőleg hatnak a szervezetre, felmelegítenek, mozgásba hoznak és energetizálnak. A megfelelően összeállított mozgás sor serkenti az anyagcserét, és csökkenti a nyálkát a mellkas és tüdő területein. A jóga gyakorlása serkenti és élénkíti az agyműködést is, melynek lassulása sok esetben az ülő életmódból ered. Összefoglalva, olyan gyakorlatokat kell választani, melyek növelik a test belső hőjét, ami a Kaphának a legfontosabb.

 

Általános tanácsok jóga gyakorlásához a Kapha típus számára:

  1. A Kapha típusnak fontos megbarátkoznia fizikai adottságaival, és nem erőltetni számára természetellenes ászanák gyakorlását.
  2. Áramló, aktív gyakorlatokat részesítsen előnyben, melyek fokozzák a vérkeringést, és gyorsítják az anyagcserét.
  3. Ajánlatos a tüdő és mellkas területére fókuszáló gyakorlatok végzése.
  4. Lassan és fokozatosan térjen át egyre intenzívebb és erősebb gyakorlatok végzésére, főleg túlsúly esetén.
  5. Ne erőltesse túl magát, és figyeljen arra, hogy a pulzusa se szökjön a magasba hirtelen, különösen szívbetegségek és magas koleszterinszint esetén.
  6. A mély légvétellel járó pranayama gyakorlatok végzése az ászanák gyakorlása közben is ajánlott.
  7. Gyakoroljon élvezettel, eljutva a könnyed izzadásig, és fokozatosan, lágyan tágítva saját határait.
  8. Az álló gyakorlatok kiválóak a belső hő, és erő fejlesztésére, különösen ha mozgással párosítjuk őket. A fordított testhelyzetek hozzásegítenek az energia növeléséhez. A gyakorlás után relaxáció rövid ideig tartson.

 

KAPHA DÓSA ÖSSZEFOGLALÓ

Kapha (átölelni)

A víz és a föld kombinációjával létrejött elv.

Biztosítja a kohéziót és az alapot.

Az erőért, ellenálló képességért és az élő szervezet felépítéséért felelős. Kevésbé változékony, mint a másik két dosha. Ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben, segíti a gyorsulást. A kapha szimbolizálja azt a hatalmas erőt, ami a legkisebb sejtjeinket is irányítja. 

Amikor a kapha egyensúlyban van, akkor életerőt, türelmet, és szellemi nyugalmat, stabilitást biztosít. Rendkívül jó társ. Különösen jó a fizikai állapota, nagy a kitartása.

Kapha többlet kiegyensúlyozása: élénkítő, frissítő jellegű táplálékokkal, melyeknek meleg hatásuk is van.

A Kapha dósa egyensúlytalanságainak jelei:

  • elhízás
  • zsíros haj és bőr
  • tunyaság, semmittevés
  • túlzott birtoklás, felhalmozás
  • falánkság
  • túl hosszú alvás
  • lassú anyagcsere és lassú emésztés
  • keringési zavarok
  • ödéma
  • allergia, depresszió, apátia, impotencia
  • hurutos köhögés
  • ciszták, daganatok
  • cukorbetegség
  • irtózás a hideg, nedves időtől

A Kapha egyensúlyba hozható:

  • szellemi és fizikai tevékenység
  • változékonyság
  • száraz meleg
  • korán kelés
  • meleg, könnyű és száraz étel
  • keserű, csípős, fanyar ételek
  • jóga gyakorlás: tempós, erős ritmusos
  • megtanulni elengedni
  • forró, csípősen fanyar és keserű ízek
  • tisztító kúra tavasszal és ősszel
  • száraz masszázs selyem kesztyűvel (Garshan kezelés)

Az alábbi tényezők boríthatják fel a Kapha egyensúlyát:

  • motiváltság hiánya
  • túl kevés szellemi vagy fizikai tevékenység
  • túl hosszú alvás
  • túl sok nehéz, zsíros étel
  • túl sok hideg étel fogyasztása
  • túl sok cukor
  • túl sok nedvesség, nyirkosság
  • étkezések közötti nassolás
  • édes, savanyú, sós ízek
  • hideg, nyirkos idő
  • a tavaszi évszak