A Pitta Dósa

by , on
okt 30, 2011

PITTA – A TÜZES ÁTALAKÍTÓ

Ahogy neve is mutatja, felelős mindenfajta átalakulásért a testben, a Vata felügyelete, irányítása alatt. Két ele alkotja: a víz és a tűz. Tehát forró és mozgékony, folyékony halmazállapotú dosha. Valamennyi külső tényező, ami forró és tüzes tulajdonságú, hatással van rá, és megzavarhatja a Pitta doshát. Esős, meleg periódusok idején komoly zavarokat kelthet a szervezet működésében. Ha ezekben az időszakokban egy Pitta uralkodó doshájú személy forró, erősen fűszerezett ételeket fogyaszt, szinte biztos, hogy valamiféle zavar jelentkezik nála. Ez lehet tudatos, ám legtöbbször a tudat alatti szinteken marad. A Pitta dosha dominanciája sokszor a bőr korai ráncosodását, a haj korai őszülését, és idő előtti kopaszodást eredményezhet. A túlzott izzadás, a meleggel kapcsolatos türelmetlenség, illetve a meleg, nyirkos talp és tenyér is jellemzői a Pitta jellegnek. A Pitta működésében a fűszeres és zsíros ételek, és az alkohol fogyasztása, az éjszakázás, továbbá az izgalom és a túlzott aggódás is zavart okozhat.

A Pitta alkatú ember általában nagyon intelligens, kiváló az emlékezőtehetsége, rendszerint merész és bátor. Hajlamos a kissé hangos beszédre. Természetüket tekintve meglehetősen egoisták, jellemző rájuk a nárcisztikus hozzáállás. A Pitta dosha tüzének köszönhetően gyorsan megemészti az ételt, és már sóvárog is a következő tál étel után. Inkább a hideg telet részesítik előnyben a nyárral szemben.

A düh és ingerlékenység tüze is hamar fellobban náluk. Kiváló logikai érzékkel, jó értelmi képességekkel, kritikai érzékkel rendelkeznek, éles szemű megfigyelők. Meggyőzően érvelnek, tagoltan, tisztán, világosan beszélnek, meg vannak győződve saját igazukról. Tiszteletet parancsoló, erős akaratú vezetők. Kalandvágyók, bátrak, vakmerőek, ügyesek, találékonyak. Emlékezőtehetségük érzelgősségtől mentes, éles. Kibillentséget jelez a Pitta doshában az ingerlékenység, agresszív, akaratos, arrogáns viselkedés. A kibillent egyén ilyenkor mások manipulálására, irányítására tör, indulatos, mérges, zabolátlan, büszke, hiú.

A Pitta betegségei a lázas vagy fertőző betegségek, májbajok, fekélyek, savasodás, bőrkiütések. Ezek közös jellemzője a meleg, vörös szín és az olajosság.

A Pitta meleg, könnyed, rugalmas, sokoldalú, puha és világos.

Természetes állapotában, az emésztésért, a hőszabályozásért, a vizuális érzékenységért, az éhségért, a szomjúságért, a bőr fényéért, az intelligenciáért, a határozottságért, a bátorságért és a test lágy vonalaiért felelős.

Túlsúlyba kerülésekor sárgára színeződik a vizelet, a széklet, a szem és a bőr, valamint éhség, szomjúság, égő érzések, alvási nehézségek léphetnek fel.

 

Hol lakik a Pitta a testben és mi a funkciója?

Ha a Pittát alkotó két elem (tűz, víz) keveredésénél a tűz aránya magasabb, akkor magas Pittáról, ha a vízé, akkor alacsony Pittáról beszélünk. A Pitta alapvető székhelye a tetben a vékonybél.

Ezen kívül még öt helyen, és öt formában található meg:

1.Szadhak Pitta: Az agyban helyezkedik el, és a környezetéből érkező nagy mennyiségű információ feldolgozásáért felelős. Egy kapcsolódásfolyamatában a mozgás az a Vata-energia, de az a folyamat-rész, mely által a kapcsolódás létrejön, az a Pitta-energiának köszönhető. Ha a Pitta személyiség egyensúlyban van, akkor rendkívül fókuszált, éles elméjű, ambíciózus, könnyen megért és elsajátít dolgokat, mert az idegrendszerben gyors az anyagcsere. Ha nincs egyensúlyban, illetve a víz elem túlsúlyba billen ki, akkor az információ lassabban áramlik és nem tudja teljes mértékben feldolgozni azt. Megfigyelhető egyfajta zavartság, nyomottság, nem tudja megragadni a dolgok lényegét. Viszont, amikor túl magas a tűz akkor túlzottan dominánssá, agresszívvá válhat, kritikus, féltékeny, és szélsőséges esetben elmeállapota őrületbe csaphat át.

2. Alochak pitta: Székhelye a szemekben található, feladata a képalkotás. Az éleslátás, az átható tekintet, és a jó megfigyelő képesség ennek a Pitta-energiának köszönhető. Ide tartozik az erős vizuális memória és csillogóan éles tekintet. A legtöbb Pitta-alkatnak érzékeny a szeme a napfényre, mert a szemében is sok a tűz, ezért a szemük a legerősebb és leggyengébb részük is egyben. Ha az emberi szervezetben alacsony a Pitta, akkor ennek következtében előfordulhat csökkent látás. Túl magas Pitt tűz esetén pedig  szemviszketés, és szemszárazság jelenhet meg, mert nincs elég víz, hogy nedvesítse a szemet.

3.Pachak Pitta: A gyomorban lévő tűz, a táplálék emésztésének folyamatát ellenőrzi. A táplálékot esszenciális aminosavakká alakítja át. Megemészt, felszív, asszimilál, és eltávolítja amire már nincs szüksége a szervezetnek. Ez a Pitta együttműködésben dolgozik a bélrendszer mozgásait ellenőrző Samana Vatával. Mindkét hatás elengedhetetlenül fontos az általunk elfogyasztott táplálék megemésztéséhez. Minden kémiai folyamat, ami a szervezetben történik, a légzés, a szívverés a Pitta feladata.

4.Radzsak Pitta: A májban található. Ha a máj hőtermelése túl alacsony étvágytalanság, rossz emésztés jelentkezhet. Ha túl magas akkor szívritmuszavar, gyulladások, ízületi gyulladások, vese és tüdő problémák jelentkezhetnek. Mindig ott okoz zavart, ami az adott alkatra vonatkozóan gyenge.

5.Bhrajak Pitta: A bőrben található, és annak kémiai folyamatait szabályozza. Bármilyen fény, krém, olaj befogadása és felszívódása a Pitta feladata. Állapota kifejeződik abban, hogy fényes vagy tompa, száraz vagy nedves, puha vagy durva-e a bőr. Általában a Pitta típusú ember bőrének színe szép, de kibillenésnél aknék, gyulladások ekcéma, rozácia jelenhet meg. Ha alacsony a Pitta bőrallergiák lépnek fel, mert nem elég a hő a harchoz. Tehát inkább bőrfertőzések mintsem gyulladások jellemzőek.

 

A Pitta alkat

A Pitta alkatú emberek többnyire középmagasak, testsúlyuk, méreteik, izomfejlettségük átlagos, atletikus felépítésűek. Jó az emésztésük, és az étvágyuk. Hajlamos az ingerlékenységre, dühre, haragra. Szereti a kihívásokat. Van ereje, kezdeményezőképessége és kitartása is.

Jellemző lehet rá a szeplő, és több – vöröses, barnás anyajegyük is lehet. A Pitta bőrszín sárgás, rezes, vöröses vagy világos. A bőr meleg, puha, közepesen kenett, könnyen kipirul. Hajuk finom szálú, selymes, világos, vöröses, barnás, hajlamosak a korai őszülésre és korai kopaszodásra. A szem lehet szürkés, zöldes, barnás, a tekintet általában éles, szúrós. A körmök puhák, rózsaszínes, vöröses színűek. Anyagcseréjük élénk, emésztésük jó, étvágyuk nagy. Rendszerint nagy mennyiségű ételt és italt fogyasztanak. Székletük sárgás, laza és bőséges. Általában sokat izzadnak. Testhőmérsékletük magasabb a kezek és lábak melegek.  Nehezen tűrik a meleget és az erős fényt.

Értelmi képességük jó, intelligensek, ravaszak. Érzelmeikben hajlamosak a dühre, féltékenységre, gyűlölködésre. Ambíciójuk jelentős és általában vezér egyéniségek, vagy vezető szerepre törekednek.

Hajlamosak a gyulladásos betegségekre, fertőzésekre, hőemelkedésre, dühkitörésekre, savtúltengésre. A Pitta alkatú nők menstruáció erős.

 

PITTA DÓSA ÖSSZEFOGLALÓ

Pitta (hevíteni, égetni)

A tűz és a víz kombinációjával létrejött elv.

A tűz elve, ami biztosít mindenféle átalakulást.

Fontos szerepe van az összes biokémiai folyamatban, beleértve a belső hőtermelést, a hormonháztartást, az emésztést is.

Amikor a Pitta egyensúlyban van, akkor elégedettek, harmonikusak vagyunk. Energiát, jó kommunikációs készséget, erős, nyugodt, harmonikus emésztést, megfelelő testhőmérsékletet, és tiszta elmét ad.

Pitta többlet kiegyensúlyozása: enyhe, hűsítő jellegű táplálékokkal.

A pitta dósa egyensúlytalanságainak jelei:

  • bőrirritáció
  • sárgás arcszín
  • szürke haj és kopaszság
  • düh, ingerlékenység
  • ellenségeskedés, agresszivitás, féltékenység
  • türelmetlenség
  • túlzott étvágy
  • irtózás a forrótól, melegtől
  • izzadás, hőhullámok
  • kellemetlen lehellet
  • emésztési zavarok, gyomorégés
  • idegi eredetű bélpanaszok
  • rossz májműködés
  • hormonhiány
  • ekcéma

A Pitta egyensúlyba hozható:

  • megfelelő egyensúly (ne túlórázzunk)
  • elegendő szabad idő
  • környezet: természet, patakok, folyók, vízfelületek
  • sportolás mérsékelt mennyiségben (ne a teljes kimerültségig) pl. úszás, séta, csapatjátékok
  • kerülje az erős fizikai megterhelést és a túlzott kimelegedést
  • a túlságosan meleg idő kerülése
  • alváshoz hűvösebb szoba
  • hosszú, meleg fürdő kerülése
  • ne egye túl magát, rendszeres és mértékletes étel fogyasztás
  • csak friss és tiszta ételeket fogyasszon, mert nagyon érzékeny
  • édes, keserű és csípősen fanyar ízek
  • az ételekhez adjuk egy kanálnyi ghee-t 
  • kerülje a megrázó könyveket, filmeket

Az alábbi tényezők boríthatják fel a Pitta egyensúlyát:

  • düh, harag, forró vérmérséklet
  • kimerítő agyi tevékenység
  • tartós stressz, rendszertelen élet
  • nagy mennyiségben elfogyasztott forró, fűszeres, zsíros, savanyú vagy sós ételek
  • kávé, tea, alkohol, cigaretta
  • hangos, agresszív zene
  • forró, túl nagy mennyiségben kapott napfény, hőség