A Vata Dósa

by , on
okt 30, 2011

 

VATA – A LEGFŐBB VÉGREHAJTÓ ÉS SZABÁLYOZÓ

Eredeti jelentése:“ami mozgásba hoz

Ez a megjelölés tökéletesen bemutatja e a dósa a jellemzőit. A Vata minden cselekvés, mozgás eredete, kezdeményezője. Fontos szerepet játszik a test kommunikációs hálózatában – az érzékszervektől elindulva az agyig és a tudatig -, sejtről-sejtre haladva végig az egész szervezetben. Felelős az érzékelésért, az ingerek feldolgozásáért. A test egészének mozgatásától kezdve egészen a petesejt mozgásáig, a sejtek közötti anyagcsere elősegítéséig minden mozgást a Vata ellenőriz. Elsődlegesen felelős az olyan makro-és mikromozgásokkal kapcsolatos betegségekért, mint pl. a Parkinson-kór.

Mivel a levegő és éter elemekből tevődik össze, természeténél fogva hideg, könnyű és száraz, ebből következik, hogy minden környezetünkből minket érő hatás, ami könnyű, hideg vagy száraz, befolyással van a bennünk lévő Vata dósára. Amikor bőrünk szárazzá és pikkelyessé válik, amikor korpás a hajunk, vagy repedések jelennek meg a talpunkon, ezek mind arra hívják fel a figyelmünket, hogy szervezetünkben megbillent a Vata-egyensúly, túlteng bennünk a szél. Az egyén emlékezete és felfogóképessége átmenetileg gyengülhet, egyszerűen szétszórttá válunk. A Vata dósa viszont veszíthet erejéből forró nyári időszakban, valamint hosszabb, esős időszakok esetén. Az alváshiány, a túlzott mennyiségű fizikai munka és a hosszabb ideig tartó koplalás szintén gyengítik a Vata erejét.

A Vata könnyű, de mivel nincs benne víz, ezért száraz is, és mivel nincs benne tűz, hideg. Ennek egyszerű emberi megnyilvánulása például a hideg végtagok. A levegő elem hangsúlyos jelenléte miatt a Vata karakterű emberek (e dósa aránya a legnagyobb a lényében) teste és elméje folyamatos mozgásban van. A Vata karakterű ember elméje ha tiszta, akkor nagyon gyorsan képes döntéseket hozni, gyors az észjárása, könnyen megért dolgokat, könnyen tanul, gyors az emésztése. Ám e gyorsaság miatt jellemző rá egyfajta állandó belső súrlódás, pörgés is, ami ha túlárad és ez hosszan fennáll, betegségekhez vezethet. A Vata dósa az emberi testben a vastagbélben székel. De a Vata a test minden sejtjében jelen van. Minden pórusban, testüregben, ízületben…Ezeken a helyeken ha kibillen a Vata energia, elsődlegesen székrekedésben vagy hasmenésben nyilvánul meg. Ezt követően az ízületekben blokkolódik igen gyakran, ami ízületi bántalmakhoz, kattogó vagy merev ízületekhez, ízületi gyulladásokhoz vezethet. Ha a testnyílásoknál emelkedik meg a Vata szintje, általában szárazságban és viszkető irritációkban nyilvánul meg. A pórusokban ekcémát okoz. Az elmében emelkedő Vata álmatlanságot, alvási nehézségeket, szorongásos tüneteket, a koncentráció hiányát, a rövid és hosszútávú memória zavarát vonja maga után.

A Vata energia minőségre a szárazság is jellemző, ami az érzelmekre is hat. Érzelmileg száraznak, kiégettnek tűnik az ember, ha kibillent az egyensúlyból. Alkatilag a Vata személy gyakran túl gyors beszédű, jellemző lehet rá, hogy a beszéde is száraz. Akiben nagyon magas a Vata, gyakorta elpazarolja az energiáját, csapong, kapkod, nem viszi végig a megkezdett dolgait. Rendkívül impulzív, és túláradó lehet, és ez a kontroll nélkül megjelenő energia a többi ember számára sokszor nehezen elviselhető. Ha e dósa egyensúlya felborul, idegi rendellenességek léphetnek fel, amelyek a szorongástól és a levertségtől a klinikai mentális zavarokig terjedhetnek. A Vata-zavar súlyosbodása esetén pszichoszomatikus tünetek minden formája fellelhető. Ezért a Vata egyensúlyba hozása gyakran gyógyít meg minden más kezeléssel dacoló tünetet.

Ha a Vata jellegű ember egyensúlyban van, akkor rendkívül magas a prána-energia szintje, mert a levegőt nagyon könnyen pránáva (életenergiává) tudják alakítani. Idegrendszerük jó értelembe véve nagyon aktív. Az egyensúlyban lévő Vata-ember a környezetét is átható módon boldog, lelkes és energikus. Elméje tiszta és éber, belső hangja vidám.

Mindezen tulajdonságok közül azonban a legfontosabb tudnivaló, hogy a Vata vezérli és irányítja a többi dósát, ami azt is jelenti egyben, hogy a betegség korai fázisában a Vata-egyensúly borul fel elsőként.

 

Hogyan tartsuk meg egyensúlyunkat Vata jellegű emberként?

Az egyensúlyukból kibillent Vata-emberek cikáznak ide-oda, lehetetlen időpontokban hajtják álomra a fejüket, kihagynak étkezéseket és semmilyen bevett mintát nem követnek. Bár így érdekesebb az élet, de egyben labilisabb is. Erre gyógyír: napi rutin felállítása. Természetesen rugalmas és nem megkérdőjelezhetetlen szabály-rendszerre gondolok, hanem arra, hogy az egymást követő mindennapokban legyenek ‘kapaszkodók’, melyekhez az ember tudja tartani magát. A reggelenként elfogyasztott meleg ital, vagy meleg-édeskés reggeli, melyet nyugalomban, kényelembe helyezve eszünk meg, jó példa lehet erre. Megalapozza a napunkat, és belső stabilitást kölcsönöz nekünk… ‘szél-fútta’ embereknek 🙂
Mivel a Vata-típus száraz, durva, könnyed, gyors mozgású és rendszertelen, az ayurvédikus megközelítés olyan kezeléseket, tevékenységeket és ételeket javasol számára, melyek ezen jellegét nyugtatja, nedvesíti: olajosság, megalapozottság, átláthatóság, lassúság, súlyosság, kitartás és tudatos áramlás.

A Vata-személynek fontos, hogy esténként korán feküdjön le. A napot lehetőleg kezdje meditálással,  pránajáma gyakorlatokkal, vagy bármely testmozgással, mely meditatív jellegű és nem teljesítmény orientált. Ez nagyon fontos a Vatáknak, mert az áramlásukat a hirtelen átmenetek megzavarják, például amikor reggel kinyílik a szemük, és máris a számítógép elé ülnek, azonnal beindul bennük a produktivitás. A Vata-karakterben hiányos a folyamatosság minősége, érdekesen szaggatott módon éli meg a élet folyamatát. Amikor az energia iránya megváltozik, a Vata-emberben megjelenik a nyugtalanság, és ez még inkább hozzájárul az egyensúly vesztéshez.

A légzésmélyítés és kiegyenlítés segít lecsendesíteni a Vata dósát, és kivédi az erőltetett, felszínes légzést, amely a Vata jellem gyors életritmusából fakadó idegesség velejárója. A légzés mélyítése nagyon fontos eszköz a Vata-ember számára. A légzés lassításával és mélyítésével létrejön a rekeszizom légzés, mely a leghatékonyabb légzésforma, és amely által a legkisebb erőfeszítéssel jutunk a legnagyobb mennyiségű friss levegőhöz. A légzés kapacitás növelésével több életerőt szívunk magunkba, ami táplálja a fizikai test szöveteit. Ahogy a test egyre jobban megtelik pránával, ellazul. A Vata típusnak alapvetően fontos a légzés szabályozása, hogy egy nyugodt állapotot hozzon létre, de gyógyító hatással van minden típus sejtjeire, testére, érzelmeire és gondolataira.

 

A gondolatokkal telezsúfolt agyban, a mérgekkel teli szervekben és a mozgáshiányban megmerevedett testben nincs tér… nincs hely semmi másnak. Akárhol is legyenek blokkok a szervezetben, gátolják az energia szabad áramlását, és ez Vata energia működési zavaraihoz vezethet. A Vata egyensúly felborulásának korszakát éljük, mely alapvetően jellemző a nyugati civilizációban kondicionálódó és élő emberekre. A folyamatos rohanás, a mindennapos pörgés manapság létformává vált. A ‘nincs egy perc nyugtom sem’, az állandó intézni való, a feladatok listája, az óra idő meghatározó irányítása alatt való létezés, határidőnaplók világa… ebben él a mai ember a földkerekség eme fertályán. A sok tennivaló közepette nem marad tér az egyszerű létezésre, a létezésünk örömének megélésére, és az élet élvezetére. A napi rutin, a mindennapok követelménye é s kötelesség-feladat halmaza megteremt egy mókus-kereket, melyből egy idő után ki sem lát az ember.

A nyújtó jóga gyakorlatok, és a Yin-Yoga nagyon előnyös a bemerevedésre hajlamos Vatáknak. A mozgás sorok az összes végtagot megmozgatják és beolajozzák az ízületeket, nyugtatnak, és ellazítanak. Míg a Pitta és a Kapha karakter jól bírja az erősebb gyakorlatokat, a legjobb, amit a Vata-ember tehet: lassan, élvezettel, tudatosan lélegezve végzi a könnyed, nem megerőltető gyakorlatokat. Az ismétlődés és a folyamatosan áramló mozgás egyensúlyt teremt. Az összpontosítás összegyűjti a széteső energiát és a tudatosság felé irányítja. A Vatának érdemes reggel és este gyakorolni, hogy megkönnyítse, meglágyítsa a napi átmeneteket.

A meleg olajos masszázs, vagy a meleg vízes gyógyfürdő klasszikus gyógymódja a Vaták száraz, érdes és szabálytalan tendenciáinak egyensúlyba hozására. Vata időszakban (téli, hideg évszak) érdemes heti rendszerességgel kezelnünk magunkat. Az önismeret csodákat tesz, ha a gyakorlatba átvisszük a magunkról megszerzett tudásunkat. Az olaj simaságának és súlyosságának segítségével jól gyógyíthatjuk az esetlegesen kibillent Vata energiát önmagunkban. A fürdővízbe kevert egy evőkanálnyi oliva olaj is csodákra képes 🙂 Amikor az olaj a bőrbe szívódik, kinyomja a mérgeket, amelyek egyébként az áramlás gátjai és akadályozzák a prána mozgását. A fürdővízbe tehetünk sót is, mely fokozza a méregtelenítés folyamatát. A masszázs eszköze az olajon túl, a test érintésével is előnyös hatással van a Vata-karakterű emberre. A test érintések tudatosítják az anyagi síkot, az emberi létezésünket, a testünket, a hús-vér részünket. Ayurvédikus körökben használnak olyan kezeléseket mint például a pizhichil, ahol nem kevesebb, mint négyen masszírozzák a vendéget, erőteljes hatást gyakorolva a testre, és a lélekre, hogy elfoglalja és kitöltse emberi köntösét.

Az ayurvéda arra tanít bennünket, hogy fontoljuk meg, tudjuk-e kezelni a ránk ható dolgokat. A Vata-ember gyenge (túlterhelt) idegeit és emésztőrendszerét könnyen megviselheti egy rosszul megválasztott étel vagy egy rossz film. Ugyanúgy végtelen romboló hatással van rá a túl nagy tömeg, vagy a túl hangos, nyüzsgő nagyvárosi környezet. Önismereti utunkon járva fontos, hogy finomítsuk belső tudatosságunkat a fizikumunkra vonatkozóan is, és elkezdjünk tudatosan válogatni a bevitt ételek, gondolatok, helyek és képek között. Ez minden dósának hasznára válik, de különösképpen a kíváncsi és kísérletező Vatának, aki mindent ki akarnak próbálni. Minden bevitt és feldolgozatlan táplálék vagy információ, méregként raktározódik el a szervezetünkben, ezért fontos felismerni, hogy mi hasznos és mi káros nekünk, mert egyébként nyitott ajtóként mindennek zöld utat adunk. Annak is, ami károsít bennünket. Annak is, ami károsít bennünket. Az önismeret számtalan területének egyikeként gyakorolnunk kell a az input és output tudatos irányítását. Ez az élet-vezetési analízis alapja.

 

Vaták ügyesen kommunikálnak és imádnak fecsegni is. A sok céltalan beszéd viszont felőrli az emberi idegeket. A Vata ember számára nagy fontossággal bír a csend művészete. Mi magunk is gyakorolhatjuk a csend spirituális művészetét. A csendnek tisztító hatása van a lélekre és az elmére egyaránt. Ha csak egy napig csendben maradunk, észrevesszük, hogy mennyi levegőt és energiát pazarolunk el felesleges szavakra. A csendnek szentelt napon minden fecsegés megszűnik… kívül… majd azt követően belül is.

A Vatára alapvetően jellemző túlpörgés hatalmas energiákat emészt fel, mely akár teljes kimerüléshez is vezethet. A megfontolt, tudatos pihenés megóvhat bennünket az, egyensúly-vesztés végletes állapotaitól. A Savászana olyan közel hoz a tökéletes fizikai egyensúlyhoz, amilyen közel csak ebben a létezési formában lehetséges, mert ezt az ászanát a legkönnyebb “helyesen” végrehajtani. Egyszerűen feküdjünk hanyatt, és lazítsuk el minden porcikánkat. Nyugodt, békés légzéssel feküdjünk, és tudatosan érzékeljük magunkat, anélkül, hogy bármin is változtatni akarnánk. A semleges, békés, megengedő és befogadó állapot, az egyszerű létezés gyakorlására tökéletes módszer. A létezés minden szintjére kihat az itt tapasztalt egyensúly, ezért pihentető fizikailag, mentálisan és lélek-szinteken is. Elegendő pihenéssel és nyugalommal még a féktelen Vatikus energiák is megzabolázhatók.

Összefoglalva: egészséges ételek fogyasztásával, tudatos napirend követésével, finom, könnyed mozgásokkal, a végtagok nyújtásával, elmélyült légzéssel, a minket érő stimulációk tudatos lecsökkentésével, és megfelelő, nyugodt pihenéssel könnyen egyensúlyban tarthatjuk a Vata dósát.

 

VATA DÓSA ÖSSZEFOGLALÓ

Vata (mozogni)

Az éter és a levegő kombinációjával létrejött elv.

Ez az energia az aktivitást befolyásolja.

A mozgás elve, mindenféle mozgás alapja.

Rendkívül érzékeny, a leginkább spirituális minőség.

Amikor a vata energia egyensúlyban van, akkor lelkesek, energikusak és kreatívak vagyunk; a szellemünk nyugodt, tiszta és éber. Könnyen alkalmazkodunk, rugalmasak vagyunk és könnyen döntünk. Jól alszunk, és erős az immunrendszerünk.

Azok számára, akikben a vata energia van túlsúlyban, a vonzó életmód: mozgalmas.

Túlpörgetés: A túl sok mozgás, megterhelés, stressz és a mértéktelen étkezés mind felelősek az egyensúly bomlásáért. Eredménye: agyonhajszoltság, kimerültség.

Egyensúly kibillentő alkalmak: utazás közben (gyökértelenség), és hideg évszakokban (túl hűlés).

 

A vata dósa egyensúlytalanságainak jelei

  • gyenge testalkat
  • fogyás
  • száraz, kirepedezett bőr, sötét elszíneződések, töredezett körmök
  • szájszárazság, szemszárazság
  • rossz memória
  • érzékszervek gyengülése
  • idegesség, és intolerancia a stresszel szemben
  • izgága, csapongó, szeles
  • nagyon érzékeny
  • depresszió
  • megszakított alvás, álmatlanság
  • általános fáradtság, erőtlenség, kimerülés
  • nyugtalanság
  • remegés, reszketés
  • rendszertelen étvágy
  • székrekedés, felfúvódás
  • száraz köhögés
  • szédülés
  • magas vérnyomás
  • izomgörcs
  • idegi fájdalom
  • irtózás a széltől és hidegtől

A Vata egyensúlyba hozható:

  • pihenés
  • meleg
  • rendszeresség, rutin
  • Természet, napfény
  • környezet: halk, csendes, világos, tiszta, megnyugtató
  • földelés (pl. kertészkedés)
  • jóga gyakorlás: kiegyensúlyozottan
  • megfelelő nedvességű levegő
  • rendszeres mozgás és étkezés
  • rendszeres relaxáció és megfelelően elegendő alvás
  • hideg és szeles időben melegben tartózkodjunk
  • meleg, tápláló étel – ami nem száraz – fogyasztása
  • meleg folyadék, leves ételek fogyasztása
  • édes íz
  • olajos masszázs alkalmazása
  • kerülje a hangos zenét, az erőszakos filmeket

Ezek a tényezők borítják fel a Vata egyensúlyát:

  • stressz, túlterhelés, idő alatti nyomás
  • túlzsúfolás, nyüzsgés
  • rendszertelen napi rutin és étkezés
  • késői elalvás
  • nyers, hideg, száraz étel fogyasztása
  • kávé, tea, cigaretta, szénsavas italok fogyasztása
  • hosszú utazások
  • hideg, szeles idő (ősz és tél).

A Vata minőségű karakter:

  • A váta alkatúak általában vékonyak, csontosabbak, mellkasuk laposabb, a vénák és izmok láthatóak.
  • Leginkább lefelé néz, földelést keresve.
  • Oly sok és mély a belső világa, hogy a külsőt már nem bírja befogni, nem fér el, szeret magában lenni.
  • A váta bőr száraz, ráncosodásra hajlamos, érdes, esetleg repedezett. Rendszerint van néhány anyajegyük, amelyek sötétes, szürkés.
  • Hajuk száraz, törékeny, a szempillák vékonyak, ritkák. A körmök törékenyek, rücskösek.
  • Étvágyuk és emésztésük változó. Székrekedésre, görcsös menstruációra hajlamosak. 
  • Alvásuk éber, nyugtalan.
  • A végtagok gyakran hidegek.
  • A váta alkatú ember általában tevékeny, kreatív, élénk. Gyorsan beszél, mozog és jár, de könnyen elfárad. Nem kitartó.
  • Felfogóképessége gyors, de gyakran feledékeny, vagy szórakozott (szétszórt).
  • A változásokhoz könnyen alkalmazkodik, de határozatlan, aggodalmaskodó vagy türelmetlen.
  • Kevés akaraterővel rendelkezik, nem toleráns.
  • Érvelési, önkifejezési, önképviseleti készség gyenge. Hajlamos a szorongásra, idegességre, stresszre.