A csakra kelyhének szája a test felületén van, ám a tölcsérszerű virág szára mindig a gerincoszlopban lévő valamelyik központból ered. A hindu könyvek majdnem minden esetben ezekre a gerinc-központokra utalnak, amikor a csakrákat említik, és nem ezeknek a felszínen lévő megnyilvánulásaira. A rendszerint lefelé hajló energia pálya szár a csakra külső megnyilvánulását összeköti a gerincben lévő gyökerekkel. A fejtetőn testünkbe érkező Univerzális életenergia gerincoszlopon végig haladó csakra rendszerbe  áramlik be az, s ez az erő természetesen árad lefelé, majd a különböző ‘csakra-szárakon’ halad a csakra virág kelyhébe.

“Számomra az emberek olyanok,

mint a kőbe zárt Istenek, akiket

angyalokká lehet alakítani

a Kundalíni felébresztése által.”

Shri Mataji Nirmala Devi

 

A HÁROM GERINC-CSATORNA

 

Az emberi testben három fő-áramlásról beszélhetünk, melyek a gerincoszlopban és körülötte áramlanak. A szushumna, a három nádi középső, fő csatornája, mely a gerincoszlop központi vezetékében foglal helyet. Az ida és a pingala nádi pedig e fő csatorna mentén halad két oldalt. A szushumnán felfelé tiszta akasha – eredendő Isteni energia – halad. Ez maga a szabad szellemi energiák áramlata. Ennek a központi eredendő energiának két poláris aspektusa az idában és a pingalában áramlik. Ez a két nádi fél-anyagi jellegű, pozitív és negatív polaritású. Megtestesítik az anyagi világ kettősségét, mely az egy ketté bomlásával keletkezik. A prána – életenergia, Isteni energia – csak akkor tud a szushumnába ömleni és felfelé, az agyba áramlani, ha a férfi és a női polaritású energiák egyensúlyban vannak egymással. A prána ezen felfelé áramlását értjük a kundalini felemelkedésén is. A nádik kapcsolatban állnak a gerinc mentén található minden energiaközponttal. Az erővonalak a nyúltagyban végződnek. A vezetékek tisztasága nagyon fontos. Ez a három nádi egy keringést hoz létre, amely a központi vezetékből átterjed az egész testre, így táplálva az emberi testet éltető energiával.

Egy ma élő átlagos embernél a kundalíni energia – kígyótűz – felébresztetlenül nyugszik a gerinc tövében, és a legtöbb ember egész életén át nem is gyanítja annak létezését.

A KUNDALÍNI ÉBRESZTÉSE

A kundalíni ébresztése a csakrák tisztításával, harmonizálásával kell kezdődjön, valamint a 3 fő nádi előkészítésével. Az energia pályák felkészítése után a kundalíni energia ébresztése, aktiválása jóga mozgásokkal, meditációval és különböző egyéb energia-munkával történik. A munka során először az idát, vagyis az erő feminin aspektusát nyitjuk, így könnyítve meg, hogy a bennünk élő szenvedélyeken és az érzelmeken megtanuljunk uralkodni. Tehát uralni tudjuk őket, ahelyett, hogy azok uralnának minket. A második fokon a pingalát, vagyis az erő maszkulin aspektusát erősítjük, hogy megtanuljunk úrrá lenni az elmén. Harmadik fokon magát a központi energiát, a szushumnát ébresztjük, ez által nyitva utat a magasból jövő tiszta szellemi energia áramlásnak.

A kundalini energiát- kígyó erő – két kígyó jelképezi, amelyet az ida és a pingala csatorna mentén kell mozgásba hozni. A szárnyak pedig a magasabb szinteken való tudatos szárnyalás képességét jelenítik meg, amit ennek az energiának a kifejlesztése tesz lehetővé. A kundalíni ébresztésének folyamata ne más, mint a kígyó energia magasabb frekvenciáinak ébresztése, és azok átvezetése az egyes erőközpontokon. Testünk energetikai fejlődésének folyamatában a kundalíni energiát a test erőközpontjain átáramoltatjuk, így serkentve a csakrák működését, melyek a folyamat során összekötő kapukká válnak lehetővé téve a hozzáférést a fizikai és az asztrális testeink között.

Az ébresztési folyamat sokszor az akaraterő határozott és hosszan tartó erőfeszítését igényli, mert az első csakra teljes aktivizálása a kígyótűz belső rétegeinek felébresztését igényli. Erre talán a legjobb módszer a kundalíni jóga ide vonatkozó kriya sorozata, és a mély meditáció iskolája. Ha a gyökér csakra felébred, erejével feléleszti a többi központot is.

A csakrák ébredésével megindul a kapcsolódás az anyagi síkú testeink és az asztrál szintű létezésünk között. Megérkeznek a fizikai tudatba az asztrális csakrák által felkeltett képességek, s a képességek, hozzáférések által elérhető információk tömkelege. A második csakra aktiválódása következtében a gyakorló ember már képes homályosan emlékezni asztrál-utazásaira, bár néha csak részlegesen. E központ enyhe vagy véletlen ösztönzése sok esetben a levegőben repülés boldogító érzésének emlékezetét idézi elő. Amikor a harmadik erőközpont kezd működni, akkor az ember a fizikai testében is tudatosan kezd érzékelni mindenféle asztrális hatásokat. Még nem tudja, hogy kiket és miért, de homályosan érzi, hogy némelyek barátságosak, mások ellenségesek, egyes helyek kellemesek, mások viszont kellemetlenek. A szívnél levő negyedik központ serkentése az embert ösztönösen részvevővé teszi mások örömében, bánatában. A szimpátia által mások kínjait és fájdalmait önmagában érzékeli. Az ötödik, a toroknál lévő központ felébresztése hangok hallására teszi képessé, amelyek mindenféle dolgokat sugallnak neki. Néha zenét is hall, vagy éppen kevésbé kellemes hangokat. Amikor ez a központ teljesen működik, az éterikus és az asztrális szinteken az embert tisztán-hallóvá teszi. A hatodik központ életre kelése után az ember bizonyos dolgokat látni kezd, különféle éber látomásai lesznek, amelyek lehetnek néha helyek, idő-terek, élőlények, stb. A fejlődés korai szakaszában, amikor éppen csak ébredezni kezd, ez sokszor nem jelent többet tájak, színek, energiák látásánál. E központ teljes felébresztése hozza létre a tisztánlátást. Amikor a hetedik központ is életre kel, az ember képes testét azon át teljes tudatossággal elhagyni, és törés nélkül visszatérni oda úgy, hogy tudatossága folyamatos lesz. Amikor a kundalíni energia az energia központokon bizonyos sorrendben (amely a különféle típusú embereknél más és más) áthaladt, a tudatosság állapota folyamatossá válik. Ebben az állapotban érezzük, hogy nincs különbség a között, hogy esténként időlegesen elválunk az anyagi síktól, a testünktől, s a között az állapotunk között, amibe a fizikai halálunk utánkerülünk.

A kundalíni erő ébresztése az arra való vággyal kezdődik. A tudatos akaraterőnkkel történő felébresztés után valóságos folyékony tűzként áramlik át a testen. A pálya, amelyen át mozog, kígyóhoz hasonló spirál. Felébresztett állapotában világokat nyit meg számunkra, mivel általa kelnek életre a különböző tudathordozó eszközeink, és így egymás után nyílnak meg számunkra az Univerzum magasabb szférái.

„Keressétek előbb Isten országát és igazságát, és ezek mind megadatnak néktek.” – mondta Jézus.

Ez a mondat minden felébredésre való törekvés tekintetében alap tézis kell hogy legyen. A szív energiája, a tiszta lélek energiája nélkül az elme akarata mit sem ér…