A csakráink tisztasága, szabad energia áramlása kulcsfontosságú az egészséges élethez. Érdemes őket karbantartani. (mint bármi mást az anyagi síkon).

Fizikai sík

Ha már megtörtént az egyensúly vesztés, és akár hosszú távon is fenn állt, akkor kifejezett figyelmet szükséges fordítanunk a csakrák tisztítására és harmonizálására. Első lépésként fontos megvizsgálnunk az anyagi síkú részeinket, mint pl. a táplálkozásunkat, az alvási, pihenési szokásainkat, az életünkben megjelenő stressz szinteket, valamint a környezeti hatásokat, melyek nap mint nap körül vesznek. A csakrák kielégítő harmonizálásához, és a hosszan tartó változáshoz nem elég meditálni, vagy csakra harmonizáló mozgásokat végezni hetente kétszer. A valódi változáshoz oda kell adnunk teljes önmagunkat, és őszinte belátással kell kezelnünk az életünkben fennálló fizikai jellegű egyensúlytalanságokat. Ez igaz minden változásra 🙂

Anyagi jellegű segítőink

A fizikai síkon való tevékenykedésünket a változásért segíthetjük olyan csodálatos anyagokkal mint például az illó olajok, vagy a csakrát segítő színek viselése, vagy életterünkben való erőteljesebb megjelenítése. Használhatunk kristályokat ékszerként viselve, vagy testünkre helyezve pihenés, meditáció közben. Lehetnek eszközünk a gyógynövények, különböző tinktúrák, cseppek és kivonatok formájában, melyeket használhatunk szájon át, borogatásban vagy bedörzsöléssel is. Énekelhetünk, mantrát zengethetünk, vagy hallgathatunk, és tehetünk olyan dolgokat is – beépítve a napjainkba -, melyek a gyógyítani kívánt csakrát támogatják. Egy jóleső vízparti séta – esetleg Hold fényben -, cirógatja a második csakra energetikáját 🙂

 

Blokk oldás

Az anyagi síkon túllépve, a munka fontos része a csakrát ‘szorongató’ energetikai blokk oldása. A  teljes gyógyuláshoz vezető út része a csakrák kezelése, és ugyanolyan része az is, hogy a helyzetet kiváltó lelki okot tudjuk semlegesíteni. Hosszan tartó változás csak ebben az esetben jöhet létre. A blokk oldás az asztrális tereinkben, lelkünk terében a morfogenetikus mezőben történik, epigenetikai szinten. Egyénenként eltérően ezeket a részeinket megtalálhatjuk gyerekkori traumák útján, generációs, vagy inkarnációs tereket vizsgálva.

Energetikai szintű harmonizálás

A fizikai síkon végzett munkánk és az eredendő forrás blokk oldása mellett fontos az energetikai térben való harmonizáló munka is. Ehhez használhatunk tiszta energiákkal dolgozó gyógyító eszközöket (reiki, prána nadi), összerendező technikákat (szellemgyógyászat, lélek összekapcsolás), különféle mozgás meditációkat, mély meditációt, légzés meditációkat, hang terápiát. Sokszor nagyon hatékony eszközünk lehet a masszázs, mely a testi síkról indulva rendezi, tisztítja a morfogenetikus terünket. Az eszközök kombinálása természetesen könnyedebb utat nyitnak számunkra, gyorsabbá, hatékonyabbá, sokszor könnyebben megélhetővé teszik a változást. Az, hogy milyen eszközöket választunk, rajtunk múlik. Válasszuk azokat, melyek a leginkább hozzánk valók.

A harmonizálás eredménye

A tisztán, erősen működő csakrák, melyek harmóniában működnek egymással egészséges élettel ajándékoznak meg bennünket. Megfelelő energiával és erővel rendelkezünk egy örömteli, örömmel teremtő emberi élethez. A csakrák harmonizálásának eredményeként akár a fizikai tünetek is megszűnhetnek.

Csakra harmonizáló mantra

Álljon itt példaként az egyik kedvenc mantrám, melyről azt tartják, hogy igen erőteljes eszköz ahhoz, hogy megnyissa és harmóniába hozza a csakrákat. Ezáltal energiával tölt fel és összekapcsol minket az Univerzális Tudattal. Ennek folyamatában megszabadít a karma ciklusától.

A gyakorolást kezdhetjük 3 perccel, majd fokozatosan emeljünk az időtartamot 7, 11, 30 percre. A 62 perces gyakorlás olyan tapasztalásokat hozhat el számunkra, melyek zsigeri szinten támogatják a változást, melyre elhívatódtunk. A 2,5 órás gyakorlás élményeiről pedig szavakban majdhogynem lehetetlen beszélni. A meditáció hatása csodálatos még akkor is, ha csak pár perced van rá naponta.

Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru

 

Yogi Bhajan ezt mondta erről a mantráról:

 „Minden mantra jó, és a felébredést szolgálja. De ez a mantra nagyon hatásos, és kifejezetten ezen időkre szolgál. Ennek a mantrának nyolc emelő karja van, és kinyitja az idő zárját, aminek a rezgése szintén nyolc. Ezért, amikor ezt a mantrát nyakzárral zengetik – azon a ponton, ahol prana és apana találkozik szusumnával – a rezgés kinyitja a zárakat, és eggyé válsz az Istenivel.”