Méregtelenítés

by , on
feb 10, 2012

1. Miért fontos a béltisztítás?

„A halál a bélben lakozik” – mondta Paracelsus, a középkor egyik legnagyobb orvosa és gondolkodója.

Csak most, több ezer év elteltével kezdjük megérteni ennek a kijelentésnek az igazságát és mélységét, amelyet a legfrissebb tudományos eredmények is a legmesszebbmenőkig igazolnak. Egyensúlyban lévő emésztés, harmonikusan működő gyomor és bélrendszer nélkül nem tartható fenn az egészség állapota.

Nem mindenki hiszi, hogy a betegsége oka valószínűleg a beleiben régóta felhalmozott mérgekben, toxikus bélsárban és a székrekedésében keresendő. Általában nem ez a direkt ok, de majdnem biztos, hogy indirekt hatással van a betegség kialakulására és annak súlyosságára. Éppen ezért sokan csodálkoznak, amikor néhány hét béltisztítás és az ezzel járó diéta után a régóta fennálló makacs problémáik, fájdalmaik és a panaszaik egyszerűen eltűnnek. Számtalan betegség jobbra fordulhat vagy akár meg is gyógyulhat, egy jól összerakott béltisztító kúra során – anélkül, hogy direkt formában kezelnénk a betegséget. Ezeket a tisztító-kúrákat minden egyéb más kezeléssel össze lehet hangolni, azok hatását egyértelműen támogatja, segíti és javítja a közérzetet.

A felgyorsult életmód és az emberek türelmetlensége is hozzájárul ahhoz, hogy sokan azt hiszik, hogy egy pár napos drasztikus tisztítás, vagy böjt majd megoldja fizikai gondjaikat. Azonban ha jobban beleérzünk… Hogyan lehetne ez valós, amikor 20-30 év helytelen életmód és helytelen táplálkozás által megszerzett, összegyűjtögetett, lerakódás halmazról van szó. Ezt nem lehet 24 óra alatt orvosolni. Ha megengedjük magunknak azt, hogy valóban belemélyüljünk a témába, vegyük fel testünkkel a közvetlen kapcsolódást, és érezzünk bele helyzetébe, állapotába. Majd gondoljuk végig azt, hogy mi mindent tettünk vele – és mi mindent nem tettünk meg számára – eddig a pillanatig. Testünk felé irányított empátiánk éreztetni fogja velünk, hogy mire is van szüksége aktuális állapotában, azon túl, hogy hálás azért, hogy végre felvettük vele a tudatos kontaktust. A tisztításokat lágyan és könnyedén kell megkezdeni, s évek alatt hozzászoktatni a szervezetünket egyre fokozva a kúrák intenzitását és időtartamát. Testünkre hangolódva, egyértelműen és magától értetődően fogjuk érzeni azt, hogy mit kér tőlünk, s mi legyen a következő lépés. Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem minden kúra való mindenkinek. Nem csak a fokozatosság fontos, hanem az is, hogy alkatunknak megfelelő méregtelenítő kúrát végezzünk. Ha csak egy pillanatra belegondolunk… Hogyan lehetne megfelelő egy hideg italokból álló léböjt kúra egy megtermett, ötven éves, fizikai munkát végző, sok belső hőt elhasználó embernek ráadásul télen? S hogyan lehetne ez megfelelő egy 45 kilós, vékony csontozatú, vata-alkatú (levegő és tér energia túlsúlyra hajlamos) leányzónál? Nem véletlen, hogy a keserűsós májméregtelenítő kúra épp emiatt sokkal több embernek árt, mint ahánynak használ. Fontos az, hogy a módszer alkatunknak megfelelő legyen. Fontos az időzítés, és fontos a megfelelő ráhangolódás, a felkészülés, majd a kúra utáni levezető szakasz is. Ha nem így teszünk, a legtöbbször sokkal nagyobb rombolást végzünk önmagunkban, mint amennyi hasznot hozunk.

A méregtelenítési kúrák során a vérben feloldódnak a mérgek és a toxinok, amelyek a szervezet különböző szerveiben, és az izom- és zsírsejtekben felhalmozódtak. Hatékony méregtelenítés során az oldott salakanyagok a bélcsatornába kerülnek, ahonnan a szervezet elméletileg gyorsan eltávolíthatja ezeket… De csak akkor ha az jól működik, és nincs szintén elmérgeződve, vagy lelassulva. Ha a bélműködés ugyanis nem elég erős – gyenge a perisztaltika, renyhe a bélműködés, esetleg székrekedés áll fenn, ráadásul a bélflóra sem tökéletes –, a mérgek és toxinok visszaszívódhatnak, ami nagy szenvedést, rosszullétet és fájdalmakat okozhat. Ez esetben az ember visszamérgezi önmagát.

Sokan, akik böjtölni vagy méregteleníteni szeretnének, és nem figyelnek a normális bélműködésre, lehet, hogy betegebbek lesznek, mint előtte, legyengülhetnek, hányingerre, fejfájásra, rossz közérzetre, panaszkodhatnak. Méregteleníthet valaki bármilyen elfogadott módszerrel vagy “csodaszerrel”,  miközben hetente csak egyszer van széklete. Csak gondoljunk bele!

 

2. Miért fontos a vesetisztítás?

Mielőtt valaki bármilyen méregtelenítésre gondol, meg kell tisztítania a beleit, és ügyelnie kell arra is, hogy a veséje olyan állapotban legyen, hogy ki bírja majd választani a méreganyagokat. A méregtelenítő folyamat nagyon igénybe veszi, megterheli a vesét, ezért fel kell őt készítenünk a folyamatra.

A vese a vizelet kiválasztását végzi a szervezetben, a vérből kiszűri a felesleges vizet és a káros anyagokat. Pontosan ezen szerepe miatt alakul ki a leggyakoribb megbetegedése: a vesehomok és a vesekő. Ha a kiválasztott vizeletben túl sok a káros anyag, azok nem tudnak teljesen feloldódni a vízben, majd azzal távozni a szervezetünkből. E helyett kristályok formájában kiválnak és lerakódnak a vesében vagy a húgyutakban.

Ha a méregtelenítő folyamatunk elején nem tisztítjuk ki a vesét, nem tehermentesítjük a toxinoktól, akkor egy egyszerű májtisztításnak vagy egy béltisztításnak  előfordulhat, hogy a vesénk látja a kárát.

A vesehomok és súlyosabb esetben a vesekő az emberek 10%-ánál előfordulhat az életük során. A statisztikák szerint ez a betegség a középkorú férfiaknál a leggyakoribb. Talán azért is lehet ez, mert ők isznak a legkevesebb tiszta vizet. A vesehomok és a vesekő kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás és/vagy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. A folyadékbevitellel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az egészséges emberi szervezet számára a legfontosabb a szénsav-, cukor-, alkohol-, stb. mentes tiszta, szűrt víz vagy forrásvíz megfelelő mennyiségű bevitele. A méregtelenítő kúrák alatt fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelre. Hisz ha belegondolunk egy nagymosást végzünk a szervezetünkben.

 

3. Miért fontos a májtisztítás?

A máj- és epebetegségek fő oka az elfáradt májban keresendő. Sajnos a máj sokszor túlterhelt a sok toxin és méreg miatt, melyek a táplálékból, vízből és levegőből származnak, továbbá a gyógyszerek fogyasztása (pl. a fogamzásgátlók), a szintetikus kozmetikumok és vegyszerek használata szintén árt a májunknak. Ehhez jön még hozzá az alkoholfogyasztás és a túl sok állati zsiradék is. Mindezek a máj túlterheltségét, eldugulását és pangását okozzák. A végső eredmény pedig betegség. Szinte minden máj- és epebetegség erre vezethető vissza, sőt a látszólag nem a májjal összefüggésben álló sok betegség – még a rákbetegség is – emiatt alakul ki.

Sokan nem is tudják, hogy

  • a felnőttek 90%-ának a májában is találhatóak kövek, de 99%-uk nem is tud a létezésükről,
  • egyes embereknek akár 3000 kő is lehet a májában és ugyanennyi az epehólyagjában,
  • a 14 és 18 év közötti gyermekek 15-30%-ának található kő a májában (legalább 3 kis kő),
  • a 35 évnél idősebb emberek 95%-ának van kő a májában és az epehólyagjában, de közülük nagyon kevésnek vannak tüneteik.

A gyomorral ellentétben a máj ritkán jelzi közvetlenül, ha nehézségei vannak. Csak közvetetten képes jelezni, ha működése zavarokba ütközik. Bőrirritáció, májfoltok és egyéb pigmentációs zavarok, gyenge látás és egyéb látási zavarok, emésztési problémák, vastagbél problémák, rendszertelen menstruáció, nem szervi meddőség, visszatérő fejfájás, migrén, súlygyarapodás, fáradékonyság, légzési nehézségek, memória- és koncentrációs zavarok, ízületi bántalmak vagy súlyosabb betegségek: szívbetegségek, rák, cukorbetegség, Alzheimer-kór – csak hogy egy párat említsünk, nem fordulna elő, ha a ma élő ember mája optimálisan működne. Ám jelen életterünk oly mértékben van elmérgeződve, hogy abban a világban, ahol mi élünk, majdhogynem lehetetlen ezen mérgező hatásoktól függetlenül élni.

A máj feladata az epe termelése. A máj tele van vezetékekkel, amelyek az epét egy nagy epevezetékhez szállítják. Ide csatlakozik az epehólyag is, amely egy nagy tárolóként funkcionál.

Sok ember, köztük gyermekek esetében az epevezetékeket epekövek zárják el. Néhányan allergiáktól szenvednek, míg mások tünetmentesen élik életüket. Az epehólyag röntgennel történő vizsgálatakor semmi sem mutatható ki. Általában ezek a kövek nem az epehólyagban vannak, továbbá kicsik és még nem kövesedtek, így a röntgenképen nem láthatóak. Több, mint fél tucat variációja létezik a köveknek, legtöbbjük belsejében koleszterin kristály található. Lehetnek feketék, pirosak, fehérek, zöldek vagy világosbarna színűek. A zöldek színét az epe adja. Alkalmanként több kő egy nagyobbá áll össze.

Amint a kövek mérete nő és száma gyarapodik, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a májra, ezáltal a máj egyre kevesebb epét termel. Képzeljünk el egy apró kövekkel teli kerti locsolócsövet: egyre kevesebb víz tud átjutni a csövön, így annak az esélye is egyre csökken, hogy a víznyomás kilökje a köveket a csőből. Az epekövek jelenlétével egyre kevesebb koleszterin hagyja el a szervezetet, a koleszterinszint emelkedik, amely következményeként kialakulhatnak a keringési rendellenességek, a vérnyomásproblémák, és a szívműködés zavarai.

A máj megtisztítása az epekövektől drámaian javítja az emésztést, ami egészségünk alapját képezi. Akár a már kialakult allergiák megszűnésére is számíthatunk minden egyes tisztítás alkalmával. Eltünteti továbbá a váll-, felkar- és hátfájdalmat is. Több energiánk lesz és általános közérzetünk, sőt a látás minősége is nagymértékben javul. A máj- és epeöblítés, a jól megválasztott gyógynövény-komplexek, gyógynövényteák és -tinktúrák, a máj tisztulását és működését támogató táplálék-kiegészítők serkentik a májat, hogy több epét termeljen és válasszon ki. Ez ahhoz vezet, hogy több epe folyik az epehólyagon és az epevezetéken keresztül, s közben megszűnik a máj és az epe eldugulása, sőt az epekövek is feloldódnak.

 

Kinek kell méregteleníteni?

Ma élő emberként nem csak mi, de már a szüleink és a nagyszüleink is egész életükben olyan alig embernek való táplálékon éltek mint pl. a finomított liszt, cukor, a nagy mennyiségű telített zsiradék, hús és tejtermék. Az utóbbi pár tíz évben ehhez hozzá érkezett még a génmódosított alapanyagú ételek és a rengeteg vegyszer is. Mondhatni mai világunkban ember legyen a talpán, aki képes valóban tisztán étkezni, természetes alapanyagú étrenden élni.

Azoknak, aki a mai átlagos koszton élnek olyan mennyiségű méreganyag lerakódás kehet jelen szervezetükbe, melyet csak több évnyi odafigyeléssel lehet csak kezelni a testben. Viszont igen fontos lenne, hiszen évről évre ez csak gyűlik, egyre több helyen kezdődik meg a salak raktározás, s ez bizony nem segít egészségünk megtartásában bennünket.

Még azoknak is érdemes tisztító-kúrákat beiktatni az évkör bizonyos szakaszaiba, akik odafigyelve étkeznek, s megválogatják azt, hogy ilyen alapanyagból, mit esznek. Saját példámból tudom azt, hogy manapság majdhogynem képtelenség teljesen tiszta, természetes módon étkezni, mely étrend eredendő emberi természetünknek megfelelő lenne. S ennek oka nem csak az, hogy igen sokat kell menni és keresni a vegyszermentes zöldséget, s sz adalékanyag mentes termékeket… Ennek az is egy nagyon erős oka, hogy annyira erősen kondicionálva vagyunk bizonyos ételek kedvelésére és mások elvetésére, hogy ezen programok áthangolására sok energiát és időt kell szentelni, hogy ez látható mértékben változzon bennünk. Hisz nem az a célunk, hogy aszkéta módon egy olyan életbe kényszerítsük magunkat, ahol mindentől megfosztjuk magunkat, amit szeretünk enni, s arról szól asz életünk, hogy rákényszerítjük magunkat arra, hogy azt együnk, amit jónak vélünk, de az elménk folyamatosan tiltakozik mindez ellen. Tehát itt is él az IS-IS elve. Változtatni, amin jó érzéssel tudunk, s meghagyni magunkban olyan dolgokat, melyek nehezen, vagy nem akarnak változni… s ezen én-részeinket elfogadással, szeretettel magunkhoz ölelni… mert ezen részeink is mi magunk vagyunk 🙂

Több évnyi tisztítás után én már érzékelem, hogy a kúrák szerkezete folyamatosan változik, s minden évben egyre kisebb intenzitással és időtartammal kéri ezeket a testem. Az elején fontos a jól felépített kezdet, majd ‘át kell menni a hegyen’, ahol szembe kell nézni azzal, hogy mit is halmoztunk fel magunkban sok évnyi életidő alatt… ahogyan telnek az évek, s egyre kevesebb káros anyagot viszünk be magunkba a tudatos táplálkozás okán, egyre enyhébb és könnyedebb tisztító-kúrák is elegendőek lesznek.