Kedvező: hideg, nehéz, száraz, édes, keserű, fanyar ételek
Nem kedvező: meleg, könnyű, olajos, sós, savanyú, csípős ételek

A nyers ételek, főleg, a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök a legajánlatosabbak, mert ezek hűtenek. Minél több folyadék bevitelre törekedjünk. Az italokat, leveseket ne forrón, hanem inkább meleg-langyosan fogyasszuk. Kerülendők az olajos, zsiradékban sült ételek is és ne fogyasszunk túl sok gabonát sem, mert az is fűt. Minden fajta ételből ehetünk, mert az emésztés tüze erős, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót.

A Pitta karakterű embernek erős, hatékony az emésztése, előnyös számára a hűvös vagy langyos, gyengén sózott és fűszerezett, kevés olajjal készült étel. A főzelékek, magvak és babfélék laktatóak és csökkentik a Pitta farkasétvágyát. Kerülnie kell az ecetes ételeket, a joghurtot, tejfölt és a sajtot, valamint a kávét. Zöldségek közül kerülendők: a hagymafélék, retek, sárgarépa, padlizsán, spenót, paradicsom, csípős borsok.

Gyümölcsök közül kerülendő: minden éretlen gyümölcs, és a sárgabarack, grapefruit, banán, málna, eper, szamóca, meggy, áfonya, őszibarack. Kedvező gabonaféléi: árpa, búza, zab, fehér rizs, kerülendő: barna rizs, köles, kukorica, rozs. Kedvező tejtermék: tej, vaj, kerülendő: tejföl, sajt, joghurt. Húsok közül kerülendő minden vörös hús, és a tengeri ételek, viszont jó számára a tofu és minden szójaszármazék. Kerülendő a lencse, lehetőség szerint mézet se fogyasszon, az édes ízt más formában vigye be. Fűszerei: kapor, menta, sáfrány, kardamom, fahéj, koriandermag.