A Vata többlet kiegyensúlyozása kellemesen, megnyugtató jellegű táplálékokkal történik, melyeknek melegítő hatásuk van. A megnövekedett Vatát csökkenti a meleg tej, tejszín, vaj, meleg levesek, lassan főtt, párolt ételek, forró gabonafélék (édes, nehéz, meleg, olajos minőségű ételek). Legjobb csípős fűszere a gyömbér, amely segíti gyenge emésztését. Étvágyát javítja az édeskömény és a fahéj. Zöldségei: spárga, hagymafélék, sárgarépa, retek, uborka, zöldbab, fehérrépa, valamint olajjal főzve melegen a brokkoli, gomba, kelbimbó, karfiol, zeller, padlizsán, cukkíni, burgonya és paradicsom. Gyümölcsei édesek, érettek: pl. sárgabarack, banán, dinnye, őszibarack, narancs, szilva, cseresznye, kókusz, datolya, füge, szőlő. Gabonafélékből előnyös a zab, rizs, búza. Minden tejtermék elfogadható, a húsok közül a csirke, tengeri halak, rákok, hüvelyesekből a csicseri borsó, egy kevés tofu. Fűszerek: mértékletesen csaknem mindegyik, kivéve a koriander, sáfrány, petrezselyem és a kurkuma.

Kedvező: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek
Nem kedvező: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek

A nyers koszt nem ajánlott, mert az emésztésük tüze gyenge. A hideg ételek és italok szó szerint bántják a Vata-t. Lehetőleg forró italokat és leveseket fogyasszunk, valamint pépes, krémes meleg ételeket, mint a krumplipüré, vagy a kásák. Az étel legyen zsírban és fehérjében gazdag, mert a Vata alkatúak sok energiát fogyasztanak, és nem hajlamosak az elhízásra. Figyeljün oda arra, hogy nem jó megoldás az agnit (emésztés tüze) túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása is van. Fontos a Vata ember számára a meleg, tejes ital, főleg hideg téli időszakban… viszont nagyon káros az, ha ez az ital a kávé. A cél, aminek érdekében isszuk az italt, tehát, hogy nedvesítse, olajosítsa, melegítse, nyugtassa a Vata energiát a szervezetünkben… oda lesz annak a ténynek az oltárán, hogy az italunk alapanyagának egy lendületet, pörgést előidéző anyagot választunk… legtöbbször azért, mert nem vagyunk ennek tudatában, vagy azért mert bár tudjuk mindezt, de a szokás hatalma nagy úr. Vagy azért, mert bárhova megyünk a mai világban, mindenhol kávéval kínálnak, és még meg kell tanulnunk nemet mondani, vagy helyette teát kérni 🙂

A Vata túlsúlyos ember számára nagyon fontos, hogy a téli időszakban sok gyökérzöldséget egyen. A Vata minőség az éter (tér) és a levegő elemekből épül fel. A Vata-jellemű ember télen (Vata időszakban) hajlamos a túllevegősödésre, a teresedésre, mely szétszórtsághoz és gyenge fizikai jelenléthez vezethet. Ebben az időszakban kiemelten fontos a Vata-t földelni, gyökereit erősíteni. Ennek jól látható jele, melyet természet anyánk mutat felénk az, hogy minden olyan éghajlaton, ahol a tél hideg és fagyos, a gyökérzöldségek azok, melyek természetes úton jelen tudnak lenni az emberi táplálkozás számára.