Összeszedem magam!

by , on
ápr 30, 2012

 

Összeszedem a darabjaimat…

 

Az elmúlt hónapokban a spirituális-szellemi tér volt az életem. A tél mély időszaka megmutatta nekem mindazt, amit ebben az évben ajándékként elhozott számomra. Ösztönösen érzem… ez már a harmadik telem. Ebben az időszakban behúzódóm, magamba mélyedek és nagyokat merülök mélységeimben. Ezt kérem. Ezt vágyom. Ahogy a medve is 🙂 Én is ezt teszem. Mackózva kuckózom… Kuckózva mackózóm.

Az elmúlt időszak energetikája csodálatos belső munkára adott nekem teret, ahogyan a tavasz vizei megáradtak, velem is megindult az élet. Vitt a víz, és csoda dolgok történtek.  Sokan… Sorban… egymásutánban. Most ocsúdok igazán, hová is lettem. A téli éterikus, sűrűség nélküli állapotaimból, széllel bélelt szétszóródásomból nem rendeztem össze magam. Magyarul nem szedtem össze magam. Úgy maradtam kitágulva, részecskéim szétszóródva a hatalmas tudatosság-teremben… s így indultam neki… emberként a tavasz vizeivel szörfözni 🙂 Mondhatom sok szempontból nem jól sült el. Itt állok most a végtelenségig ‘fellevegősödve’, szétszóródott állapotom végleteiben, mely persze sok mindenre jó… például arra is, hogy bármilyen élethelyzetben, egy pillanat alatt Univerzális Teljesség Állapotba kerüljek… viszont igen sok kihívást és problémát okoz a mindennapi emberi élet síkjain.

Felismertem, mit kell tennem, segítséget is kértem… s állapotomat tudatosan gyógyítandó erőteljesen elkezdtem foglalkozni a teremben túltengő Vata energia kezelésével.

 

A Vatát balanszírozom:

Megértem, hogy az állpotom nem kívánja az anyagi jellegű táplálékot, és ha igen akkor is valami aprót és könnyűt. Ez remek, a böjtölés remek, de a Vata alkatú embernek erre nagyon oda kell figyelnie. Még böjtölés közben is ennie kell, a jellemének megfelelő kúrákkal éljen. Fokozatosan vissza kell állítanom a főtt ételt, nem szabad tovább nyerset ennem.

Amit tanácsként kaptam, hogy vegán létemre fokozatosan iktassam vissza a tejtermék evést az életembe. Na ez feladta a leckét, mert nem azért nem eszem tejet, mert nem szeretem, hanem azért, mert ép ésszel belátom, hogy nem jó nekem. Tisztán érezhetően több energiát visz el a megemésztése, mint, amennyi energiát nyer a testem belőle. Ezért nem ittam semmilyen tejet és nem ettem eddig tejterméket. Elkezdtem ráérezni arra, hogy hogyan is lehetne ezt másképp az életemben… s láss csodát… megjelentek számomra a gabona tejek. Hogy én ezt eddig miért nem tettem az életem részévé. Na jó, rendben, nem lehet akárhol hozzájuk jutni, de azért be lehet őket szerezni. Így tehát megoldódott a tej kérdése is: Iszom szója, rizs és zabtejet is. Zab tejet még itthon is készítettem. Nem nagy ördöngösség, csak egy kis idő kell hozzá, s elképesztő, hogy milyen kevés zabból készül el egy liter tej. Ehhez képest a bolti tej durván túl van árazva.

A következő lépésként vissza iktattam a kedvenc reggelimet a napjaim elejére, zabkását eszem mazsolával, dióval, mézzel. Melegen, édesen 🙂

Elővettem a krém leveseket is. Imádom őket. A vatának a legjobb a krémes állag, mert nedvesít és olajoz. és még melegít is…

Sok-sok gyökérzöldség! Rendben. Földelünk, gyökereket erősítünk 🙂 Répa, krumpli, édes krumpli, zeller… Pürézve, krémlevesezve, főzeléknek, és dahl-nak (indiai mártogatós). Thai zöldség curry… hmmm. Ide veletek!

Igen, jöhet a kenyér is! Forrón, frissen serpenyőben sült lepénykenyér. De jó! Kezdem élvezni 🙂

Gyömbér. Mindenbe. Gyömbér tea. Szeretem!

Egy új perspektíva: ne a fa tetején lévő gyümölcsöt edd, hanem a gyökereket. Ez való nekem. Ez sokat segít abban, hogy ezt az elképesztő tágulást, szétszóródást, feszítést, ívelést, hidat, hidalást, amit most megélek, meg tudjam alulról is támasztani. Támasz! Valóban. Mily sokszor hallottam már ebben az életben, hogy 

itt a Földön, emberi létezési formában… nincs szárnyalás gyökerek nélkül….

Hmmmm….

A támasz fontos, hogy mindkét aspektusodban stabilan legyél beágyazva, mert azt, amit mostanában megélek önmagam és mások számára, azt csak úgy tudod hosszútávon megtartani, ha nem engedem el a földi részem, megragadom a gyökereimet, és tartom a kapcsolatot az anyagi világgal. Ehhez jó eszköz lehet a földdel való érintkezés: kertészkedni, kezet-lábat földbe tenni, földön ülni, feküdni. A földdel és a földi energiákkal való kapcsolódás meditációját, légzés-meditációját naponta végezni! Az erdőt napi rendszerességgel látogatom, ez jó jel… Gyalogolás közben meg-megállok kicsit és tudatosan hangolódom a földi energiákra.

 

És a már jól bevált kundalíni jóga mantrák… 

Tudatosan választottam most magam számára földelő mantrát. Most ezt gyakorlom különösen a vöröses, barnás földes részre koncentrálva (darti he). Itt vagyok most. A Földön!

Darti he, akash he, guru ram das he

 

Tovább tanulok magamról, s inspirálnak Maya Tiwari-m gondolatai:

Ugye a legérzékenyebb időm a nap folyamán a 2-6 óráig terjedő időszak. Reggel is,  délután is. Ezeket fontos, hogy szentnek tekintsem. Kifejezetten érdemes óvni! Nagyon fontos. Az a legjobb, amikor egyedül töltöm pihenéssel, meditációval, vagy olyan társaságban mely nem megerőltető számomra, hanem tölt. Fontos, hogy ne legyen körülöttem senki és semmi, aki csapolna rólam, vagy felzavarná az energiáimat.

 

Ahhoz hogy a vatám egyensúlyban legyen a következő napi rutin lehet a legjobb (ez kifejezetten vata ritmus, más típusra más ritmus javasolt):

Reggel: A nyugodt, lassú felkelés, fontos a nem rohanós napkezdet a vatának.

6.00-7.00: száraz testdörzsi, heti max. 2x. Ne túl erősen, inkább lágyan, és lefelé, nem felfelé, megnyugtató mozdulatokkal. Utána meleg (! szó sincs kundalini hideg zuhanyról!), fürdő, nyugtató olajokkal. Testmasszázs, ha lehet szezámolajjal. Reggeli hangolódás, lágy jóga ászanákkal. Nem aktív, inkább nyújtóztatós. (Max. yin jóga, amit Rékától tanultam)

7.00-8.00 Reggeli

10.00-2.00 Napközbeni aktivitás, munka, napi rutin munkái, unott feladatokat. Fontos, hogy ne halasszam későbbre a napomban, ha lehet.

12.00-1.00 békés, nyugodt ebéd. Gyakorolni a lassan, élvezettel, örömmel való étkezést.

2.00-4.00 ÉRZÉKENY IDŐ. Pihenés, élvezni a  csendet, vagy kellemes hangokkal körülvenni magamat. Akár alvás, vagy reiki testkezelés, vagy lágy jóga nyújtóztatások. Meditáció, mantrázás. A csendben gondolkozás, hangolódás. Természetben levés, annak hangjainak hallgatása (szél, fa, levelek, patak)…

4.00-4.30 Meleg tea.

5.00-6.00 A napom áttekintése, reflektálás, összegzés. Önmaga lelassítása. Tervezés másnapra. Ha marad munka reggelről ekkor lehet befejezni.

6.00-7.00 Emberi kapcsolódások, találkozások.

7.00-7.30 Meleg esti ital.

7.00-10.00 Vacsora után egy nem megerőltető séta. Esti pranayama. Aromaterápia. Meditáció.

MAX. 10.00 ágyba.

 

Persze ez egy idealizált Vata nap. Guideline-nak jó 🙂 És arra is, hogy emlékeztessen… önMAGamra!

 

Ideális vata étkezésre példa Tavasszal:

1. menü

Reggeli (7.00-8.00): krémes zabkása mazsolával. (attól krémes, hogy előtte éjjelre beáztatod! Nem csak könnyebben fő, de kiázik belőle egy nagyon fontos dolog (kova, szilika), ami egyébként nem, és akkor a kása nem más, mint rost, de így nagyon komoly táplálék.

Ebéd (12.00-1.00): Sárgarépa brokkoli leves lágy, nem száraz (kovászos) kenyérrel. Friss gyümölcs joghurttal.

Tea (4.0-4.30): 1 csésze citromfűtea és gyömbérkeksz

Vacsora (6.00-7.00): Szeitán, és sárgarépa “gulyás” barna basmati rizs. Mandula és mogyorós krémes süti. (édeset vataként KELL enni, csak nem mindegy milyet)

Esti ital (7.00-7.30): 1 csésze sáfrányos tej

2. menü

Reggeli: tejben főt rizs dióval, mandulával, 1 csésze fűszertea

Ebéd: dhal és chapati, piros retek saláta

Tea: kamilla tea, pl. datolyás sütivel

Vacsora: Szezám és hagyma szósz, tofu és brokkoli, fahéjjal ízesített bulgur

Esti ital: rózsatea és kardamomos pite vagy mandula és szercsendió “tej”

 

Rékával való konzultáció után én azt mondanám, hogy amire nekem a legjobban figyelnem kellen az nem az, amire a legtöbb embernek, mert ennek az idealizát napnak én már nagy résztét élem a mindennapi életemben. Egy nagyon különleges és csodálatos ajándéka ennek az életemnek, hogy már ilyen fiatalon megteremtettem magam számára a lélek-azonos életmódot… és azt élem. Abban élek. A számomra sok figyelmet igénylő téma az aktivitás rész. Folyamatosan figyelnem kell arra, hogy ne vigyem túlzásba az aktivitást, ne pörögjem túl, és ne sodorjon el a csinálás árama. Arra is oda kell figyelnem, hogy ezt mikor teszem… mármint az aktív részét a napomnak. A lényeg, hogy semmiképp se 2-4-ig. Réka évek óta így rendezi össze a napjait, és elmondása szerint neki nagyon bevált. Minden aktivitást, tanítás, házi munkát, stb. vagy délelőtt, vagy kora este csinál. Sokan úgy érezhetik, hogy neki szerencséje van, hogy megteheti, de ez nem más, mint egy tudatos döntése volt pár éve, amikor tudatos életvezetésbe kezdett). 

Ha Pitta lennék akkor 9.00-10.00 közt lehetne emberekkel dolgozni, de 10.00-2.00-ig isten ments. Akkor egy pitta meditáljon! (kis túlzással, de biztos értitek). Egy kapha meg létkérdés, hogy este ne legyen egyedül, hanem 7.00-9.00 mindenképp emberekkel legyen, reggel pedig kötelező neki nagyon fizikailag is megterhelő, aktiváló testmozgást végeznie. Fontos, hogy lássuk, hogy a fentebb leírtak nem egy általános életmódritmus, bár valószínűleg sokaknak ismerős lesz, mert a jógavilágban ezt adják ki. Ez azért van így, mert oda tradicionálisan főleg vata tipusú emberek kerültek, és a klasszikus jóganapirendet az ő igényeikre szabták…

Ezzel a végszóval szeretnék mindenki arra buzdítani, hogy önmaga megfigyelésével, kis utánajárással, tudatos választásokkal és döntéssel rendezzen össze magának olyan életet, és azon belül olyan napirendet, mely valóban hozzá való.

 

Maya Tiwari tanításait például a Life of Balance c. könyvében megtaláljátok.