Nagyon egyszerű elkészíteni és az íze… szerintem fantasztikus.

450 g tönkölyliszthez (fehér-teljes kiőrlésű fele-fele arányban) hozzákeverek 1 lapos ek. sót, majd teszek bele 90 g kókusz zsírt és  kézzel zsemlemorzsa finomságúra  gyorsan összedolgozom. Apránként hozzáadagolok 280 g forróvizet, majd sima, nem ragadós tésztát varázsolok belőle. 12 részre osztom, mindegyikből egy kis gombócot formázok és alájuk hintek egy kis lisztet, mert képesek nagyon ragaszkodni az asztalhoz. Mindegyik cipócskát lisztezett sodrófával kb. 25 cm-es körlappá nyújtom, vagy amilyenné sikerül 🙂 (igen vékonyak lesznek).

Egyszerre csak 1-et nyújtok ki és azonnal beleteszem egy forróra hevített serpenyőbe 10 mp-ig sütöm fedő alatt az egyik oldalát, majd a fedőt levéve megfordítom és újabb 10 mp sütés után már kész is van.

Ez inkább kétszemélyes móka, mert akkor hipp-hopp kész is van az összes.Az egyikünk őrült sebességgel nyújtja a gombóckákat, míg a másik meg süti.

Ez az alap. Rakhatunk bele fűszereket, magvakat egészben vagy pelyhesítve, de akár darálva is. Innentől kezdve egyéni módon készülnek. Minden alkalommal olyan kenyér, amilyenre épp vágyunk. Én szeretek köményt, koriandert mozsárban frissen törve beletenni a tésztába, célszerű még a száraz lisztben elkeverni.
A liszt-zsiradék arányának  változtatásával tudunk lágyabb, hajlékonyabb, vagy szárazabb, törősebb kenyereket sütni. Minél kevesebb zsiradékot teszünk bele, annál keményebb, törősebb lesz a kenyerünk.
A kész a tésztát lehet akár pihentetni is.  Ez jót tesz neki. Ez esetben takarjuk be. Legjobb, ha este begyúrjuk reggel kisütjük, de teljesen friss verzióban is csoda jó.
A leggazdagabb és legfinomabb kenyeret akkor készítem, amikor kovász is kerül bele. A rozskovász csodálatos ízt ad a kenyérnek. Ez esetben este készítem el a tésztát, és az éjszakát a kemence tetején tölti. A kovászos lepénykenyér nem csak, hogy isteni, de nagyon egészséges is. Tésztája telt, íze mennyei.
A lepénykenyér frissen a legjobb. Bár konyharuhában és zacskóban pár napi még fogyasztható. De a nyers tésztát, ha hidegre tesszük (15 fok alatt), akkor is eláll pár napig és akkor tudunk mindig frissen sütni belőle. Kihűlés után betehetjük a mélyhűtőbe is. Én 1-1 lap közé teszek egy réteg sütőpapírt, mert akkor könnyebb szétválasztani őket, amikor fel szeretném használni őket. A fagyasztott kenyeret egyszerűen előre felforrósított serpenyőbe teszem, és 1 perc alatt készen is van a finom, meleg étel.