Egy remek mozgás meditáció:

Álljunk laza lovaglóállásban, tegyük a két kezünket a vesénkre, előtte akár össze is dörzsölhetjük a tenyerünket, hogy kellemesen meleg legyen. Vegyünk mély lélegzetet és tartsuk bent a levegőt. Ekkor egészen szelíden kezdjük el ütögetni az öklünkkel a vesénket és közben lélegezzünk ki hangos „huuu” hangoztatása közben. Tetszés szerinti számban ismételjük. Összehúzott tenyerünk azon felével ütögessünk lágyan, ahol az ujjaink a tenyerünkbe érnek.

Reflexológia

Egy pár perces reggel-este odafigyeléssel, és egyszerű mozdulatokkal segíthetjük vesénket, ha kezünkön és talpainkon is könnyen megtalálható vese pontot masszírozzuk gyengéden.

Gyógynövények:

A csalán, az aranyvessző, a nyírfalevél, a zsurló, a medveszőlő, a kukoricabajusz, a fehér babhéj teája jót tesz a vesének és a mellékveséknek, gyógyítja a hólyag fertőződéseit is, és a már kialakult vesekő eltávolításában is hatékonyan közreműködnek. Sőt megakadályozzák újabb kő képződését. A nyírfalevél tea a legjobb vese tisztító növényünk.

A tejoltó galaj az egyik legjobb veseműködést támogató gyógynövényünk. Ezen felül nyirokrendszerünket és mirigyrendszerünket is karbantartja.

A petrezselyem rendkívül jó vízhajtó hatású, nem beszélve egyéb jótékony hatásaitól.

A fahéj különösen jó kapcsolatban van a vesével, rajta kívül nagyon jó melegítő hatása van a gyömbérnek és a görögszénának is.

A pörkölt cikória javítja szervezetünk általános működését, és segít a csinek a lefelé irányuló áramlásában.

A zeller sok nátriumot tartalmaz, így támogatja a vese működését.

A halfélék és a rákok jótékonyan hatnak a vesére (ponty, lazac, languszta, lepényhal, szardella, tintahal, tonhal, angolna, pisztráng, tőkehal, kaviár); az osztriga gazdag cinkben, amely pedig közvetlenül táplálja az ivarszerveket.

A feketebab, az aduki-bab, a spanyolbab gazdag káliumban, de valamennyi hüvelyes jótékony hatású (érdekes a veséhez való hasonlatosságuk színükben és alakjukban).

A köles lúgos kémhatású, csökkenti a szervezet savszintjét, a hajdina melegítő hatású. A búza és a rozs viszont a legsavasabb gabonafélénk, ezért jobb mellőzni, ha éppen lúgosításra törekszünk, s vesénk erősítésének folyamatában ez kulcs fontosságú. (A vese tartja fenn a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a vérben feloldott ásványi anyagok megfelelő szintjére is ügyel).

A cékla nagyon jó vesetisztító, plusz sok benne a kálium, a magnézium és az A-vitamin.

Nagyon jól tisztít még a szeder és az áfonya is. Az áfonyaszörp különleges vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a baktériumok megkapaszkodjanak a vizeletkiválasztást végző szervek vagy a hólyag belsejében (a magas cukortartalom viszont semmivé teszi ezt a hatást, ezért fontos milyen összetételű szörpöt fogyasztunk).

A fekete szezámmagnak számos kedvező hatása van: javítja a vér minőségét, fejleszti az izmokat, élesíti a látást, erősíti a csontokat, serkenti a szervezet működését, segít megőrizni a fiatalosságot. A pörköletlen mag Vese Yin, a pörkölt Vese Yang energiát támogat.

További Víz elemet erősítő táplálék a dió, brokkoli, vizitorma, zöldbab, zöldborsó, saláta, különféle káposzta-félék, tök, fehérrépa.

A tengeri moszatban és az algában lévő protein különösen kedvező az emésztésnek és nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi sókat. Emellett az egyik legkönnyebben emészthető fehérje. A könnyen emészthetőségével megkíméli vesénket az erőfeszítésektől, amit egy nehéz fehérje (húsok, tejtermékek) igényelnek a vesétől.

A savképző anyagokból fogyasszunk minél kevesebbet (kávé, tea, édességek, sütemények, kenyerek, feldolgozott ételek), a lúgos jellegű élelmekből viszont minél többet (pl. friss zöldség, gyümölcs, köles).

A nagy víztartalmú gyümölcsök (görögdinnye) segítenek elhárítani a vesekő képződésének veszélyét.

Ha a szervezetünkben a nedvesség szintje túlzottan lecsökken, könnyen vesekő képződhet; ezért is igyunk napi rendszereséggel megfelelő mennyiségű tiszta vizet. De vegyük azt is figyelembe, hogy a vese csak bizonyos mennyiségű vízzel képes megbirkózni, úgyhogy ne essünk a mértéktelen vízivás hibájába se, ne terheljük túl a vesénket.

Víz elem – Keringési rendszer

A Víz elem az összefogást jelképezi, különböző anyagokat képes egyesíteni, összetapasztani. A hideg klimatikus energia tartozik hozzá, és a tél, a legrövidebb nappalok, leghosszabb éjszakák ideje. A hideg lassít, elzár, gátol, keményít, összezsugorít. Télen a víz „összetapad”, jég lesz belőle. Égtájnak is a hideg, az Észak tartozik hozzá. Napszakban az éjjel. A természet „meghal”, az egynyáriak elpusztulnak, a magjuk menti át az életet a következő tavaszba. Az évelő növény a tetszhalál állapotában van, csak mélyen a földalatti gyökér őrzi az életet, hogy tavasszal újra tudjon hajtani, virágozni az örök körforgás szellemében.

A víz elemhez tartozó Yin szerv: Vese

A Vese nagyon fontos, sokoldalú szerv, a kétfejű szarvas a jelképe. A Vese ellenőrzi a vizet, szabályozza a test vízmennyiségét. Az elosztásért a Lép és a Húgyhólyag felel.

A Vese tárolja az „ősenergiát”, az öröklött tulajdonságokat, a tehetséget, ügyességünket. Tárolja az életösztönt, az akaraterőt, a libidót. Az ősenergia az a velünk született esszencia, amit fogantatáskor kaptunk és nem gyarapítható, csak fogy az életünk folyamán.  A vese a „teremtő erő” felelőse, ellenőrzi a nemi szervek működését, befolyásolja a havi vérzést, az ondótermelést, alapvető szerepet játszik a termékenység-meddőség alakításában. Az, hogy a korral megszűnik a szaporodás lehetősége, energetikailag azért van, mert a vese élet-esszenciája kiürül. Ennek fizikai megnyilvánulása a menstruációs ciklus megszűnése. A test energia spórolásra kapcsol, nem áldoz már energiát a havi megtisztító folyamatra. A menstruáció egy vesefunkció. A vese felépíti a testben lévő kemény dolgokat (yin összehúzó hatása), pl. csontokat, fogakat, ellenőrzi a csontok, a gerincoszlop és a fogak fejlődését és állapotát, ura az agy-, a gerinc- és a csontvelőnek is. A Vese a vizek ura. Ugyan nem ő képzi a vizeletet magát, viszont ő az, aki a víz forgalomért felelős. Ő dönti el, hogy a szervezetbe mennyi víz kerüljön be, maradjon és távozzon, ő irányítja az ízületi és gerincvelői folyadékokat, és mivel a velők ura, ezáltal a vérképzésben is részt vesz, felépíti a nyirokrendszert. Uralja a test alsó részét, főleg a nyílásait (vizelet- és székletnyílások), ő nyitja és zárja ezeket. A Vese felügyel a hajra is, szabályozza mennyiségét, minőségét. Ha gyengül a Vese-energia — például gyermekvárás alkalmával — előfordulhat hajhullás, fogromlás, és a csontok gyengülése, ritkulása. Az idős korral az ősenergia csökkenése következik be, a haj őszül, ritkul, a fogak hullanak, a csontok ritkulnak. Vese jellegű zavarra utal a visszeresség, trombózis és vérkeringési betegségek is. Ha például a vese nem szűri ki a zsírmaradékokat, ezek visszajutnak a vérbe és a nyirokszervekbe, és megzavarják a vérellátást. Ha hosszabb ideig tart, megterheli a tüdőt is.

A Veséhez tartozik a vért szűrő, vizelettermelő szerv, és hozzá tartoznak a belső elválasztású mirigyek is, a mellékvese, a nemi mirigyek, a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, a pajzsmirigy, mellék-pajzsmirigy, és a hipofízis. Külső információszerző szerve: fül és hallás. Külső megnyilvánulása: haj (a haj minősége visszafelé arra utal, hogy a vese esszenciája milyen állapotban van).

Yang szerv: Húgyhólyag

A Vese felügyeli a Húgyhólyag munkáját. A Húgyhólyag feladata a szennyvizek tárolása, elraktározása, a vízforgalom, a vízelosztás szabályozása a szervezetben. A vese hatásköre a hólyag-szerv állapotának meghatározása és a méh közvetlen irányítása. A húgyhólyag funkciója a szellemi és testi ellazulás, az aktivitás abbahagyása, visszatérés a nyugalomba.

Víz érzelem: félelem

A Vízhez tartozó érzelem a félelem. A félelem természetes érzelem. Meg van a helye az emberi életben. Hiszen, ha valami veszélyeztet, akkor a mellékvesék hormonja működésbe lép, „támadj, vagy menekülj” parancsot ad, ami segít megoldani a veszélyes helyzeteket. A túlzott rémület hosszan fennálló érzete azonban káros emberi szervezetünkre. A félelemtől „megdermed”-ünk. Ez a jéggé dermedés első sorban a vesét károsítja. Legyengíti energiáját, így elveszti a két alsó kimeneti nyílás — a végbél és húgycső — irányítását. Gondoljunk arra, hogy vizsga előtt hirtelen vizelési ingerünk, hasmenésünk lehet, vagy ha valakit megijesztenek, ijedtében bepisilhet. A félelem hosszú távon kifejezetten gyengítő hatású, depressziók, fóbiák, pánikszindróma, súlyos esetben üldözési mánia, stb. alapjául szolgálhat. A bénító félelem impotenciát, frigiditást, az élniakarás csökkenését okozhatja. Ugyanakkor visszafelé is igaz, a legyengült veseenergia okozhat állandó félelemérzetet, másrészt a gondolatok megvalósításának képtelenségét, cselekvőképtelenséget.

Víz íz: sós

A Víz-elemhez a sós íz kapcsolódik. A Földön az élet a sós tengervízben keletkezett. Ennek emlékét őrizzük szervezetünkben, hiszen a vér, és a szöveti folyadékok sótartalma azonos a tengervízével. A só mennyisége szabályozza a test víztartalmának mennyiségét. Ha több a só, úgy vizet tart vissza a vese, hogy a sókoncentráció azonos maradjon. A só a lágyságot szereti, ezzel ellensúlyozza a vese összetapasztó, szilárdító energiáját. A túl sok só kifárasztja a csontokat, lefékezi a szívet, befagyasztja az ereket, és elváltoztatja az arcszínt. A vese energiáját sóssal csökkentjük, és a kemény keserűvel erősítjük.

A víz energiával kapcsolatos energiazavar tünetei:

    • vesebetegségek, vesekő, vesegörcs, vesegyulladások, veseelégtelenség
    • megfázás, felfázásos betegségek, hólyaghurut, hólyaggyulladás
    • gyakori húgyúti fertőzések, gyakori vizelési inger, vizeletcsöpögés,
    • frigiditás, túlzott szexigény, szexuális zavarok, impotencia,
    • nemi szervek gyulladása, vetélés, terméketlenség, változókori zavarok
    • csontritkulás, csontgyulladások, csonttörésre való hajlam, porckorong problémák
    • pikkelysömör, influenza, fogproblémák, hajhullás, kopaszodás
    • deréktáji fájdalom, isiász, lumbágó, éjszakai hideg verítékezés
    • szédülés, halláscsökkenés, fülcsengés, középfül gyulladás,

Lelki tünetek:

Vese meridián: Lelki nyugtalanság, döntésképtelenség, határozatlanság, kapcsolatteremtési zavarok, türelmetlenség, cinizmus, gyanakvás, feledékenység, motivációhiány, kilátástalanság érzés, lehangoltság és bánat, fóbiák, félelemérzetek, rettegés.

Húgyhólyag meridián: Nyugtalanság, félénkség, bátortalanság, kíméletlenség, könnyelműség, hanyagság, az autonóm idegrendszer hiperaktivitása, stressz a lazítás teljes hiányával, ijedtséggel, rémülettel.

A Víz táplálása

Életünk során a vese energiáját kell a legjobban megvédenünk és ápolnunk. A Víz elem erősítését, stabilizálását megfelelő étkezéssel támogathatjuk. Amikor a vesénk gyenge, akkor a vese működését a víz elemhez rendelt ételekkel szabályozhatjuk. A Víz elemnél mutatkozó energia hiány megnövekvő só igényt idéz elő, ezért van az, hogy a vese gyengesége esetén ízetlennek, sótlannak érezzük az ételeket. Akik attól rettegnek, nehogy megfázzanak, azok egy kis só segítségével megerősíthetik a veséjüket, ami az életerejüket hatékonyan fokozza. A Víz elemet legjobban a halfélék fogyasztásával erősíthetjük.

Víz elemet erősítő ételek:

Forrósító hatású: párolt só, fahéj, csillagánizs, halféleségek, pisztráng, sonka, szalámi

Melegítő hatású: padlizsán, málna, mazsola, sertéshús, bárányhús, tojássárgája, köménymag, szegfűszeg, tökmag, szezámmag, tengeri só

Semleges hatású: köles, sárgarépa, szőlő, szilva

Frissítő hatású: csicseriborsó, lencse, szárazbab, árpa, búza, kelkáposzta, zöldbab, vaj

Hűtő hatású: szójaszósz, búzapehely, káposzta, vöröskáposzta, ásványvíz