Újra elkezdtem gyógynövényeket gyűjteni.

… és az utóbbi 10 év sötétségben tapogatózása után, kezdenek előkerülni gyerekkorom emlékei. 

Édesanyám és a nagyanyáim is mindennapi egyszerűséggel alkalmazták a gyógyfüveket. A mai világban szerencsésnek érzem maga, hogy számomra olyan eszközök is megjelentek a kondicionálásom folyamatában, mint a talpamra kötött nyers krumpli, vagy a kék szesszel való átmosás például a lázam csillapításának céljából. Minden egészségből kiborult állapotomban nemes egyszerűséggel voltak jelen a tinktúrák, a bedörzsölő balzsamok, a teák, a borogatások, a gyógynövény kivonatok.

Ezúton is hála mindezért. Hálás vagyok családom női tagjainak, hogy ez a tudás ebben az életben is zsigeri szinten tudott beépülni a terembe.

És hálás vagyok önmagamnak, ahogyan lelkem vezet az emberi életem útján, hogy újra megtaláljam magamban csodásabbnál csodásabb részeimet, s újra aktiváljam, leporoljam, élettel töltsem fel őket újra.

Ezekre a lélek-részeimre emlékezem, ahogyan tanulom a holdnaptár szerinti növény-kezelés művészetét. Ahogyan egyre mélyebbre mélyülök ebben a térben, úgy kerülnek elő belső tereimből a világosnál is világosabban azok a tudások, melyekről sok évre megfeledkeztem. Ismerem ezeket a növényeket. Ismerem őket ősidők óta. Drága földi gyógynövények! Szeretlek titeket!

Gyógynövények gyűjtése

A gyógynövények begyűjtésekor is figyelni kell arra, hogy a megfelelő napot válasszuk. Ebben szerepet játszik az éves ciklus, a havi ciklus, tehát a Hold fázis, és a csillagképek energetikája, valamint a napszak is.

Amikor egy növény gyökér részét gyűjtjük, azt érdemes ősszel tenni, hiszen a növény ebben az évszakban kezd el a raktározásra fókuszálni. A gyökereket lehet Újhold és Telihold idején is szedni, amikor a Hold a Bak, a Szűz vagy a Bika jegyében jár. Optimális esetben napkelte időszakában.

A gyógynövény virág részeinek begyűjtését tavasszal és nyáron végezzük. Telihold vagy növő Hold idején, amikor a Hold az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő jegyében jár. Napsütéses napon délelőtt, amikor a harmat már felszáradt. Az elvirágzás előtt röviddel, teljesen kinyílt állapotban.

A gyógynövények leveleit tavasszal és nyáron szedjük. Növő hold idején, amikor a Hold a Skorpió, a Halak és a Rák jegyében jár. Fiatal növények leveleit gyűjtjük reggel, melyek teljesen harmatmentesek.

Amikor egy növény termését, magját gyűjtjük, tegyük ezt növő Holdnál, ha az érett gyümölcsöt és termést azonnali felhasználásra szánjuk. Fogyó Holdnál azt, amit eltevésre szánunk. Kerüljük a déli hőséget a betakarításnál. A termés begyűjtésének optimális időszaka, amikor a Hold a Nyilas, az Oroszlán és a Kos jegyében jár.

A jól megválasztott napon betakarított gyógynövény hatóanyagai maximális szinten lesznek, emelve ezzel a gyógynövény hatásfokát. Nemes egyszerűséggel ugyanazon hatás eléréséhez kevesebb kell belőle 🙂