Első tavaszi szüret

by , on
Már 25, 2019

 

Itt a tavasz, száll az illata 🙂

Hív az erdő, hív a mező…

 

Itt az ideje az első gyógynövény-szüretnek. A nap melengette bőrömet, s boldogan eszegettem a Föld eme gyönyör-ű, finom és egész-séges ajándékaiból. Ilyenkor tavasszal minden porcikám kívánja a zöldet. Zöldet-zölddel. Az erdőben járva könnyű összegyűjteni a salátába valót. Az elmaradhatatlan rukkola, mini spenót, és madársaláta mellé ma már kerül turbolya, tyúkhúr, ibolya is a salátába…

… minden, ami a télből ébredő szervezetemnek kell 🙂

 

Turbolya

A tavasz elsőnek megjelenő gyógynövénye zöld szőnyegként jelenik meg az erdőben. A turbolya a természetes antioxidánsok közé tartozik. Frissen fogyasztva magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó erősítő tavaszi étek. Jelentős mennyiségben tartalmaz karotint, vasat és magnéziumot is. Inkább frissen, mint főzve fogyasszuk. Készíthetünk belőle turmixot is. Keringést javító hatású, javítja az anyagcserét, segít a téli megállapodott állapotunkból megindulni. Leveles szárát teaként a tavaszi tisztító kúránkhoz is használhatjuk gyomorerősítő, vese-, hólyag- és emésztő szerveink erősítésére. Enyhe vízhajtó és vértisztító hatása van, kitűnő salaktalanítószer.

Használhatjuk fűszerként, kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készíthetünk. Később, amikor a növény magasra nő, a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak.

Ha úgy találjuk magunkat, hogy átsiettünk a téli pihenő időszakon, vagy túl hamar engedtünk a tavaszi megindító energiák hevének… nem hallgatva természetünk halk belső hangjára… A turbolya teája alkalmas a tavaszi fáradtság enyhítésére is.

 

Tyúkhúr

A tyúkhúr egy végtelen erős növény, még télen is megtalálható az erdőben. Frissen szedve a legjobb C-vitamin forrás télen és tavasszal egyaránt. Számos gyógyhatását ismerjük. Teája segíti az epe- és veseműködésünket. Vízhajtó és kőoldó hatása is van, így remek alkotóeleme lehet a tavaszi tisztító kúránknak. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is van. Tisztító hatása miatt eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését.

Használhatjuk fűszerként, fiatal leveleit salátaként is fogyasztjuk.

Készíthetünk nyers tyúkhúr levest: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és (gabona) tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.

Személyes tavaszi kedvencem a zöld turmix, ami citrom, narancs, grapefruit, kevés banán – a krémesség miatt -, kis méz, víz és egy marék tyúkhúr összeturmixolásával készül. Minden nap iszom… a testem… vesém, májam már alig várja, hogy elérkezzen a nap során a tyúkhúros kedvenc  ideje 🙂

Legjobb nyersen fogyasztani, de akár párolhatjuk, főzhetünk is vele. Szárítva használhatjuk fűszerként. Érdemes összegyűjteni tavasszal a fiatal hajtásait. Egész évben jó hatású a tyúkhúr tea, hetente 1-2 bögrével ihatjuk akár folyamatosan is. Megszárítás után ha porrá őröljük, esszenciális gyógyírt kapunk, melyet egészségünk megőrzésének érdekében egész évben használhatunk. Bevehetjük kiskanállal és egy kis vízzel, hozzá adhatjuk bármilyen ételhez, rászórhatjuk szendvicsekre.

Fontos tudni, hogy a tyúkhúrnak fehér virága van 🙂