A természettel való kapcsolódás mindig egy mély hazaérkezés számomra… ahogy elmerülök magától értetődő jelenlétében, ahogy fürdőzöm szépségében, bájos, színes gyönyörűségében… természetesen csodálatos, magas frekvenciájú terében… megérkezem.

 

Ilyen csodába merültem ma a kertemben, ahol gyep helyett mező, monokultúra helyett méh-legelő gyönyörködteti szemeimet, orromat, füleimet… lelkemet.

S, amikor a méhek kiettek mindent a virágokból, ami nekik teremtetett… én jövök… s leszedem selymes szirmait, hogy teává legyenek 🙂

 

 

Ez a gyönyörű mezei virág teának is csodás, akár teakeverékekhez alkalmazva azért is, mert nagyon kellemes színt ad a teának. A pipacs egy remek gyógynövény, forrázatát használhatjuk szemborogatásra, torokfertőtlenítésre és nyugtatóan hat az idegrendszerre. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású, idegcsillapító és idegnyugtató, migrénes fejfájásra  is használhatjuk. A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén. A szirmokból előállított gyógykészítmény hatékony a száraz köhögés és a rekedtség kezelésében. Használható enyhe álmatlanság esetén is.

A szirmok begyűjtésénél arra kell figyelni, hogy ne törjenek meg, mert akkor befeketedik és foltos lesz.

Felhasználhatjuk még porítva (kapszulában, vagy ételhez, saláta öntethez keverve) vagy szirup készítésével is.

A pipacsvirágot más virágokkal keverve is alkalmazhatjuk, így például a hársfavirággal a köhögés terén, vagy levendulával nyugtató teaként.

A homeopátia is használja légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra.