Az Ajurvéda szanszkrit szó, jelentése az élet tudománya.

Ajusz – élet

Veda – tudás

AZ AJURVÉDA TUDOMÁNYA

A jóga és az ajurvéda közös gyökerekből ered: mindkettő a Védákig vezethető vissza. A négy szent könyv, a Rig Véda, a Sama, a Yajur és az Atharva Véda közül az Atharva Védában található az Ajurvéda, mint komplex gyógyító rendszer leírása, mely az egészséggel, azt azt támogató életvitellel, a betegséggel és azok gyógyításával kapcsolatos összes aspektusra tartalmaz válaszokat. Mint minden védikus filozófia, az ajurvéda is a Sanáthana Dharma, vagyis az Örök Törvény hitén alapszik, mely szerint minden lénynek az univerzum törvényei szerint és azzal harmóniában kell élnie.

Ez a harmónia túlmutat a fizikai szintű egészség állapotán. Az igazi, teljes lényünkre kiterjedő egészség ugyanis a pszichoszomatikus szinteken keresztül a spirituális szinteken átívelő jóllét állapota.

Az ajurvéda tanításai szerint az ember szervezetében három hatóerő működik, amelyeket dosháknak nevezünk. Ezek a vata, pitta, és kapha. E három hatóerő irányítja a szervezet összes működési funkcióját. A doshák minden ember szervezetében egyedi arányban vannak jelen, és a doshák egyedi keveréke határozza meg az alkatot a prakriti-t.

Az ajurvéda fő célja az optimális emberi életvitel, mely lényünk minden szintjén megnyilvánul. Az optimális életvitel pedig a kiterjedt egészségi állapotot és energiában gazdag létezést jelent.

Az ajurvéda használja a gyógyításban a jóga módszereit: ászanákat, pránájámát, relaxációt, meditációt. Minden ászanának mindhárom doshára van sajátságos hatása. Az ászanák gyakorlásának elsődleges célja:

  • megőrizni a doshák megfelelő áramlását, hogy ne alakulhassanak ki energia hiányos területek
  • megelőzni a túlsűrűsödésüket elsődleges helyükön
  • a domináns dosha csillapítása

 

A DOSHÁK RENDSZERE

Az ajurvéda tudománya a világmindenséget alkotó öt elem filozófiájára épül. E szerint minden anyag  5 elemből áll össze, melyek a föld, víz, tűz, levegő és éter. Ez az öt elem jelen van minden atomban, sejtben, a kozmoszban, a létezésben, és a dolgokra jellemző sajátosságokat, jelleget ezeknek az elemeknek adott dologban jelenlevő aránya határozza meg.

A föld képviseli a szilárd állapotot, a víz a folyékony állapotot, a levegő a légneműt, a tűz az átalakító erőt, az éter pedig egyidejűleg minden anyag forrása, és maga a tér, amelyben az anyag megnyilvánul.

A dosha-kat egy találó hasonlattal élve úgy is lehetne jellemezni, mint az emberi test legmagasabb szintű szabályozóit. Ezek a minőségek, és azok összessége alkotja jellemünket, karakterünket. Fizikai és energetikai szinteken egyaránt. A 3 dósha testünkben hordozott arányában nyilvánul meg lélek-karakterünk, lelkünk egyénisége. Dosha-jellemünk egy tökéletes leképződése lélek-minőségeinknek. Önmagunk megfigyelésével sokat megtudhatunk önmagunk ember szintű működéséről, és egyúttal közelebb kerülhetünk lelkünkhöz is.

 

Szeretettel ajánlom ezt a gyönyörű filmet: