Önismeretünk fontos állomás, amikor felfedezzük és elkezdjük tanulmányozni energetikai jellemünket. E munkába mélyülve sokat tanulhatunk magunkról. Emberi működésünkről, és az azt megalapozó lélek-karakterünkről.

Energetikai jellemünk az ayurvéda filozófiája szerint 3 energia minőségből és azok kombinációiból erednek. Minden teremtett anyagi jellegű dolog a Vata, a Kapha és a Pitta dósákból épül fel. Ezen minőségeket különböző arányban tartalmazzuk mi is emberként a testünkben. A legtöbb emberben a 3 dósa közül valamelyik erőteljesebben van jelen, így meghatározó alkotó eleme jellemének. Ám az is előfordul, hogy a a 3 dósa megközelítőleg hasonló arányban van jelen egy emberben. Az ayurvéda szerinti testtípus, vagy más néven „Prakruti” meghatározza az egyén külső, fizikai jellemvonásait, a mentális jellemvonásokat (személyiség- és viselkedésmintákat), valamint a szervezet belső működését is.

Vannak olyan alkat tipizálások, melyek arra engednek következtetni, hogy egy ember a 3 közül egy bizonyos dósa minőségét hordozza, és benyomják az embert egy keretszerű kategóriába. Én jobban kedvelem azokat a nézőpontokat, mi szerint mivel minden ember tartalmazza mind a 3 energia-minőséget, ezért érdemes foglalkoznunk a bennünk megtalálható minőségek mindegyikével. Természetesen érdemes priorizálni, és arányuknak megfelelő időt és energiát szentelni nekik, de ők így hárman, együtt alkotják jellemünket, s különböző élethelyzetekben bármelyiküknek lehet szüksége gondoskodása, figyelemre, csillapításra, vagy épp erősítésre.

A testünkben alapvetően jelen van a három dósa egy ránk jellemző aránya, és ezzel együtt igaz az is, hogy kerülhetünk bármely dósa által keltetett túlsúly vagy épp hiány állapotokba.

Az emberben a dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természetben levő természeti erőkkel, pl. az időjárás, évszak, napszakok, életkor, napi munka, étkezések, stb. Bizonyos, hatások, cselekvések, például a helytelen életmód, kibillenthetik a dósák egyensúlyi állapotát. Különösen azokat, melyek  nagyobb mértékben vannak jelen a szervezetben.