Gyümölcs fa ültetésre készülünk!

Már oly rég óta vágyom megmerítkezni a holdjárás tudományába. A gyümölcs fák ültetése tökéletes indokot adott számomra ehhez. Minden sejtemben érzem, hogy mennyire fontos az, hogy mikor kerülnek a földbe és hogyan 🙂

Belevetettem magam egy újabb tudomány ‘rejtelmeibe’…

 

Az Univerzum eredendő ritmusát itt a Földön a legegyszerűbben akkor láthatjuk, ha megfigyeljük a Holdat. A Földön élő természet ritmusát ugyan nem maga a Hold vezérli – ahogyan sokan hiszik -, viszont egy remek jel-rendszer, melyet, ha megfigyelünk, láthatjuk, érzékelhetjük azt az eredendő Univerzális ritmust, melyre a a földi élet is ‘táncol’. A Hold számunkra egy közvetítő ‘eszköz’, mely által könnyen rálátást nyerhetünk erre az eredendő áramlásra.

Ahogy a mi emberi testünk és egészségünk is, úgy a növények szervezetének működése is erre az eredendő Univerzális ritmusra mozog. A Hold különböző állapotai, a növő és fogyó hold, a teli- és újhold, illetve a hold állatövben való állásának különféle impulzusai fontos információt közvetít számunkra. A növényvilágban ezenkívül még a leszálló és felszálló hold különböző erői is szerepet játszanak.

 

A holdfázis megválasztása

Növő Hold

A víz szintje emelkedik a növényekben, a nedvek inkább felszállnak, a föld feletti növekedésen, a kilélegzésen van a hangsúly, a növény odaadásra, energiaátadásra, aktivitásra rendezkedik be. Intenzívebb növekedést mutatnak a levelek, kedvezően hat a virágzás folyamatára, nemesedési és szaporodási folyamatok zajlanak. A növő Hold napjai különösen alkalmasak arra, hogy ültessünk, valamint gondozzuk azon növényeinket, amelyek leveleit, vagy virágait hasznosítjuk.

Telihold

Ideális a talaj tápanyag-összetételének a javítására, gyógynövény-betakarításra, hiszen ekkor rendelkeznek a legmagasabb hatóanyag koncentrációval.

Fogyó Hold

A növények vízháztartása apad, intenzívebb fejlődésnek indulnak a gyökerek. A nedvek inkább a gyökérbe vándorolnak, a növény befogadásra kész, belélegzik, védelemre és erőgyűjtésre fókuszál. Ideális a z idő a betakarításra és a gyomirtásra. Fogyó Hold idején fordítsuk figyelmünket azon növények felé, amelyeknek föld alatti részét hasznosítjuk.

Újhold

Regenerációs fázis, ilyenkor érdemes visszavágni a növényeket és ápolni a beteg részeket.

 

Fel- és leszálló Hold

A fel- és leszálló hold olyan elnevezések, amelyek kizárólag a hold állatövben való állására vonatkoznak, és függetlenek a holdfázisoktól.

Leszálló hold: ikrek, rák, oroszlán, szűz, mérleg, skorpió (nyilas).

Felszálló hold: nyilas, bak, vízöntő, halak, kos, bika (ikrek).

Az ikrek és a nyilas jelentik azokat a csomópontokat, amelyekben a fel- és leszálló erők mindig irányt változtatnak, ahhoz hasonlóan, ahogy teli- és újholdkor rendeződnek át az erők. Az ikrekről és a nyilasról ezért néha nem lehet pontosan megállapítani, hogy le- vagy felszálló jegyek-e.

A csillagjegyekről

Leszálló vagy “fogyó” Hold fázisban ültethetők a “Gyökér” napokon (szűz, bak, bika jegyben) a föld alatt hasznosuló növények: (zöldség, zeller, cékla, retek…)

Leszálló vagy “növő” Hold fázisban ültethetők a föld felett hasznosuló növények.

  1. “Levél” napok (rák, skorpió, halak) növényei (spenót,saláta,..levélzöldségek)
  2. “Termés” napokon (kos, oroszlán, nyilas jegyben) a gyümölcstermésű növények, mint a ( paradicsom, paprika, padlizsán, és cukkini, tökfélék..)
  3. “Virág” napokon (ikrek, mérleg, vízöntő) jegyben a virágok.
  4. Kitüntetett nap a “nyilas”, amikor növő holdnál elültetett felfelé futó (uborka, borsó, futóbab…) növények magasabbra nőnek.
  5. Ültetésnél (fatelepítésnél is) kitüntetett nap a “szűz-napok”

A Hold-naptár segítségével nem okoz nehézséget e holdfázisok kikeresése úgy, hogy közben ügyelünk a csillagjegyekre is.

 

A csillagjegyek impulzustulajdonságai

Jegy          Növényi rész          Elem              Napminőség           Leszálló/Felszálló

KOS                   termés                    tűz                       melegnap                             felszálló

BIKA                 gyökér                    föld                      hidegnap                              felszálló

IKREK               virág                    levegő                levegő-/fénynap                     leszálló

RÁK                   levél                       víz                          víznap                                 leszálló

OROSZLÁN   termés                     tűz                        melegnap                             leszálló

SZŰZ               gyökér                    föld                        hidegnap                             leszálló

MÉRLEG         virág                    levegő                levegő-/fénynap                      leszálló

SKORPIÓ        levél                       víz                            víznap                                leszálló

NYILAS          termés                    tűz                         melegnap                             felszálló

BAK                 gyökér                   föld                         hidegnap                             felszálló

VÍZÖNTŐ       virág                    levegő                 levegő-/fénynap                     felszálló

HALAK            levél                       víz                             víznap                               felszálló

 

Minden állatövi jegy a növény más-más részére hat impulzusaival – a gyökerekre, a levelekre, a termésre vagy a virágokra.

Ha éberek vagyunk a természet ritmusára és a kerti munkákat ehhez az eredendő ritmusokhoz igazítjuk, a kedvező időszakok figyelembevételével sok negatív befolyást megspórolhatunk magunknak.

 

Én a magam részéről kezdek beleszokni ebbe a látásmódba. Tanulom – tehát gyűjtöm az információt -, és engedem magam ráérezni az áramlás eme síkjára. Könnyen megy… Bár ez a sok info új az elmém számára, a testemben, a zsigereimben érzem, hogy maga a rend-szer, nem új számomra. Érzem azt az érzetet, amikor valami igen régi, ősi tudás porlepte halmaira találok… és elkezdem feléleszteni a tartalmát… magamban.

Az új tudományomnak köszönhetően olyan ‘csoda’ dolgok történnek velem, mint hogy akkor sem kell megkérnem senkit, hogy jöjjön el meglocsolni a szobanövényeimet, ha két hétig távol vagyok itthonról. Ezt úgy érem el, hogy utoljára egy levélnapon locsolom meg őket kiadósan úgy, hogy az alátétben még maradjon víz. Így minden növényem kibír ennyi időt.

Ha könnyedén, egyszerűen szeretnél az Univerzális ritmussal együtt kertészkedni, ITT találsz egy kertész naptárat, ahol egyszerűen látható, melyik nap energetikája mire való.