Belevetettem magam a holdjárás tudományába, mely egy jól értelmezhető eszköz az Univerzális Ritmus megfigyeléséhez. Nagyon sokat tanulok belőle, nem csak a kerttel, a kertészkedéssel kapcsolatban, hanem önmagam, mint természeti lény tekintetében is. Számtalan nem várt aspektusa is megmutatkozott eme új birodalmamnak a felfedezés folyamatában.

Összefonódott a kép arról, hogy évek óta használom a Holdat, mint eszközt a saját női ciklusom megfigyeléséhez, és követéséhez, ahhoz való igazodásomhoz.

Az is bekerült az összképbe, hogy milyen fontos az, hogy az évente végzett méregtelenítések, tisztító kúrák tekintetében is tudatosan választom meg az optimális időpontot. Az évszakot – tehát az éves ciklust – és a havi ciklust is figyelembe véve. Arra is kiterjedt már a figyelmem, hogy az egyes kúrák alatt pl. a vese működésre ható teát a szervóra szerinti vese időben igyam meg lehetőség szerint…

Örömmel üdvözlöm a bennem épülő tudásnak egy újabb építő kövét, mellyel még nagyobb rálátást nyerek arra a Ritmusra, melyre az egész Világegyetem ‘táncol’.

Visszatérve a kertemhez, és az építés tervezéséhez, újabb gyönyörűséges információkra leltem. Az első ezek közül a szűz napok.

 

A szűz napjai – munkanapok

A kertben és a természetben a szűz jegye egészen különleges szerepet játszik, ha palántázásról és ültetésről van szó, akkor ez a legjobb állatövi jegy, de néhány más munkafajtához is nagyon kedvező. Az a növény, amit szűz napon ültetnek el, az Univerzális Törvények szerinti legstabilabb élőlénnyé válik. E nap energetikájából erre kap lehetőséget.

A szűz napján ültetett/átültetett növények – akár szobanövények is -, a legjobb feltételekkel rendelkeznek ahhoz, hogy csodaszép, egészséges növény legyen belőlük. A dugványok ősszel gyorsan növésnek indulnak, mert a szűz olyankor mindig fogyó holdban áll.

El is döntöttem, hogy a gyönyörűséges gyümölcsfáink novemberben egy szűz napon fognak a földbe kerülni 🙂

 

Mosollyal töltötte meg az arcomat a felfedezés miszerint a szűz-erők szabálya mindenre érvényes, így jobban teszem, ha a fejes salátát nem egy ilyen napon vetem el, mert ha szűz napján ültetjük, gyorsan szárba szökken és nem fejesedik meg.

Egy másik kerti munkára, a kerítés készítésére vagy felújítására szintén alkalmasak a szűz napjai. Leginkább fogyó vagy újhold idején. Az ilyenkor bevert oszlopok maguktól megállnak. Ez a szabály vonatkozik a fák karózására is, mert a karókat a fogyó hold megköti. Az efféle munkák őszre vagy kora tavaszra optimálisak, amikor a szűz fogyó holdban áll.

Remek! Akkor a fák ültetése és karózása a szűz energetikájában fog történni novemberben! Istenem, de örülök!

Természetesen a hold havonta mindig csak két-három napot tölt a szűz jegyében, így még nem tudom, hogyan fog mindez beleférni a több mint 20 fával, és a azzal a talajjal, ami itt van nekünk a hegyen…

 

Az ültetési napok fontossága

A szűz napján foglalkozunk a problematikus növényeinkkel, fajtákkal, akkor jól fog sikerül minden! Ám ha ez nem megoldható, akkor a növényt érdemes növő holdnál átültetni, vagy ehelyett leszálló hold idején (az ikrektől a nyilasig). Azok a növények, amelyeket ebben az időszakban ültettek máshová vagy másik cserépbe, gyorsan képeznek gyökeret, és csodálatos növekedésnek indulnak. Az idősebb növények és főleg az idős virágok esetében a legfontosabb, hogy ügyeljünk az átültetés időpontjára. “Öreg fát nem ültet át az ember”, mondja a régi közmondás. Ez nem állja meg a helyét, legalábbis ami a valódi fákat illeti: ha kihasználjuk a leszálló hold időszakát, leginkább a szűz-napokat, akkor az öregebb növények és az öreg fák is újra nőni kezdenek. Mindenesetre figyelembe kell venni az évszakot is: az, hogy az átültetést mindig tavasszal vagy ősszel kell végezni… Hmmm. ez magától értetődik.

 

Egy újabb aspektusa a holdnaptár szerinti kertészkedés tudományomnak az, ahogy a kártevők tömeges felbukkanása ellen is a legjobb védekezés – a jó növénytársítás mellett – az, ha a megfelelő időpontban ültetünk és vetünk, figyelembe véve a levél-, termés-, virág- és gyökérnapok befolyását a virágokra és a növényekre. Másfelől ráéreztem arra az igazságra is, hogy a türelem a “kártevők legyőzésének” legjobb formája. Ráláttam annak fontosságára, hogy mennyire fontos a mai világban az, hogy bekövetkezzék az emberi gondolkodás átalakulása, a “gyorsan hatótól” való eltávolodás a megelőzés és a mértékkel és céllal, illetve józan ésszel végzett cselekvés irányába… E téren is. És már meg is érkeztünk újra a vegyszerek, kemikáliák témaköréhez, mely az egyik legfontosabb téma a Földön folyó változások tekintetében. Semmilyen szer nem képes megoldani a problémákat, sem a cserepes virágét, sem a családi, foglalkozásbeli vagy hétköznapi bajokat, ha a gondolkodás és az érzés, amivel a szerhez nyúlunk, nincs összhangban a természet törvényeivel. A természetes életbe való megérkezés (visszatalálás) folyamatában arra is ráéreztem, hogy ami a növényeimet illeti, ezen túl jóval egyszerűbb lesz a dolgom. A növények megfelelő társításán túl figyelek a vetési/ültetési, metszési… napokra is.

 

A metszési napok fontossága

A gyümölcsfák metszése tekintetében még a “profik” is szerezhetnek rossz tapasztalatokat. Vannak olyan évek, amikor jól sikerül, máskor viszont mintha az ördög bújt volna a dologba. Nem is csoda, hiszen ennél a munkánál már egy kicsit jobban kell figyelni a helyes időpontra.

A gyümölcsfák és -bokrok metszéséhez megfelelő időpont a fogyó hold, leginkább valamelyik termésnap (oroszlán, nyilas, kos). Épp ilyen megfelelő a leszálló hold is (az ikrektől a nyilasig), mert ilyenkor a fák nedvei szintén nem felfelé áramlanak, és a vágási felületeken nem folynak ki. A legkedvezőtlenebbek a levélnapok (rák, skorpió, halak), amikor a hold növőben van. A fa túl sok nedvet veszít, és ez hátráltatja a gyümölcs növekedését. A gyümölcstermő növény ugyan nem pusztul el, de a terménymennyiség csökken vagy néha teljesen elmarad. Ha esetleg metszéskor a telihold éppen a rák jegyére esik, akkor még az sem biztos, hogy ezt a növény túléli.

Hála a jó égnek azért, hogy ez a tudomány elérkezett hozzám.

A jól felkészült ‘versenyző’ nem dolgozik hiába 🙂

 

Tágul az összkép, összeállnak az információk a teremben. Egyre nő a rálátásom sok tekintetben. Ahogyan emberként, nőként sok éve éber vagyok a ciklusok, életemet meghatározó időszakainak váltakozásaira, azok meghatározó jellegzetességeire, mostantól kezdve ugyanezzel a tudatos rálátással tudok lenni a körülöttem lévő növények életével kapcsolatban is. Figyelmemet átszövi a tudás, melyet róluk, magamról, a természet ritmusáról… az Univerzum egy újabb szegletéről kaptam 🙂