MERC állapot

by , on
nov 13, 2017

Megérkeztek a lélek fejlődésem folyamatába az anti-miazmatikus szerek. Ahogyan lenni szokott, megérkezem egy fejlődési stádiumba, s azon mód megérkeznek körém a számomra optimális segítők is. Jelen esetben egy remek orvos, és a homeopátia mindent megváltoztató ‘csodája’.

A ‘csoda’, ami valójában nem misztikus. Csupán a létezés minden spektrumát egyben látó, holisztikus módszer, mely egyszerre gyógyítja az emberi részeimet (sejt szint, gondolati, érzelmi szintek, aura), a lélek részeimet, a morfogenetikus terem információs tartalmát, és a szellemi szféráim rezgéseit egyaránt. Hatással van a részeim egységére, és összességére, az egymással való kapcsolódásukra is.

Terem megtisztulásának következő lépéseként belekezdtem az ANTI-MIAZMATIKUS homeopátiás kúrába, s megérkeztek hozzám önismeretem következő rétegei is.

Fejlődésem, tisztulásom ezen aspektusának előzményeiről, a témával kapcsolatos alap információkról az alábbi linkeken olvashatsz:

Krónikus betegségek

Miazmatikus alkatok

Nozódák és érzelmeink

 

MERCURIUS SOLUBILIS (MERC)

A szifilisz legfontosabb anti-miazmatikus szere. Szifilisz – vérbaj.

A testi manifesztumot kiváltó érzelmi ok – amennyiben valakinek nem ez az alkati szere – árulás, elutasítottság, csalódás érzete, vagy a szexuális kicsapongás.

 

A MERC-alkat:

A MERC-alkat legfőbb ismertetőjegyét a higany tulajdonsága adja meg. Olyan, mint a hőmérő, minden helyzetben érzékeli a körülötte levő és vele szemben megnyilvánuló érzelmi hőfokot, és rendkívül gyorsan reagál erre. A higany olyan, mint az elektromos kocsonya: érzékeny, impulzív és remegő. Ha hozzáérnek, a higany sok apró cseppre esik szét; erős tartály nélkül rendkívül instabil. Régen kaméleon-fémnek nevezték a higanyt, mert mindig azokat a körülményeket tükrözi vissza, ahol éppen jelen van. Ez érvényes a MERC alkatú emberre is. Olyannyira igyekszik a környezetéhez alkalmazkodni, hogy szinte elveszti önmagát. Vagy azért válik MERC-alkatúvá, mert nincs önálló személyisége, vagy azért veszti el énjét, mert mindig tetszeni és megfelelni akar az éppen körülötte levő embereknek. Ezért válhat igen ravasszá, manipulatívvá is, aki mindig a környezetére, a külső helyzetre reagál, nem önmagát adja.

A MERC embert nagyon könnyen megzavarják a környezeti hatások. Ingatag és hirtelen, megfontolás nélkül cselekvő, fizikai és/vagy lelki értelemben nem találja a helyét, nem képes megállapodni. Mindenre érzékeny. Ha érzi, hogy elfogadják és biztonságban van, akkor megnyílik és kibontakozik, de amint észreveszi a legkisebb ellenérzést, azonnal bezárul és úgy is marad. Amikor zárkózott, remeg és dadog – ez oldott állapotában elmúlik. Előfordul, hogy túlságosan zárkózottá válik, gyanakvó és óvatos (a szeme sarkából néz, valamit szimatol, úgy érzi, valami bűzlik itt). 

Belső sietősség jellemzi. Sokszor úgy érzi, hogy nem tudja megállni a helyét és elvész a teendők között. Elégedetlen, nincs önbizalma, érzékeny a bírálatra. Nem tudja elviselni, ha valami akadályozza, legyen az fizikai vagy bármi más akadály.

A higanyt más fémekkel ötvözik, mert szüksége van egy stabilizátorra. Ugyanígy a MERC alkatnak is állandóságra van szüksége, hogy ellensúlyozni tudja belső bizonytalanságát. És ha egyszer már kötődik valakihez, akkor egy életen át szilárdan kitart mellette. Ugyanakkor ha kötődik valakihez, hamar szorosra fűzi a szálakat.

Testi tünetek:

Visszatérő fülproblémák csecsemőkorban; középfülgyulladás. Kisgyermekkorában erősen nyáladzik, és előfordulhat, hogy dadog. Minden korban jellemzőek a fog- és fogínypanaszok. Gyakori tünet a fekélyes vastagbélgyulladás, a Parkinson-kór. A MERC-alkatú embernek végletes esetben olyan téveszméi lehetnek, hogy ellenségek veszik körül, hogy háború van, vagy háborúban vesz részt. Gyakori tünete a paranoia és az elkülönülés érzése.

Az örökletes szifilisz megnyilvánulásai: Fekélyképződés, ami különösen a száj és a torok nyálkahártyáit érinti, hólyagok; tályogok, krónikus nátha vagy a csontokat, sejtszöveteket romboló gyulladások, gyenge ízületek.

A MERC állapot többé-kevésbé minden szervre és minden testszövetre hatással van. Az egészséges sejteket rombolja, gyulladásokat okoz. Megváltoztatja a vér összetételét, ezáltal nagyfokú vérszegénységet okoz. Hatására megnagyobbodnak a nyirokmirigyek. Serkenti a mirigyek működését, főként a nyál- és a nyálka-mirigyekét, melynek következtében jellemző az erős váladékozás. Híg; nyálkás, maró, égető, bűzös vagy sűrű zöldessárga váladék. Pattanás, kiütés főleg a hajhatárnál.

A Mercurius-t igénylő embernek rengeteg tünete van. Fizikai és szellemi bizonytalanság jellemzi; hajlamos a remegésre, a gyengeségre és az izzadásra. Ödémás duzzanatok. A bőr kivörösödése. Vértolulásos testfelületek. Egy pontban érzékelhető fájdalmak. Gennyesedések. Bűzös váladékok: lehelet; testszag. Sós ajkak, szájíz. Fémes íz. Olajos verejték. Sárga elszíneződés a szemben, a fogakon; sárga orrváladék. Epebántalmak. Nagy mértékben duzzadt testrészek fájdalommal. Hajhullás. Reumatikus ízületek, reumaszerű fájdalmak a szegycsont mögött, az ízületek összehúzódása, letapadása. Kóros lesoványodás…

A MERC alkatú ember a melegre és a hidegre egyaránt érzékeny; olyan, mint egy barométer. Általában gyenge, kimerült. A betegség-érzet sokszor állandósul benne. Úgy érzi, mintha cukorból lenne a teste. Égető, szúró fájdalmak. Remegések, rángások, akaratlan mozdulatok egyes testrészeken. Gyulladás következtében kialakuló szűkületek. Megkeményedések. Fájdalmas csontkinövések.

A MERC állapot rosszabbodása:

Éjszaka, izzadástól, amikor melege van, amikor a jobb oldalán fekszik, amikor huzat éri a fejét. Időjárás-változás esetén. Felhős, nyirkos hideg időben. Megfázástól. Túl melegtől és túl hidegtől. Túl meleg szobától, túl meleg ágytól. A láb átnedvesedésétől. Bármilyen hideg tárgy érintésétől.

Javulás:

Közepes hőmérséklet esetén. Pihenéstől. Nyugalomtól. A reggeli órákban.

Jellemző viselkedés, elmeállapot, kedély:

A MERC állapotú ember  mindig siet; hadarva beszél. Úgy érzi, hogy lassan múlik az idő. Sokszor dadog leginkább a hadarás és a sietés belső igénye miatt, ideges, remeg. Gyanakvó. Előrehaladott állapotában erőszakos, elviselhetetlen, gyilkos, öngyilkos indulatok gyötrik. Őrült, gonosz, undorító cselekedetek futnak át az agyán. Menses alatt jelentkező öngyilkossági gondolatok; melyek a sírástól javulnak. Nyugtalan és izzadós ember. Állandóan változtatja a helyét. Szeretne elmenekülni félelmében. Ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy messzire utazzon. Mély állapotaiban mindennel szemben közönyös, még az evéssel, önmaga jóllétével sem törődik. Apátia. Lassan válaszol a kérdésekre. Életunt. Megérzései kifinomultak, megérzi a fenyegető veszélyt. Rá szokták mondani, hogy túlérzékeny. Koravén. Nyöszörög, sóhajtozik, feszültség oldó hangokat ad ki. Sokszor azt hiszi, hogy megbolondult. Gyenge a memóriája; mindent elfelejt. Nincs akaratereje.

Dr. Karl Stauffer így ír a Mercurius Solubilisről:

Tünetek: Vértolulás különösen éjjel és leginkább a lábakban. A nyelv fehér és petyhüdt a fogak lenyomatával. Bár a száj nedves, a páciens mégis szomjas. A fogíny duzzadt, szivacsos, könnyen vérző. Éjszakai nyálfolyás. Érzékeny a hideg levegőre: megfázás és reuma. Jellemző a folyamatos fáradtságérzés és gyengeség. A végtagok szaggatása, merevség a tarkón és a nyakban. A végtagok hidegek, nyirkosak. Hidegrázás. Akut és krónikus reumatizmus, a májanyagcsere zavara miatt. Összetörtségérzés és általános fájdalmak nyugtalansággal. Az idegek túlfeszítettsége . Csontfájdalmak éjszakai rosszabbodással és fejfájással.

William Gutmann – Mercurius portréja:

Prof. Mathias Dorcsi „Homöopathie heute” (= Homeopátia ma) című könyvéből.

Ezt a portré kiválóan mutatja be a szifilisz-betegség és -miazma stádiumait, a betegség, illetve az öröklött miazma hatómechanizmusát és fejlődési folyamatát. Ennek alapján nagyon könnyű felismerni a szifilisz-miazma meglétét, illetve aktiválódását, felszínre kerülését.

A higany rendkívül mozgékony, instabil, ami fizikai struktúráját is jellemzi. Az emberi szervezetbe bejutva zsírban való oldhatósága miatt a higanyra különösen érzékeny idegrendszerben, főleg az agyban gyülemlik fel.

A szervezetre gyakorolt hatásának első jele az erős nyálfolyás, mert a testben a nyál- és nyálka-mirigyeket ingerli, ami az izzadás, a nyálmirigy-, a vizelet-kiválasztás növekedését idézi elő. Ezt később az érintett szervek gyulladása követi.

A nyálka- és bőrmirigyek ingerlése miatt sokfajta betegség lép fel: a szájnyálkahártya, a szem kötőhártyája, a fül, a homloküreg, az orr nyálkahártyája, a mandulák, a garat, az emésztőszervek és a nemi- és vizeletképző-szervek nyálkahártyájának gyulladása. Így áll elő a klasszikus vérhas végletes képe is.

A mirigyek mellett az idegrendszer a Mercurius másik nagy hatóterülete, mely a psziché és az idegrendszer mélyreható zavarát okozza. Az állandó mozgásban levésre való hajlam, mely ideges nyugtalansággal kezdődik, és reszketéssel, remegéssel, akarattalan rángással, végül görccsel végződik. A remegés erősödik, ha az ember úgy érzi, hogy figyelik. A perifériás idegek gyulladása különböző helyeken okoz idegi eredetű fájdalmakat. Az állandó nyugtalanság mellett, félénkség, fóbiák, kisebbrendűségi érzés, könnyen zavarba jövés, bűntudat, saját magával való elégedetlenség, a kritika és az ellenállással szembeni rendkívüli érzékenység mutatkozik. Ezek mind a lelki instabilitás kifejeződései, mely a stabilizáló, megszilárdító Én-kép gyengeségére, sőt hiányára utalnak. Az emlékezet- és a koncentráló-képesség a MERC állapot erősödésével egyre romlik. Mindezen bajok végül öngyilkossági késztetéssel együtt járó súlyos depresszióhoz vezethetnek.

Az eddigi portrék elsősorban nem a MERC-alkatot, hanem a MERC-állapotot, a szifilisz-miazmás terheltség tüneteit vázolták fel. A most következő leírás valódi alkati kép, olyan ember portréja, akit a szifiliszes-miazma átitatott, s ezért személyisége tartósan vagy átmenetileg MERC-alkatúvá vált.

Philip M. Bailey – Mercurius portréja:

A MERC-alkat ilyen tisztán, ahogy a leírásban következik, különösen, mint állandósult típus ritkán fordul elő. Ugyanakkor átmenetileg, vagy részleteiben nagyon sok embernél megtalálható. Mint anti-miazmatikus szer, a Mercurious Soubilis minden krónikus betegség, állapot, tünet kezelésénél megfelelőfeloldási módszer.

A MERC személyiséget valószínűleg nehezebb felismerni és leírni, mint bármely más alkatot. Hiszen hogyan lehessen valakit kiismerni, akinek annyi oldala van, mint a MERC-nek? Hogy könnyebben megértsük a MERC-személyiséget, kezdjük az összehasonlítását a görög Hermész-szel, illetve latin megfelelőjével, Merkurral, aki az istenek hírnöke volt. Merkur félig isten volt (Zeus fia) és félig ember, ezért kiválóan megfelelt az istenek és az emberek közötti küldönc szerepének. 

Ahogy Merkurnak, úgy a MERC-embernek is egyik lába az álmok, a másik a valóság világában van. Ide-oda vált a hideg, éles elméjű logika és meglepően kifinomult intuíciók között. Ez a kettősség átitatja lényét egyéb területeken is. A pragmatizmus (praktikum és hatékonyság) ugyanúgy jellemének része, mint a misztika, a spirituális terek energetikája. Életében váltakozik a szigorú önmegtagadás, sokszor végtelen puritánság majd a tiszta hedonizmus. A MERC-alkatnak ez a tendenciája. Állandóan két szélsőség között ingadozik. Ez a legjellemzőbb erre a típusra, és az alkatok között egyedülálló. A MERC végtelenül sok különböző tulajdonság – beleértve az introvertált/extrovertált, optimista/pesszimista, pragmatikus/idealista, erkölcsös/megalkuvó – végletei között inog ide-oda.

E flexibilitásnak az oka a MERC neutralitásában (semlegességében) rejlik. MERC embert egy szóval is ki tudjuk fejezni: közvetítő, médium. A MERC-nek nincs saját, szilárd személyisége. Létének célja az, hogy tovább adja azt, amit ‘rábíztak’.

A MERC állapot alsó oktávjában élő ember mindig azt képviseli, amit éppen elvárnak tőle. Azt teszi, abban hisz, azt hirdeti, amit utolsóként hallott, amit utolsó beszélgetőpartnere mondott neki. Ráadásul nagyon könnyű elterelni a figyelmét, ez szintén fokozza a szellemi ingadozását. Ez odáig megy, hogy gyakran nem tudja, ki ő, és mit gondol ő maga valójában. A MERC neutralitása ebben az állapotban ürességet jelent. Ezért sokszor nagyon magányosnak érzi magát, vagy unatkozik, vagy saját semmisége, kicsinysége, semlegessége miatt pánikba esik. Emiatt olyan fogékony minden külső hatásra, hogy a benne rejlő űrt kitölthesse. Neutralitása azt is jelenti, hogy rendkívüli mértékben befolyásolható. Ellenállás nélkül veszi fel az impulzusokat, és amíg újakat nem kap, olyanná válik, amilyen ideákat éppen felvett. Ennek pozitív következménye, hogy nagyon jól tud kommunikálni mindenkivel. 

A pszichés betegekre, akiknek MERC-re van szükségük, az a jellemző, hogy a legsúlyosabb depresszióból a legvidámabb hangulatba esnek elég rövid idő alatt. A MERC-embereknek gyakran küzdeniük kell, hogy értelmük alkotórészeit összetartsák.

A MERC neutralitásának van egy nagyon jellemző – és korunkban különösen sokszor előforduló – tulajdonsága: a kétneműség, az androgínia. A MERC ember sokszor úgy néz ki és úgy viselkedik, hogy szinte nem lehet tudni róla, hogy férfi-e vagy nő. Ez a kettősség, vagy semlegesség az érzelmeiben is megnyilvánul.

Ezen kívül a MERC koránál jóval fiatalabbnak néz ki, ez is személyisége éretlenségének egyik kifejeződése. A MERC alkatú ember megbízhatatlan és csapongó, de értelme annyira célratörően dolgozik, hogy nem hat excentrikusnak, hanem nagyon is direktnek, és határozottnak, ezért sokan elhúzódnak tőle. Ráadásul a fiatal MERC-ember túlságosan magabiztosnak tűnik, mert nem tanulta meg a szociális közlekedés finomságait. Neki később, felnőttként kell megtanulnia ezt, mert nem ‘hozza’ magával a jómodort. A direkt érzékelés médiumi képessége a fölény érzését adhatja neki. A MERC gyors és alkalmazkodó, reakció ideje, tanulási képessége végtelenül gyors. Agya könnyűszerrel befogad minden tapasztalatot és minden ideát, mert nincs merev vonatkozási pontja, ragaszkodásai. A rá jellemző mediális nyitottság és neutralitás, azaz üresség alkalmassá teszi, hogy mind a Fény, mind az árnyék (a ‘jó’ és a ‘rossz’) felé nyitott legyen. Ez nagy szélességet és flexibilitást ad neki, de egyúttal súlyos labilitást is.

A MERC-agy pillanatfelvételeket készít a világról, a kép alkotórészeit azonnal osztályozza, majd elraktározza. Gyors felfogóképessége, és gyors reakciókészsége igazi komputer-emberré teszi. A MERC nagyon ügyesen bánik a szavakkal. Ő írja a legsikeresebb reklámszövegeket, mert a szavakat mindenféle cél érdekében képes manipulálni. 

Ugyanakkor sok MERC-alkat képes arra is, hogy feloldja a logikus gondolkodásának kizárólagosságát, és megnyissa magát a tudatalatti vagy univerzális információk számára. Ily módon természetéből fakadóan képes a mély meditációs állapotokra, ami szétszórt és nyugtalan természete ismeretében igencsak meglepő. Képes a tudat mélyére hatolni és hatni, ami sok MERC-alkatú embert tett költővé, zeneszerzővé. A MERC-költőkre, írókra jellemző, hogy írásjelek, azaz vesszők, pontok nélkül írnak, valószínűleg azért, mert ezek a gondolataik szabad folyását gátolják (lásd Szabó Magda). A múzsák diktálása alatt a MERC megerőltetés nélkül hozza létre műveit, mert ő csak ‘edény’, egy kehely, amelyen a kreativitás folyama szabadon árad át. És annyira átlátszó, hogy kiválóan tud a túlvilági erők hangjaként szolgálni. Shakespeare valószínűleg MERC-alkatú ember volt. Szinte ijesztően sokat tudott az emberről, de mégis mindig távolságtartó maradt („az egész világ színpad, és színész rajta minden férfi és nő”). Szerette a szimbolikát és mind a racionális logikában, mind az irracionális bölcsességben otthonosan mozgott. Ahogy Shakespeare, úgy sok MERC-alkat vonzódik az ezotériához és a spiritualitás tereihez. Ösztönösen vonzódik minden okkulthoz, a látható világon túli terekhez. Sok MERC-ember nem hoz addig komoly döntést az életében, amíg ki nem kéri róluk egy jósnő véleményét. Ez nem meglepő, ha látjuk, hogy a MERC ember tereiben ezernyi különböző választási lehetőség van jelen, s ez teljesen összezavarja.

Ha a MERC-alkat egója ‘felfújja’ magát, fogékonysága által szerzett ismereteivel visszaélhet, és személyes hatalom után törekedhet. Ő lesz a mágus, aki tudatosan törekszik arra, hogy mások felett hatalmat szerezzen, és a hipnotizőr, aki visszaél a publikum jóhiszeműségével, és nevetségessé teszi őket. Ezek az emberek nagyon ravaszok, rendkívül kedvesek, vonzóak és tökéletesen kíméletlenek. Pontosan tudják, hogy az embereket hogyan tudják saját céljaikra kihasználni, és eközben sokszor a rombolás nyomait hagyják hátra. Mivel könnyen jut hozzá az információkhoz és az univerzális erőkhöz, el kell döntse, hogy a Fényben vagy az árnyékban akar-e lenni. De mivel a legtöbb MERC-alkatú ember idősebb korában sem megállapodott, hanem még mindig átmeneti állapotban van, nem választ, hanem hol az egyikként, hol a másikként viselkedik. Minden emberrel előfordul, hogy hol ‘jó’, hol ‘rossz’, de MERC-nél a polaritás sokkal nagyobb, mint másoknál.

Még az érett MERC-alkatnak is csak gyenge kapcsolata van a saját testével és a földdel, mert a MERC főleg a fejében él. Ezért gyakran előfordul vele, hogy ignorálja teste igényeit, és inkább azt teszi, amihez kedve van. Nem táplálkozik egészségesen, nem mozog és nem alszik eleget. Mivel nagyon kevéssé van tekintettel szervezetére, a végén elég súlyos árat fizet. Ezek közé tartozik a kimerültség, a különböző gyulladások, de még inkább komoly betegségek, például szívbetegségek.

 

A MERC alkatú ember egy másik megnyilvánulása a narcisztikus személyiség. Ennek a jellemnek a kevéssé szimpatikus tulajdonságaihoz tartozik, amikor ‘gyermeki módon szerelmes önmagába’. ‘Örök gyerek’ marad, aki soha nem nő fel egészen, de ellenállhatatlan bája van, ugyanakkor önmaga rajongója és ebben a gyermeki bájosságban gyakran manipulatív. A MERC különlegesnek tartja magát: ez általában abból ered, hogy az anyja elragadónak tartja és elkényezteti, ami hozzájárul ahhoz, hogy érzelmileg infantilissá és függővé váljon. Ez is olyan jelenség, mely ma különösen gyakran fordul elő, főleg azért, mert kevés a gyerek, és a párok általában idősebb korban és igen sokszor több évnyi próbálkozás, több rétegnyi fájdalmas procedúra után kapnak gyermeket. Sok MERC-gyerek valóban nagyon intelligens és szellemileg aktív, ez is oka, hogy szüleik rendkívülinek hiszik őket. Ezen kívül a MERC-gyereknek különös képessége van arra, hogy másokat manipuláljon, hol kedvességgel, hol vad szidalmakkal, hogy akaratát keresztül tudja vinni. Minél jobban elkényeztetnek egy MERC-gyereket, annál inkább kifejlődik benne a nárcizmus. Azok a színészek, akik bárkit el tudnak játszani, sokszor MERC-alkatúak, mint például Peter Sellers, akiről életrajzírója írta, hogy „azért tudott minden személyiséget megjeleníteni, mert neki magának nem volt saját személyisége”. Ezek azok a színészek, akik a magánéletben is mindig színészek maradnak, soha nem tudnak önmaguk lenni. Ezért nem tudnak stabil kapcsolatokat felépíteni, melyhez nem csak a kapás, hanem az adás is hozzátartozik.

A MERC-alkat olyan ügyesen tud másokat kihasználni, helyzetével visszaélni, hogy a végén még tőle kérnek bocsánatot azok, akiket ő bántott meg. Ez az az alkat, amiből könnyen válik diktátor.

A MERC-alkat nem tudja elviselni a legkisebb kellemetlenségeket sem. Annál az embernél, fiatalnál vagy idősebbnél, akinek éles, de személytelen az értelme, gyorsan kapcsol, akinek figyelme könnyen elterelhető, aki rajong a komputerért, és minden technikai játék teljesen leköti a figyelmét, míg az emberek untatják, ezen kívül médiumi adottságai vannak, és minden kis kellemetlenség hisztériát idéz elő nála, vagyis extrém módon érzékeny, mindig gondolni kell a MERC-re. 

Sok MERC-ember számára a kiegyensúlyozottság, a stabilitás szinte elérhetetlen cél. Ez érvényes a hangulatukra, az életmódjukra, a testükre és sokszor a nézeteikre is. A MERC mindig egyik végletből a másikba esik, nála semmiben nincs középút (ez is korunk egyik nagy jellegzetessége). A MERC vagy teljesen fegyelmezhetetlen, vagy ha nem, akkor a fegyelmezés ténylegesen beteggé teszi. Sok MERC-alkatú embernél katasztrófába torkollik, ha kaotikus életstílusának megpróbál szilárd kereteket adni. Sokan úgy élik le egész életüket, hogy saját maga számára sem képes a felelősséget viselni, így teljesen alkalmatlan arra, hogy másokért vállalja a felelősséget. Így nagy megpróbáltatásokra számíthat a házaséletére nézve is. A MERC hangulataiban teljesen impulzív módon cselekszik, mint egy gyerek. Ihleteiben is ugyanilyen impulzív, de mivel annyira kedves és briliáns, az emberek többnyire kedvelik. A MERC a másneműekkel szemben teljesen nyitottan tud viselkedni, ami nagyon attraktív hatást tud kiváltani. A nők gyakran a fiatalos sebezhetőségéért kedvelik a MERC-férfiakat. A MERC könnyen lesz szerelmes, megházasodik, majd mikor kiderül, hogy nem nem képes egy kapcsolatban felnőttként részt venni, elválik. Ezért gyakran cserél partnert.

A MERC-alkat különféle módon hat fiatalosnak: sokszor szemtelen, tiszteletlen, felelőtlen és szórakozás-függő. Ha rákap a kábítószerre, akkor abban is a szélsőségre hajlik, tehát nagyon sokat drogot fogyaszt. A MERC könnyen szívtelen démonná válhat, ha nem kapja meg azt, amit akar. A MERC-alkat gyermetegsége különös keveréke a sebezhetőségnek és az arrogáns érzéketlenségnek. Bár a legjobbnak tartja magát, mégis szüksége van megerősítésre. Valójában nagyon bizonytalan, mert a biztonság és a sebezhetetlenség érzése egyedül az anyjának megingathatatlan szeretetén alapszik. Ha ezt megvonják tőle (mert például meghal az anyja, vagy elhagyja az anya szereppel felruházott feleség), elvárja, hogy az egész világ úgy oda legyen érte, ahogy csak egy anya képes. És ha ez nem történik meg, a MERC sokkot kap, és pánikba esik. Rettegésében hatalmas károkat tud okozni önmagában és környezetében is. 

Mindig magával van elfoglalva, magán gondolkodik, de minden, amit így lát, csak a csillogó felület. Nagyon nehéz a számára felfogni, hogy önző és ezért nem képes a bizalmas kapcsolatra. Hogyan lehetne valakivel intim az, aki önmagába szerelmes? A MERC-alkatnak ugyan lehet olyan érzése, hogy teljesen összeforrott a másikkal, és ez elvarázsolhatja, de ez nála azt jelenti, hogy elvesztette önmagát a másikban. Az igazi meghittséghez azonban az kell, hogy megőrizze valaki önmagát, és úgy forduljon a másik felé.

Bailey doktor az énekes Michael Jacksont hozta fel tipikus MERC-alkatúnak. Michael Jackson félig fehér, félig fekete, félig nő, félig férfi, félig ember és félig koboldnak nézett ki, és úgy is viselkedett. Mozgásával hipnotizálta a nézőket. Állandóan úgy érezte, hogy félreértik, mikor ő mindenkit csak szeretni akar, és azt akarja, hogy őt is mindenki szeresse.

 

A MERC alkat harmadik személyiség megnyilvánulása a bolond. Elbűvölő embertípus, mert egymással ellentétes aspektusokat, mint a balgaság, a bölcsesség, az ártatlanság és a csalás, a szélhámosság, egyesít magában. Shakespeare drámáiban ez a fajta bolond nagyon sokszor jelenik meg. Shakespeare maga mondja a bolondjairól: „Ez a fickó elég bölcs ahhoz, hogy a bolondot játssza. Nagyon pontosan meg kell figyelnie azok hangulatát, tulajdonságait, akikkel tréfát akar űzni, és nagyon pontosan kell megválasztania az időt. Ez olyan sok fáradozást követel, mint egy bölcs ember művészete.” A bolondokat a többiek ostobának kezelik, de e látszólagos butaság mögött olyan bölcsesség rejtőzik, mely a távolságtartó, sehová nem tartozó státuszból adódik. A legtöbb parodista, kabaré-művész és -előadó MERC alkatú, hiszen nagyon gyorsan kell reagálniuk, nagyon sok embert kell tudniuk imitálni, és azoknak közülük, akik szövegeiket maguk írják, nagyon jó megfigyelőknek kell lenniük. Természetüknél fogva képesek a szellemi kifejezéstelenséget az intelligens spontaneitással kombinálni. A legnagyobb sikert akkor érik el, ha olyan viselkedési módokat sikerül leleplezniük, melyeket a nézők már milliószor láttak, anélkül, hogy elgondolkodtak volna rajtuk. A MERC kiváló abban, hogy mélyreható, de olykor kellemetlen igazságokat érzelmi érintettség nélkül kimondjon. Szellemi tisztánlátása, megfigyelő képessége és belső semlegessége teszi őt erre képessé, mely érzelmi semlegességet is kölcsönöz számára. Ez nagyon jól hat a színpadon vagy a tárgyalóteremben, de a hétköznapokban kevésbé, így a MERC nehezen szerez barátokat, illetve könnyen veszíti el őket. A MERC nem gondolkozik, mielőtt beszél vagy tesz valamit. Minden alkalmat kihasznál, amit a sors elébe hoz. És mivel alakítható is, kiválóan képes az események folyásához alkalmazkodni, ami azt az érzetet kelti, hogy nagy szerencséje van. Ugyanakkor emiatt kellemetlen szituációkba is kerülhet. Sokszor annyira izgatja egy új helyzet, kapcsolat, hogy anélkül belemegy, hogy meggondolná, ez hova vezethet. Olykor sikerül, máskor katasztrófához vezet.

A MERC-bolond sokszor szórakozottnak tűnik. Ennek ahhoz van köze, hogy teljesen a jelenben él, és ezért képtelen a múlt hibáiból bármit is okulni. Ugyanennyire nem képes arra, hogy terveket készítsen a jövőre. Mindeközben mindig nagyon magabiztos, és ezért sokszor rossz helyen köt ki. Például eltéved, mert nem tudja megtervezni az utat, állandóan otthon felejti a kulcsait, de ebből nem tanul, mert egyszerűen nem képes ezeket a dolgokat észben tartani, ami a vele való együttélést nagyon nehézzé teszi. Ha megbízhatatlansága és hanyagsága miatt a rábízott feladatot nem végezte el, azonnal kitalál valami mentséget a maga számára, vagy annyira üres a feje, hogy még csak észre sem veszi, mekkorát tévedett.

 

A csaló, a szélhámos a MERC negyedik aspektusa. A szélhámos keresi és meg is találja ‘áldozatát’, akit aztán arra csábít, hogy a rossz, a téves utat válassza, valami helytelent mondjon, vagy például valami számára előnytelen dolgot csináljon. Ő a démon, a kobold, a kis ördög, aki állandóan otromba tréfákat űz másokkal. Ezt akkor is teszi, ha neki magának ebből semmi előnye nem származik, sőt ha közben maga is pórul jár. Ugyanis a MERC állapot (és a szifilisz-miazma és -nozóda) a rombolást magáért a rombolásért csinálja. Ezért aztán logikus aggyal nem is lehet megérteni mechanizmusainak eredetét. ‘Sikerének’ titka is éppen ebből ered: ‘áldozatait’ azért tudja lépre csalni, mert azok nem értik azt, hogyha nincs haszna belőle, akkor miért ártana nekik. 

A MERC-csaló alattomos módon tud galád lenni. Miután képes másokat befolyásolni és manipulálni, ezt mind a saját javára, mind a ‘játék’ kedvéért ki is használja. A MERC-szélhámos nagyon fél a kötelességtől, és ezért kígyó módon próbál meg kicsúszni minden felelősség alól. Állandóan ide-oda tekereg, kitér, hogy ne kaphassák el. Sokan úgy érzik, akik mellettük élnek, hogy olyanok, mint egy amőba, soha semmi fogás nem esik rajtuk. Nem minden MERC-alkat túlzottan önző, de minden MERC alkatú ember igen körmönfont, amikor az érdeke úgy kívánja. Inkább magabiztosan beszél tovább, minthogy megengedje, hogy lebukjon. És mivel nagyon ügyesen tud bánni a szavakkal, sokszor maga is elhiszi, amit hazudik. A MERC mindezt olyan rafináltan csinálja, hogy nehéz elkapni. Valakinek a szavait meggyőzően kicsavarni, pedánsan látszólagos bizonyítékokat felsorolni, ez az intellektuális ravaszság alapja. Kétszínűség, bármilyen célból is alkalmazza, ez a MERC-munkaeszköze.”

Bailey e helyütt számol be egy MERC-pácienséről, aki azt mondta neki, hogy az agya soha nem áll le, és ha fáradt, hajlamos a negatív gondolatokra. Ezeket tudatosan pozitív gondolatokkal győzi le. Más alkati szer a pozitív gondolkodást szomorúsága feloldására használja kisebb vagy nagyobb sikerrel, a MERC azért, hogy fix ideáit legyőzze.

 

A távolságtartás és elidegenedés minden MERC alkat egyik legfőbb tünete. A legjobb példa arra az alkatra, akit nem az érzékei és emóciói, hanem az agya kormányozz. A MERC-személy távolságtartásában, elkülönülésében van valami vonzó. Képessé teszi arra, hogy egy dolgot minden oldaláról átlásson, mégpedig nyugodtan és személyes érzelmektől mentesen, melyek normális esetben az embernél a megfigyelést és az arra adott reakciót befolyásolják. Ami a MERC-nél eközben teljesen érthetetlen, az az, hogy miközben belsőleg egyáltalán nem érintett, semlegessége okán, mégis spontán (érzelminek hihető) kitörései vannak, például hangosan felnevet. Vagyis a MERC egyszerre kívülálló és mégis rendkívül spontán. A legtöbb ember számára a MERC távolságtartása nyugtalanító. Sokaknak az az érzése, ha egy MERC tekint rájuk, hogy érzéketlen, mindent átható tekintet vizsgálja és követi őket. Bailey szerint a MERC-alkatúak másokra úgy hatnak mintha ‘földön-kívüli szemeik’ lennének, holott a mások számára vizsgálónak, elemzőnek tűnő tekintet mögött valójában nem éreznek és nem gondolnak semmit. Nincsen bennük bíráskodás és ítélkezés. Csak átható a jelenlétük.

 

A MERC távolságtartása sokszor a komputer és más elektromos gépek iránti szeretetében is megnyilvánul. Úgy tűnik, mintha ezekben a gyors és személytelen gépekben saját tükörképét találná meg, vagy épp ebbe a világba menekül. 

A MERC legkedveltebb játéka, szórakozása a film. A filmnézés lehetővé teszi a számára, hogy hátradőljön és állandóan változó képeket nézzen. A MERC-nek nyughatatlan szelleme van, mely folyton új élményeket, izgalmakat kíván, ezért túl nyugtalan ahhoz, hogy könyvet olvasson. Milyen ismerős kép, mintha mai korunkról vett látleletről lenne szó. A minden emberben benne szunnyadó szifilisz-miazma gát nélkül tör utat magának az utóbbi évtizedekben, sőt, minden reklám, minden média-kínálat ezt segíti elő, ezt hozza ki az emberekből… hisz erre a részünkre hat.

Bailey doktor arról számolt be, hogy sok MERC-embert ismert, akik nem tudtak nyugodtan állni, nem azért, mert nyugtalanok vagy idegesek voltak, hanem azért, mert szellemi, lelki labilitásuk a testükre is kihat, és ezért vagy izmaikat nem képesek mozdulatlanul tartani, vagy egyszerűen csak hullámoznak, lengedeznek álltukban. Az az erőfeszítés, hogy ne mozogjanak, túl nehéz a számukra. 

Mindezek után nem meglepő, hogy a MERC nagyon magányos lehet, hiszen senki nem köt barátságot szívesen egy ilyen alkatú emberrel, és a MERC is nehezen tud kapcsolatot találni másokhoz. Ezért a MERC idegenül érzi magát ebben a világban. Ez az idegenség-érzés a MERC-alkatúakból olykor kétségbeesést, sőt halál utáni vágyat idéz elő. 

Bailey doktor kezelt egy MERC-asszonyt, akinek a személyisége nagyon labilis volt, aki, a saját szavai szerint, attól félt, hogy több száz én-részre hullik szét. Ezt tipikus MERC-módszerrel próbálta megakadályozni: naplót vezetett és rituálék szerint élt.

A MERC-embernek gyakran van az az érzése, hogy kettős lénye van. Az iker-lét, azaz egy ikertestvár utáni vágy nagyon jellemző a MERC meghasadt személyiségére. Ez esetben érdemes családállítással utána nézni egy esetlegesen valóban jelen lévő, de meg nem született ikertestvér létének.

Sok MERC-alkatú ember arra vágyik, hogy tökéletesen egybeforrjon egy hozzá hasonló személlyel. Úgy tűnik, hogy a MERC-nek szüksége van saját maga tükrözésére, mindegy, hogy ez egy másik ember, vagy egy tükör. Ezért a MERC-emberekre megnyugtató hatással van – mintegy lelki stabilitást kölcsönöz nekik –, ha tükörben látják magukat, ezért lakásukban sok tükröt tartanak. Olyan, mintha a MERC-alkatnak szüksége lenne saját maga létezésének objektív bizonyságára, hiszen nincs saját identitása, és ezért ezt belülről nem tudja megkapni.

A MERC-alkat hajlamos arra, hogy mindent és mindenkit analizáljon. Ezáltal igencsak bölccsé válhat, de legtöbb esetben még jobban magára marad. Éles esze meggátolja, hogy elvegyüljön az emberek között. A MERC magát vagy az emberek felett vagy alatt állónak érzi, ezért nem tud őszinte barátságot kötni, mert senkivel nem tud a saját szintjén találkozni. Mint Shakespeare bolondjai, a MERC kiválóan tud másokat kiismerni, de képtelen velük kapcsolatba kerülni.

Rituálék szeretete és mágikus gondolkodás nagyon jellemző a MERC-alkatra. A rituálé különböző formákat ölthet. A legszebb, legteljesebb szertartásoktól kezdve egészen a kényszerviselkedéses tünetekig. Mint például amikor egy  MERC-alkatú ember mindent ötször csinál, ötször kopog az ajtón, ötször kavarja meg a teát, és így tovább. A számok a MERC-rituáléknál egyébként is nagy szerepet játszanak. Bailey-nek volt egy páciense, aki gyerekkorában ministrálás alatt transzhoz hasonló állapotba került. A páciensnek az volt az érzése, hogy a rituáléból erőt képes a maga számára kiszívni. Egy másik MERC-alkatú ember minden új feladat előtt egy szobrot rakott össze magának, ami saját elmondása szerint abban segített neki, hogy az új helyzethez az energiákat összehívja.

Ehhez kapcsolódik a MERC vonzódása a mágikus gondolkodás iránt, ahogy ez a természeti népeknél és a gyermekeknél megtalálható. Ez a MERC-nél abból áll, hogy az eseményeknek valami speciális, természetfeletti jelentőséget tulajdonít. Emögött a MERC-nek az a képessége lapul meg, hogy a külső és belső események között kapcsolatot érez, felismeri a külső jelenségek belső jelentőségét.

Az eddig leírtak alapján nem nehéz elképzelni, hogy a végletes állapotba kerülő MERC alkat miért vágyik a hatalomra és kegyetlenségre. Ha nem kapja meg azt, amit akar, akkor káoszt idéz elő vagy, egyszerűen öl. A különbség csak graduális. Egyes MERC-ember annyira távolságtartó, hogy más emberek érzéseire egy gondolatot sem veszteget. Ezen kívül az is szerepet játszik, hogy a MERC különlegesnek érzi magát. A MERC ily módon felfújt ego-ját ösztönös mediális érzései még táplálják is. Mindez együtt olyan személyiséget ad, aki legyőzhetetlennek érzi magát. Azok a mágusok, akik az elmúlt korok rituáléi által hatalomra tettek szert, szintén ebbe a típusba tartoznak, csakúgy, ahogy a diktátorok is. A maga nagyságában és képességeiben biztos MERC-ember valóban nagyon jól tud parancsokat osztogatni. A diktátor MERC-személyiség ugyanannyira elbájoló és okos, mint amilyen kiszámíthatatlan és veszélyes. Mindent megígér, és játszik az emberek gyengeségeivel, és a dicsőség és az önbecsülés utáni vágyukkal. A MERC-ember szeret és tud teátrális lenni, és ez sokszor nagy előnyhöz juttatja, különösen, ha politikus. Saját táborát erősíti azáltal is, hogy hozzá hasonló emberekkel veszi körül magát. A MERC-zsarnok teljesen érzéketlen az általa okozott szenvedés iránt, minden tettét ügyesen igazolni tudja, és gyorsan elfelejti, amire nem akar emlékezni. A MERC-ember a demokratikus intézmények unalmas ide-oda tologatását nem bírja elviselni. Ő inkább a gyors lépések híve. A kegyetlenségre való hajlamának ahhoz van köze, hogy olyan emberi érzéseket, mint szeretet vagy megbánás tudatosan ki tud kapcsolni önmagában. A MERC képes magának azokat az érzéseket kiválasztani, melyek előnyösek a számára. Minden érzést tetszése szerint be- és ki tud kapcsolni. Szívtelen és szentimentális, nagyvonalú és fukar, erőszakos és könnyekhez közel álló – a MERC mindezen érzelmeket tetszése szerint váltogatja.

A MERC mindent lát, mindent felismer, de eközben nem érez semmit. Saját légbuborékjából egy idegen világra tekint, egy olyan világba, melytől elszakadtnak érzi magát. Egy kétéves gyerek megtanulja a környezetét manipulálni, de ahogy nő, emberi módon megtanulja megosztani a sajátját másokkal, megtanul másokat megérteni és szeretni. De vannak olyan gyerekek (és korunkban egyre többen), akik soha nem nőnek fel, akik a szociális és erkölcsi fejlődésen soha nem haladnak tovább, hanem ehelyett továbbra is megpróbálnak másokat kihasználni, manipulálni, mintha azok élettelen tárgyak lennének, vagy bábuk a társasjáték tábláján.

A MERC-portré végén jelen korunk fontos tudnivalójára kell rálátnunk. A MERCURIUS SOLUBILIS homeopátiás szer a szifilisz-miazma első számú szere. Ezért nagyon sok embernek szüksége van rá manapság függetlenül attól, hogy alkatukban van-e, vagy épp aktuális állapotunk. Függetlenül attól is, hogy mely itt bemutatott MERC jellegzetességekre vagyunk tudatosak önmagunkkal kapcsolatban. A MERC-tulajdonságok egyike másika mindenkiben megtalálható, de ettől még nem lesz direkt MERC-alkatú. Ugyanakkor korunkban egyre több a kifejezetten MERC-alkatú ember, amiért a ‘modern’ életvitel, köznevelés, a családok széthullása, és a végletesen elmaterializálódott világ a felelős. Ha ez így halad tovább, a MERC-alkatúak túlsúlyba kerülnek, és akkor miután már nem lesz elég született ‘áldozatuk’, akiket terrorizálhatnak, egymásnak fognak esni. Ez az az új világ, melyen a ma élő világ-politikusok, ipari- és médiairányítók rendületlenül ‘dolgoznak’.

(Dr. Élthes Eszter)

A homeopatikus gyógyítás eme mély rétegeiről ITT olvashatsz bővebben.

 

Mindannyiunk felelőssége jellemünk ezen részén való munkálkodás. A nagy változások mindig az egyén szintjén indulnak el.

Én nagyon sokat tanultam életem eme fordulatától. Rengeteg választ kaptam a homeopátia atyjától Hahnemann doktortól, aki ezt holisztikus Rendszer-látó-rendszert a 18. század végén kezdte el csatornázni újra a földi síkra.

Sok dolog került helyére az előző évekkel kapcsolatban is, melynek történeteiben egy egyes és kettes típusú MERC alkatú ember kapcsolatának eseményeit tapasztalhattam az életemben…